Image
18/04/2012

Clara Cleymans: Naast succesvol actrice ook masterstudente filosofie

 


Ze schittert als imitator van onder anderen Selah Sue in het komische televisieprogramma Tegen de sterren op en we kennen haar ook als actrice in de recente film Groenten uit Balen, maar wat niet iedereen weet, is dat Clara Cleymans daarnaast ook haar studie filosofie afwerkt. Waarom ze net die richting koos? “Iedereen baseert zijn keuze op wat hij al goed kan. Ik vond het net een uitdaging om me te verdiepen in iets waar ik nog helemaal niks van wist.” De eerste jaren slaagde ze met glans, en omdat ze ook wil eindigen in schoonheid – met haar thesis – zet ze momenteel haar acteerplannen even on hold.

 
 
 
GUIDO: Was de eerste schooldag op de universiteit voor jou een hel of een openbaring?
Clara:
Ik was toch eventjes helemaal overdonderd. Ik had kunsthumaniora gevolgd, dus was het niet zo evident om naar de universiteit te gaan. Ik had ook wel schrik dat ik de zware studie niet zou aankunnen, maar dat zorgde ervoor dat ik keihard studeerde. Op die manier heb mijn zomervakantie in de eerste jaren nooit moeten spenderen aan een tweede zittijd.
GUIDO: Een droomstudente dus.
Clara:
Tijdens het jaarstudeerde ik eigenlijk niet zo vaak, maar in de blokperiode ging ik er wel volledig voor. Mijn wekker stond elke ochtend rond 7 uur en om 23 uur lag ik terug onder de lakens. Ik isoleerde me volledig, buitenkomen deed ik zo goed als nooit. Ik kon me bovendien gedurende een lange tijd concentreren, zo moest ik niet om het uur pauzeren. 
GUIDO: Heb je dan vaste studeerrituelen?
Clara: Omdat ik mezelf een beetje verwaarloosde tijdens de blok, zorgde ik ervoor dat ik er op het examen zelf altijd fris uitzag. Het was leuk om mijn kamerjas eens in te ruilen voor wat mooie kleren, die ik de dag voor het examen al netjes had klaargelegd. Mijn haar zat goed en ik maakte me mooi op, maar ik heb bijvoorbeeld geen geluksbrengers, zo bijgelovig ben ik niet. Mijn studiemethode zelf is in de loop der jaren wat veranderd. In het eerste jaar studeerde ik echt alles uit het hoofd, maar een professor wees me er toen op dat het ook op een andere manier kon. Hij raadde me aan alles een zes à zevental keer te lezen, en dat werkte inderdaad. Natuurlijk geldt die regel niet voor alle studierichtingen, maar voor filosofie in ieder geval wel, omdat begrijpen veel belangrijker is dan uit het hoofd kennen.
GUIDO: Toch een aparte studiekeuze, niet?
Clara:
Ik had er net vier jaar toneelopleiding opzitten en wou voor iets nieuws gaan. Meestal kies je voor een richting waarvoor je al een aanleg hebt, of voor een vak waarin je uitblinkt, maar ik vond het net interessant om te kiezen voor iets waar ik nog helemaal niks over wist. Ook was er een familievriend die me wist warm te maken voor de opleiding. Maar het is inderdaad geen populaire richting, wat ik volledig onterecht vind.
GUIDO: Wat wil je met je diploma bereiken?
Clara:
Het beroep ‘filosoof’ bestaat natuurlijk niet. Misschien wil ik later wel lesgeven aan acteurs, maar dan niet op de typische manier. De meeste leerkrachten willen filosofie in hun geheel aan bod brengen, maar dan wordt het meer een geschiedenisles. Ik zou het interessant vinden bepaalde filosofische theorieën eruit te pikken. Nu, ik vind dat ik momenteel wel al iets doe met mijn studies in mijn beroep. Mijn studentenjaren zijn zeker geen tijdsverspilling geweest. Ook veel andere personen in de toneel- en kunstwereld studeerden filosofie of iets dat daartegen aanleunt, zoals sociologie of geschiedenis.
GUIDO: Je acteert en studeert op hetzelfde moment. Vlot het een beetje om die twee te combineren?
Clara:
Ondertussen liepen mijn studies wel wat vertraging op. Dat kwam niet zozeer door tijdsgebrek, maar voornamelijk omdat ik sneller afgeleid was. Vroeger nam ik de lessen beter op en dacht ik vaak tussendoor na over de materie. Als er te veel in je hoofd omgaat, loopt dat allemaal niet meer zo vlot. Nu heb ik wel een pauze van een half jaar ingelast om me op mijn thesis te concentreren.
GUIDO: Op het einde van dit academiejaar ben jij dus de trotse bezitter van een master in de filosofische wetenschappen.
Clara:
Dat is in ieder geval het plan. Maar een groot feest ga ik daar niet voor geven hoor. Ik vind het op de eerste plaats belangrijk voor mezelf om mijn studies af te werken, wat toch niet zo evident was. Ik zal voornamelijk heel blij en opgelucht zijn als ik dat diploma eindelijk in handen heb.
(CA) 

Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Hoe ga jij om met de vierde coronagolf?

 Ik ga evenveel uit als vroeger, maar volg de regels
 Ik probeer de regels te omzeilen waar mogelijk
 Ik ga minder uit, door corona
 Ik ging sowieso niet veel uit

Job in the picture

Koel deze zomer af met ijsjes in champagneglazen

We hebben het allemaal weleens gedaan: zelf ijsjes maken van onze favoriete frisdrank. Even een vormpje [...]

29/05/2021

Real life Mario Kart: Op uw plaatsen, klaar, start!

Vanaf september is het Nederlandse Utrecht een kartparcours rijker, en wat voor een. De nieuwe baan [...]

28/05/2021

Intieme trouwceremonie voor Ariana Grande

Afgelopen december maakte Ariana Grande bekend dat zij en haar vriend, vastgoedmakelaar Dalton Gomez, [...]

27/05/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84