Cookie queen en suikertante Sofie Dumont
Om kijkend en kokend Vlaanderen ook aan het bakken te zetten, bundelde Sofie Dumont makkelijke en leuke receptjes voor overheerlijke desserts in een boek dat dezelfde naam meekreeg als haar televisieprogramma: Goe Gebakken. Een groot succes, zo bleek al snel. En om de lezers niet te lang op hun honger te laten zitten, lanceerde ze onlangs Goe Gebakken 2, waarvan de exemplaren ook weer als zoete broodjes over de toonbank vliegen. Zet die bovenste broekknop open en de weegschaal in de gang, want vandaag kookt ze speciaal voor ons drie studentikoze, maar vooral smaakvolle desserts.
GUIDO: wanneer had je zelf voor ’t eerst een pan vast?
Sofie: Op zaterdag en zondag, terwijl iedereen nog lag te snurken, zat ik als klein meisje al in de keukenkasten te snuffelen om te kijken wat ik allemaal kon klaarmaken. Een nachtmerrie voor mijn moeder, want toen zij opstond, lag de keuken overhoop. (lacht) Pas op, ik maakte alles nadien wel weer proper. Ik weet ook nog dat ik voor mijn zus haar verjaardag een feestmaal wou bereiden en toen was ik amper dertien jaar. Het werd een fantastische tomaten-pepersoep met korstjes en rijst en zo. Het stond dus in de sterren geschreven dat ik hotelschool zou volgen. Na zes jaar basisopleiding in het Anderlechtse Coovi-Ceria heb ik eerst een jaar op Ter Duinen in Koksijde gezeten. Nadien heb ik een jaar gastronomisch banket gevolgd in Ter Groene Poorte, de grootste voedingsschool van ons land,en daarna koos ik nog voor een specialisatiejaar banket, bakkerij en desserts in Mechelen. Toen ik mijn diploma op zak had, heb ik vier jaar voor de grote Brusselse chocolatier Wittamer gewerkt, waar ik ook mijn stage had gelopen.
GUIDO: Ben je zo’n zoetemondje?
Sofie: Mijn interesse voor desserts is ontstaan doordat ik vond dat desserts in restaurants vroeger niet ‘to the point’ waren. Nu is dat natúúrlijk anders. Desserts zijn trouwens niet mijn fulltime bezigheid. Sinds 2007 sta ik aan het fornuis van gastronomisch restaurant Les Eleveurs in Halle, waar ik behoorlijk snel tot chef-kok uitgroeide.
GUIDO: Maar je hebt waarschijnlijk wel een favoriete lekkernij?
Sofie: Dat is een ongelooflijk moeilijke keuze. Ik heb zodanig veel lievelingetjes…
GUIDO: Welke maak je dan thuis vaak klaar?
Sofie: Helaas kan ik veel desserts thuis niet klaarmaken, omdat we nog geen oven hebben…(beschaamd lachje)
GUIDO: Goeie zaak dan dat we in jouw televisiekeuken afspreken! Wat ruikt hier trouwens zo lekker?
Speculaas
Nodig: 250 g bloem, 115 g donkere suiker, 40 g lichtbruine suiker, 75 g zachte boter, 50 ml melk, 2 g zout, 7 g kaneel, 2 g kruidnagelpoeder, notenmix
Bereiding
1. Voeg alle ingrediënten samen in een kom en meng tot je een kruimeldeeg krijgt.
2. Kneed in tot een mooi geheel zodat je straks mooie plakjes kunt snijden.
3. Leg het deeg in de koelkast tot het opgesteven is.
4. Snijd in plakjes, leg die op de bakplaat en wrijf in met een mengeling van eigeel en melk.
5. Leg enkele grof gehakte nootjes op elk plakje en bak 15 minuten op 170 graden.
Vanillewafels
Nodig: 300 g bloem, 1 snuifje bakpoeder, 250 ml melk, snuifje zout, 40 g suiker, 30 g honing, 100 g boter, 2 eieren (100 g), 1 vanillestok, arachide-olie
Bereiding
1. Snijd het vanillestokje open, verwijder het merg en voeg bij de boter.
2. Roer tot een crème en voeg suiker en honing toe.
3. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en blijf goed roeren.
4. Voeg de helft van de melk toe.
5. Zeef de bloem en het bakpoeder en meng bij de rest.
6. Giet de rest van de melk erbij en roer tot je een mooi glad deeg krijgt. Laat dat een halfuurtje rusten.
7. Verhit het wafelijzer en bevochtig het met wat arachideolie (moet enkel voor de eerste wafeltjes).
8. Bak je wafels enkele minuten mooi bruin en laat afkoelen.
Chocoladebroodje met bananencompote
Nodig: 1 kant-en-klaar bladerdeeg (40 x 40 cm), pure chocolade, 1 banaan, snuifje suiker, 1 cl honing, sap van halve citroen, bakpapier voor op bakplaat
Bereiding
- Maak eerst de bananencompote door de banaan te pletten en suiker, honing en citroensap erbij te mengen.
- Snij dan het bladerdeeg in rechthoekjes van 12 x 8 cm.
- Leg op elk deeglapje een klein strookje chocolade en bananencompote.
- Bestrijk het overige bladerdeeg met wat water, rol ze op en druk de zijkanten goed aan.
- Leg ze op de bakplaat en wrijf ze in met een mengeling van losgeklopt ei en melk.
- Laat ze een halfuurtje rusten en bak dan een dik kwartier in een voorverwarmde over op 190 graden.
Sofie Dumont zoekt nog een patissier om het team in hotel/restaurant Les Eleveurs te versterken. Geïnteresseerd? Neem dan contact op via info@les-eleveurs.be
Nog meer lekkers vind je op www.vt4.be en in beide boeken van Goe Gebakken
(SVR)
foto: SBS Belgium