Image
18/09/2011

GUIDO's welriekende wijnweetjes

Wijn! De betaalbare godendrank! O veredelde vreugd, ontsproten aan zonnebadende druifjes! Nee maar, welk een edel vocht. Vrouw of man, we lusten allemaal wel eens een lekker glaasje op z'n tijd, en de variatie is schier eindeloos. Met deze tips smaakt je wijntje dubbel zo lekker.

 
 
 

Op welke temperatuur drink je welke wijn?

Iedere wijn kent een temperatuur waarop hij het lekkerst wegdrinkt en alles geeft wat hij heeft.

 
 

Wijnsoort
Temperatuur
Zoete witte wijn
Likeurwijn
Champagne
Cava
6 - 8°C
Droge witte wijn
Rosé
8 - 12°C
Jonge rode wijn
12 - 14°C
Oudere rode wijn
15 - 18°C

 
Chambreren
 
Letterlijk betekent chambreren 'op kamertemperatuur brengen', maar de term stamt uit tijden dat de kamers nog een stuk koeler waren dan nu. Het doel van chambreren is de wijn op een temperatuur te brengen die bij haar past. Rijpere wijnen laat je dus het langst chambreren, witte wijnen slechts kort.
 
Plop zei de kurk
 
Een kurk uit de fles trekken blijft natuurlijk het leukste ritueel bij het openen van een fles. Tal van niet-Franse wijnen hebben echter een schroefdop. Dat wil absoluut niet zeggen dat ze minder van kwaliteit zouden zijn.
 
Jonge wijnen worden het best enkele uren voor het serveren geopend, vooral de rode. Dan komt de wijn door het contact met de lucht “los” en kan het aroma beter uitwaaieren.
 
Als je met een groep studenten aan de wijn gaat, is een kartonnetje wijn een interessante aankoop. Het heeft veel weg van een tap. Je zet je glas onder de kraan, drukt de knop in en voor je het weet is je glas gevuld. De kwaliteit is even goed als vergelijkbare wijn uit een klassieke fles, en doordat het kraantje steeds vanzelf afsluit, blijft de wijn langer drinkbaar.
 
Hoe wijn bewaren?
 
Goede wijn wordt nog beter als je 'm op de juiste wijze bewaart. We weten ook wel dat er bitter weinig studentenkoten zijn met een wijnkelder. Dat wil niet zeggen dat je je wijn zomaar onder je bed mag leggen. Een paar bewaartips.
 
-         Wijn wil rusten. Zorg dat je flessen donker en zonder beweging kunnen rusten.
-          
-         Wijn heeft het snel te warm. De ideale temperatuur is 10 à 12°C. Vermijd ook bruuske temperatuurschommelingen.
-          
-         Wijn is delicaat. Vermijd geurtjes, schimmel en insecten, wat die zijn de doodsteek voor je wijn. Een beschimmeld stinkkot vol kakkerlakken is niet de ideale plaats om een paar exquise flesjes te stockeren.
-          
-         Wijn houdt niet van vocht. De ideale vochtigheidsgraad is 70 à 80%. Te veel vocht kan de kruk doen rotten en de wijn bederven.
 
Welke wijn past bij welk gerecht?
 
Je mag niet zomaar om het even welke fles opentrekken bij om het even welk gerecht, en het is heus wel wat ingewikkelder dan "wit bij vis, rood bij vlees". Hieronder een aantal perfecte huwelijken.
 

Charcuterie
Franse Beaujolais
Zeevruchten
Sauvignon Blanc uit Chili of Nieuw-Zeeland
Lamsvlees
Franse Pauillac
Kalfsvlees
Spaanse Cabernet Sauvignon
Gegrild Vlees
Rode wijn uit Chili of Argentinië
Kip
Australische Shiraz of een Zuid-Afrikaanse Pinotage
Pasta
Italiaanse Chianti of Montepulciano
Dessert
Franse Sauternes of een Spaanse Muscat

 
Kaas en wijn
 
Kaas is een buitenbeentje. Het aanbod kazen is al even gevarieerd als het aanbod wijntjes, dus hier moet je wat gedetailleerder en subtieler combineren. Volg de gids!
 

Kaas
Wijn
 
 
Brie / Camembert
Côtes d’Or / Merlot / Chardonnay
Edammer jong / belegen
Riesling (droog) / Gamay
Geitenkaas
Muscadet / Sauvignon / Barbera / Italiaanse Chardonnay
Goudse belegen /oud
Cabernet Sauvignon / Pinotage / Barolo / Rioja / Bourgogne
Kaasfondue
Müller-Thurgau / Silvaner / Chasselas
Kruidenkaas / komijn
Gewürztraminer / Pinot Gris / Cabernet Franc / Zinfandel
Mozzarella
Sauvignon Blanc / Poully Fúme
Munster
Rode Bourgogne / Gewürztraminer / Muscat
Parmezaanse
Syrah / Chianti / rode Bordeaux
Raclette
Müller-Thurgau / Chasselas

 
ER STAAT GEEN MAAT OP
 
Heb je ook al zwetend met een restaurantkaart in handen gezeten omdat je niet wist hoeveel wijn je zou krijgen als je een 'demi' bestelt? Met een karafje huiswijn is het makkelijk: dan kan je de maat aangeven in centiliters. Maar we helpen je even met volgende chiquere maatstaven:
 

een quart
20 cl
een demi
37,5 cl
een fles
75 cl
een magnum
1,5 l

 
Drie zonnige cavacocktails
 
Bij elk feestje hoort een glas cava. Het goedkope Spaanse alternatief voor Franse champagne is hyperpopulair in onze streken en behoeft geen verdere uitleg. Maar wist je dat je cava ook kunt gebruiken als basis voor zomerse cocktails?
 
Cava Pina Colada
 
2/10 rum
1/10 kokoscrème
3/10 ananassap
4/10 cava
 
Mixen, blenden met ijs, in een cavaglas gieten en bijvullen met cava tot de rand.
 
Flipflop & Pears
 
2/10 tequila
4/10 perensap
4/10 cava
 
Het sap en de tequila in een cocktailglas met ijs gieten, goed mengen en dan cava bijvoegen.
 
Sun & Sand
 
3/10 witte vermouth
7/10 cava
bruine suiker
schijfje limoen
olijfje
 
De vermouth gaat even met ijs in de mixer en giet je vervolgens in een cocktailglas dat wordt aangevuld met cava. Versier met limoen en olijf.
 
 

  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

Nieuw-Zeeland verbiedt wegwerp e-sigaretten

In Nieuw-Zeeland wil de regering het gebruik van tabak en e-sigaretten bij jongeren zo veel mogelijk [...]

15/05/2024

Meer buitenlandse studenten blijven in België om te werken

Buitenlandse studenten blijven na het afronden van hun studies vaker in België. Dat zegt Nicole de Moor, [...]

14/05/2024

Odisee-hogeschool ziet aantal tweede semester-starters met 65% stijgen

Het aantal studenten dat aan de Odisee-hogeschool in het tweede semester start, is met 65 procent gestegen [...]

13/05/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84