Image
18/08/2003

De Ardennen zonder auto, deel 3: De Ourthevallei

't Is vakantie en je wil er wel eens een paar dagen tussenuit. Alleen: je hebt weinig geld, en een auto heb je al evenmin. Geen probleem, trek voor een paar dagen naar de vallei van de Ourthe: Hotton is het meest groovy vakantiedorpje van de Ardennen, en je vindt er op de twee Ourthe-oevers heerlijke natuurpracht. Wij testten een en ander eens grondig uit.


Hotton, 't is maar een kerk en een worp huizen rond een strategische Ourthebrug waar in de Tweede Wereldoorlog flink om werd gebakkeleid, en toch stijgt er een onweerstaanbaar vakantiegevoel uit op. Maar de trein stopt niet in Hotton-centrum, dus eerst moeten we van onze tent af. Je stapt af in het station Melreux-Hotton, een van de vele toeristische stationnetjes op de boemel tussen Luik en Jemelle. Vanuit Luik heb je een mooie aansluiting op de trein uit Oostende, Gent en Brussel, maar dan wel enkel op de even uren: de Ardennen-Express rijdt maar om de twee uur. Vanaf het station loop je rechtsaf naar beneden en je volgt de Avenue de la Gare, de grote weg richting Hotton, eerst doorheen het centrum van Melreux. Even doorbijten: 't is een twintigtal minuutjes stappen. Voorbij de serres ben je er bijna: je ziet al de Diekirch-vlaggen wapperen van camping Chez Philou, een heel rustige driesterrencamping met kraaknet sanitair. Als je liever aan het water kampeert, loop dan nog honderd meter verder en draai rechtsaf langs het water richting camping Les Fonzays. Die heeft maar één ster, maar bezit wel een Ourthestrandje.

 

Hotton City

Tent opgezet? Wandel dan even naar Hotton-centrum, 't is er de hele zomer lang dolle pret. Vanop de Ourthebrug zie je het eilandje waar elk weekend wel een bierbeurs, braderie, fuif, optreden of festivalletje plaatsheeft. Ambiance! Aan terrasjes ook geen gebrek, de Spar is 7 dagen op 7 open van 8 tot 8 en als je wil poedelen in de Ourthe kan dat via het grasveld achter de kerk. Kortom, vakantie zoals je je ze herinnert van vroeger met je ouders; je moet al een cynische aap zijn om de plezante toeristenbedrijvigheid van Hotton City niet met een grote glimlach te aanschouwen.

 

Land van Ny

Maar goed, we gingen de streek verkennen. De eerste dag nemen we de rechteroever voor onze rekening. Als je op de brug staat, hou dan het kioskje aan je rechterhand en sla meteen rechtsaf. Voorbij de watermolen vind je rechts achter de tank een molentje dat naar een piepklein pad leidt, meteen het dorpje uit. Langs hier kom je aan de klimrotsen van Renissart, een geklasseerd natuurgebied waar altijd wel een paar Hollanders aan een touw hangen te bengelen. Via het grote-routepad (rood-witte streepjes op de bomen) kom je er bovenop en kan je door een prachtig lianenbos richting N807-verkeersweg lopen. Een zijsprongetje naar de neolithische grot Porte Aïve loont de moeite: je voelt je even oermens, en op warme dagen is het heerlijk koel in die spelonk. Let op de wegwijzer naar rechts terwijl je op een lang recht pad tussen twee bomenrijen loopt, anders ben je er zo voorbij! Als je de verkeersweg bent overgestoken, kom je vanzelf in het pittoreske dorpje Ny terecht, waar je je even kan bevoorraden of op het dorpsplein je kop onder de ijskoude fontein kan houden. Loop het dorp weer uit langs de landbouwweg die langs de themaboerderij Land van Ny loopt en je komt terecht in het mooiste glooiende weidelandschap dat je je kunt indenken. Na nog een klein uurtje stappen kom je terug in Hotton-centrum terecht.

 

Grotten van Duizend-en-één Nacht

Forel gegeten? Trappist gedronken? Gefuifd op het eilandje? Dan ben je 's anderendaags klaar voor de verkenning van de linkeroever van de Ourthe. We vertrekken opnieuw aan de brug, maar uiteraard in de andere richting. Loop de winkelstraat in, neem de eerste straat links en volg meteen het grote-routepad langs de weiden en de achterkant van de laatste huizen van de straat. Het overgroeide beekje dat je volgt heet de Ruisseau d'Agauche, en nadat je het bent overgestoken kom je op een absoluut adembenemend bospad terecht. Mooier dan hier worden de Ardennen simpelweg niet. Daarna moet je flink klimmen, wordt het pad weer een weg en krijg je een geweldig uitzicht op de heuvels rond Hotton. Op de top ligt Menil-Favay, weer zo'n schilderachtig Ardens boerendorpje. Van hier daal je af naar Hampteau, al veel minder pittoresk qua gehucht, maar je moet er doorheen om naar de Grotten van Hotton te gaan, en die zijn echt wel de moeite waard. Sinds 2000 is de toeristische rondleiding drie keer langer geworden; je krijgt dus volop de kans om te zien waarom ze dit de Grotten van Duizend-en-één Nacht noemen. Na je bezoek (kan in de zomer van 10 tot 6) neem je weer het grote-routepad terug naar Hotton, langs het Brits oorlogskerkhof (deprimerend, maar wel een bezoekje waard) en het gemeentelijk park.

 

Deze wandelingen zijn maar twee suggesties, we haalden ze in grote lijnen uit het boek De mooiste wandelingen in de Ardennen, uitgegeven bij Lannoo. Maar er zijn ook tientallen plaatselijke bewegwijzerde wandelingen, waarvoor je plannetjes kan krijgen in het VVV-kantoor (naast de winkel voor vissers tegenover de kiosk). Have fun!

 

(HDP)

 

Camping Chez Philou

Avenue de la gare 17

084/46.78.87

Camping Les Fonzays

Rue des Fonzays

0475/86.72.47

Grotten van Hotton

083/68.83.65

Station Melreux-Hotton

084/24.56.27

 


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84