Image
04/02/2018

Welke fietsslot beschermt jouw tweewieler best?

In principe zijn alle sloten te kraken, maar hoe meer weerstand het ding biedt, hoe groter de kans dat de would-be dader het snel opgeeft en een ander slachtoffer zoekt. Betaal dus liever een beetje meer, zodat jouw tweewieler de jouwe blijft. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten sloten én hun score.

 

Beugelslot: 9/10
 
Dit model bestaat uit twee delen, waarvan het ene deel (de beugel) U-vormig is en het andere deel staafvormig. Met een sleutel worden beide delen aan elkaar bevestigd. Dit slot is gemaakt uit gehard staal en biedt een degelijke beveiliging als je het juist gebruikt. Zelfs kenners en professionals kunnen dit slot maar moeilijk verwijderen, het biedt dus veruit de beste beveiliging. Meer dan twee fietsen moet je er echter niet mee proberen vast te maken, daarvoor is het slot te klein.
 
Kettingslot: 8/10
 
Een kettingslot is, zoals de naam al deed vermoeden, een ketting met een hangslot en wordt meestal gemaakt uit gehard staal. Dit slot biedt (mits kwalitatief model) een goeie bescherming, maar het gewicht kan wel op je zenuwen werken.
 
Pantserslot: 7/10
 
Het pantserslot ziet er misschien indrukwekkend uit, maar is makkelijker te kraken dan je denkt. Met behulp van een stoeptegel of hamer kunnen dieven het stalen omhulsel verwijderen. Aan de binnenkant vind je niets meer dan een stevig touw of gevlochten stalen kabels, en zoals je verderop kan lezen, houdt dat slechteriken niet tegen om er met je fiets vandoor te gaan.
 
Kabelslot: 6/10
 
Een kabelslot heeft meerdere gevlochten stalen draden, soms met diktes tot 1,5 cm, die verstopt zitten in een plastieken omhulsel. De kabels zijn door te knippen met een betonschaar of zelfs draad per draad met een kniptang. Het duurt wel even, maar het lukt altijd. Let op, er bestaan ook kabelsloten met gehard staal; die zijn veel moeilijker te kraken en zijn dus wel efficiënt. Vraag raad bij je fietsenmaker.
 
Cijferslot: 3/10
 
Ziet eruit als een plastieken lus beveiligd met een code van drie of vier cijfers. Dit slot is supergemakkelijk te kraken en gebruik je dus beter als bijkomende beveiliging.
 
Ringslot: 2/10
 
Dit slot is aan het fietsframe bevestigd en sluit als een ring rond het achterwiel, waardoor de wielspaken worden geblokkeerd en het achterwiel niet meer kan draaien. Dit slot schiet snel open als de fiets een stevige tik krijgt en volstaat dus helemaal niet als beveiliging. Wel handig als je bijvoorbeeld naar de bakker gaat en je de fiets door de etalage in het oog kan houden. 
 
 
 
 
Let op:Maak je fiets altijd vast aan een onverplaatsbaar object zoals bijvoorbeeld een verkeersbord of een verlichtingspaal. Anders tillen ze jouw duur exemplaar in no time in een bestelwagen en dan ben je hem alsnog kwijt.
 
 
 
Beter nog is je fiets te transformeren, zodat hij superherkenbaar wordt en geen dief hem nog wil. Hoe doe je dat? Zo:
 
-         Verf je fiets in een creatief kleurtje of ga voor een origineel motief.
-         Steek kralen rond de spaken. Die koop je in winkels als de Hema.
-         Plak er stickers op van je favoriete band, merk of radiozender.
-         Versier je frame, stuur of zadel met cadeaulinten.
-         Zorg voor een originele fietsbel of toeter.
-         Laat hem graveren. De meeste gemeenten bieden deze service aan. Ze graveren dan je rijksregisternummer in het frame. Als de politie later je fiets terugvindt, kunnen ze je zo gemakkelijker opsporen. In de regionale pagina’s van deze gids, bij mobiliteit, staat waar je dit kan laten doen.
-         Fietsers kunnen zich extra verzekeren door middel van een fietsverzekering. Wil je een verzekering met alles erop en eraan? Dan ga je beter voor een polis. Kijk maar eens op www.fietsverzekering.be.
 

Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84