GUIDO's welriekende wijnweetjes
Wijn! De betaalbare godendrank! O veredelde vreugd, ontsproten aan zonnebadende druifjes! Nee maar, welk een edel vocht. Vrouw of man, we lusten allemaal wel eens een lekker glaasje op z'n tijd, en de variatie is schier eindeloos. Met deze tips smaakt je wijntje dubbel zo lekker.
Op welke temperatuur drink je welke wijn?
Iedere wijn kent een temperatuur waarop hij het lekkerst wegdrinkt en alles geeft wat hij heeft.
|
Wijnsoort
|
Temperatuur
|
|
Zoete witte wijn
Likeurwijn
Champagne
Cava
|
6 - 8°C
|
|
Droge witte wijn
Rosé
|
8 - 12°C
|
|
Jonge rode wijn
|
12 - 14°C
|
|
Oudere rode wijn
|
15 - 18°C
|
Chambreren
Letterlijk betekent chambreren 'op kamertemperatuur brengen', maar de term stamt uit tijden dat de kamers nog een stuk koeler waren dan nu. Het doel van chambreren is de wijn op een temperatuur te brengen die bij haar past. Rijpere wijnen laat je dus het langst chambreren, witte wijnen slechts kort.
Plop zei de kurk
Een kurk uit de fles trekken blijft natuurlijk het leukste ritueel bij het openen van een fles. Tal van niet-Franse wijnen hebben echter een schroefdop. Dat wil absoluut niet zeggen dat ze minder van kwaliteit zouden zijn.
Jonge wijnen worden het best enkele uren voor het serveren geopend, vooral de rode. Dan komt de wijn door het contact met de lucht “los” en kan het aroma beter uitwaaieren.
Als je met een groep studenten aan de wijn gaat, is een kartonnetje wijn een interessante aankoop. Het heeft veel weg van een tap. Je zet je glas onder de kraan, drukt de knop in en voor je het weet is je glas gevuld. De kwaliteit is even goed als vergelijkbare wijn uit een klassieke fles, en doordat het kraantje steeds vanzelf afsluit, blijft de wijn langer drinkbaar.
Hoe wijn bewaren?
Goede wijn wordt nog beter als je 'm op de juiste wijze bewaart. We weten ook wel dat er bitter weinig studentenkoten zijn met een wijnkelder. Dat wil niet zeggen dat je je wijn zomaar onder je bed mag leggen. Een paar bewaartips.
- Wijn wil rusten. Zorg dat je flessen donker en zonder beweging kunnen rusten.
-
- Wijn heeft het snel te warm. De ideale temperatuur is 10 à 12°C. Vermijd ook bruuske temperatuurschommelingen.
-
- Wijn is delicaat. Vermijd geurtjes, schimmel en insecten, wat die zijn de doodsteek voor je wijn. Een beschimmeld stinkkot vol kakkerlakken is niet de ideale plaats om een paar exquise flesjes te stockeren.
-
- Wijn houdt niet van vocht. De ideale vochtigheidsgraad is 70 à 80%. Te veel vocht kan de kruk doen rotten en de wijn bederven.
Welke wijn past bij welk gerecht?
Je mag niet zomaar om het even welke fles opentrekken bij om het even welk gerecht, en het is heus wel wat ingewikkelder dan "wit bij vis, rood bij vlees". Hieronder een aantal perfecte huwelijken.
|
Charcuterie
|
Franse Beaujolais
|
|
Zeevruchten
|
Sauvignon Blanc uit Chili of Nieuw-Zeeland
|
|
Lamsvlees
|
Franse Pauillac
|
|
Kalfsvlees
|
Spaanse Cabernet Sauvignon
|
|
Gegrild Vlees
|
Rode wijn uit Chili of Argentinië
|
|
Kip
|
Australische Shiraz of een Zuid-Afrikaanse Pinotage
|
|
Pasta
|
Italiaanse Chianti of Montepulciano
|
|
Dessert
|
Franse Sauternes of een Spaanse Muscat
|
Kaas en wijn
Kaas is een buitenbeentje. Het aanbod kazen is al even gevarieerd als het aanbod wijntjes, dus hier moet je wat gedetailleerder en subtieler combineren. Volg de gids!
|
Kaas
|
Wijn
|
|
|
|
|
Brie / Camembert
|
Côtes d’Or / Merlot / Chardonnay
|
|
Edammer jong / belegen
|
Riesling (droog) / Gamay
|
|
Geitenkaas
|
Muscadet / Sauvignon / Barbera / Italiaanse Chardonnay
|
|
Goudse belegen /oud
|
Cabernet Sauvignon / Pinotage / Barolo / Rioja / Bourgogne
|
|
Kaasfondue
|
Müller-Thurgau / Silvaner / Chasselas
|
|
Kruidenkaas / komijn
|
Gewürztraminer / Pinot Gris / Cabernet Franc / Zinfandel
|
|
Mozzarella
|
Sauvignon Blanc / Poully Fúme
|
|
Munster
|
Rode Bourgogne / Gewürztraminer / Muscat
|
|
Parmezaanse
|
Syrah / Chianti / rode Bordeaux
|
|
Raclette
|
Müller-Thurgau / Chasselas
|
ER STAAT GEEN MAAT OP
Heb je ook al zwetend met een restaurantkaart in handen gezeten omdat je niet wist hoeveel wijn je zou krijgen als je een 'demi' bestelt? Met een karafje huiswijn is het makkelijk: dan kan je de maat aangeven in centiliters. Maar we helpen je even met volgende chiquere maatstaven:
|
een quart
|
20 cl
|
|
een demi
|
37,5 cl
|
|
een fles
|
75 cl
|
|
een magnum
|
1,5 l
|
Drie zonnige cavacocktails
Bij elk feestje hoort een glas cava. Het goedkope Spaanse alternatief voor Franse champagne is hyperpopulair in onze streken en behoeft geen verdere uitleg. Maar wist je dat je cava ook kunt gebruiken als basis voor zomerse cocktails?
Cava Pina Colada
2/10 rum
1/10 kokoscrème
3/10 ananassap
4/10 cava
Mixen, blenden met ijs, in een cavaglas gieten en bijvullen met cava tot de rand.
Flipflop & Pears
2/10 tequila
4/10 perensap
4/10 cava
Het sap en de tequila in een cocktailglas met ijs gieten, goed mengen en dan cava bijvoegen.
Sun & Sand
3/10 witte vermouth
7/10 cava
bruine suiker
schijfje limoen
olijfje
De vermouth gaat even met ijs in de mixer en giet je vervolgens in een cocktailglas dat wordt aangevuld met cava. Versier met limoen en olijf.