Image
05/08/2003

De Ardennen zonder auto, deel 1: De Samsonvallei

't Is vakantie en je wil er wel eens een paar dagen tussenuit. Alleen: je hebt weinig geld, en een auto heb je al evenmin. Geen probleem, trek voor een paar dagen naar de vallei van de Samson: geen Ardense tegenhanger van Plopsaland, maar prachtig natuurschoon voor een prikje, op een steenworp van Vlaanderen. Wij testten een en ander eens grondig uit.


Geef toe: had jij ooit al van de Samson gehoord? Het is een piepklein riviertje, te miezerig voor zelfs maar een kayak, dat zich 30 kilometer lang door een lieflijk dal slingert en uitmondt in de Maas in Namêche, op 11 kilometer van Namen. En in Namêche is er een station, dus je kunt erheen met de trein. Spoor eerst naar Namen en neem dan de boemel naar Luik. Zorg wel dat je je aansluiting niet mist, want dat treintje rijdt in het weekend maar om de twee uur. Negen minuten later stap je af vlak bij een bocht waar de Maas op haar mooist is. Namêche zelf is een ingeslapen gat waar je eigenlijk niet moet zijn. Tegenover het station zijn wel een paar banken, dus als je nog geld nodig hebt, doe dat dan meteen. Loop daarna de brug over de Maas over, ga even naar rechts op de grote verbindingsweg en neem dan de eerste straat links (er staat een wegwijzer naar de Samson). Zo loop je de Samsonvallei in. Na een kleine kilometer kom je in Thon-Samson, een erg pittoresk gehucht (geklasseerd als een van "les plus beaux villages de Wallonie") waar we zullen logeren.

 

Camping Jules César

Uiteraard gaan we kamperen! Goed weggemoffeld op een heuvel boven het dorp ligt de op zijn minst sfeervolle camping Jules César. De kortste, maar ook steilste weg om er te geraken is een met onkruid overwoekerd pad. Je vindt het tussen huisnummer 2 en 3 in de straat richting Thon die begint aan de (enige) kruidenier van het dorp. Wie het steile pad niet ziet zitten, kan ook gewoon die straat verder volgen; op de volgende splitsing is er een wegwijzer naar de camping. Wie toch het pad heeft genomen, moet boven naar rechts. Na honderd meter zie je de caravans al opdoemen. De kans is groot dat je de enige toerist bent. Overal staan caravans en groot huisvuil te roesten, de vaste bewoners dragen woeste hangsnorren en verbleekte tatoeages en zijn dikwijls al van 's morgensvroeg beschonken, maar je zal vlug merken dat de onderdanen van Jules César eigenlijk de vriendelijkheid zelve zijn. En vooral: 's nachts zijn ze stil. Ga je aanmelden in de kantine. De bazin is Vlaams en zal je met plezier een mooi plaatsje aanwijzen met uitzicht over de vallei. Zorg wel voor stevige piketten, want dit is een streek waar natuursteen wordt gewonnen, en ook de grond van de camping zit vol harde keien.

Geïnstalleerd? Ga dan meteen de resten bezoeken van de middeleeuwse burcht die tot 1691 uittorende boven de vallei. Het is vlakbij: je geraakt er via de aardeweg waarop je terechtkwam na het steile pad van daarnet. Er is een prachtig uitzicht over Thon-Samson, en je kan nog de ruïnes zien van vestingmuren en uitkijktorens. Momenteel is men er opgravingen en restauratiewerken aan het uitvoeren, want de heuveltop was al een strategisch punt ten tijde van de Romeinen en de Franken. Vandaar wellicht de tot de verbeelding sprekende naam van de camping.

 

Stenen, bossen, weiden en vossen

Je tweede dag kan je spenderen aan een flinke wandeling door de vallei. Volg eerst de weg die langs de Samson loopt, en sla rechtsaf aan de steengroeve (wegwijzer Maizeret). Het is de enige van de vele steengroeves in de streek die nog in bedrijf is. We bevinden ons in de Condroz, en vanaf de 19de eeuw was steen hier de belangrijkste industrie. Het Centraal Station van Antwerpen is bijvoorbeeld gebouwd met stenen die van hier kwamen. Na een paar honderd meter kan je links het bos in. Na het bospad kom je uit bij een glooiend plateau met prachtige weiden. Wellicht hadden we geluk, want wij zagen hier een eenzame vos sluipen. Je kan verderop weer afdalen tot je in de verte beneden een kasteel ziet (Foyer Saint-Antoine, nu een bejaardentehuis). Daar moet je heen. Een gedetailleerde routebeschrijving van deze wandeling vind je in het boekje Avontuurlijk Wandelen in de Ardennen (door Ludo van Lint, uitgeverij Lannoo, wandeling 8).

 

Terug naar de oertijd

Beneden kom je in het gehucht Goyet terecht. Je kan er aan rotsklimmen doen (info: 050/38.35.15) of, onder diezelfde rotsen, de prehistorische grotten bezoeken. Volg de wegwijzers 'Goyet la préhistorique' en koop je tickets in de cafetaria. Frans spreken hoeft ook hier niet, want de bejaarde uitbaatster (door de rotsklimmers "moeke" genoemd) is Vlaams. Net als de gids, die je een rondleiding geeft in de grotten. De stalactieten en stalagmieten zijn niet zo mooi als in Hotton, Remouchamps of Han, maar wat deze grotten uniek maakt is de enorme hoeveelheid prehistorische vondsten die hier werden gedaan. Door het feit dat ze niet echt diep en onbereikbaar zijn, zijn de grotten van Goyet in het Neolithicum bewoond geweest door Neanderthalers en Cro-Magnonmensen. Begin '99 werd er nog een 5000 jaar oud graf van een kind ontdekt, dus hier valt wel een en ander te beleven. Veel wordt trouwens niet aan je verbeelding overgelaten, want om de vele schoolkinderen die deze grot bezoeken te plezieren, zijn hier en daar poppen van oermensen verstopt en speelt er in sommige gangen een cassetje met mammoetengebrul. Nou ja, het blijft een feit dat de gids veel afweet van de oertijd. Zo kwamen we een illusie armer weer naar buiten: nee, de prehistorische mens heeft nóóit op mammoeten gejaagd! Nog een tip: als je in een of ander gidsboekje informatie opzoekt over de grotten, kijk dan ook eens bij de m, want ze zijn ook bekend als de grotten van Mozet-Goyet.

Van Goyet kan je weer stroomopwaarts terug naar Thon-Samson om daar gezond moe je tent in te duiken. Kruip bij valavond toch maar eens terug naar buiten, want rond deze heuvel vliegen vuurvliegjes. Die dansende lichtjes boven dat lieflijke valleitje… Vakantie hoeft echt niet duur of ver te zijn!

 

(HDP)

 

Camping Jules César

rue Mosseroux 17

5300 Thon

081/58.10.34

Grotten van Goyet

Strouvia 3

5340 Mozet-Gesves

081/58.85.45

Station Namêche

081/58.81.86

 


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84