Image
24/04/2012

Aan de toog met cocktailkenner MANUEL WOUTERS

 


Al meer dan elf jaar serveert hij authentieke en vernieuwende recepten in zijn Antwerpse SIPS Bar, maar ook kent hij de lievelingsdranken van Amerika’s grootste sterren. Via de digitale kookzender Njam! deelt de Antwerpenaar zijn meest succesvolle brouwsels met de Vlaamse kijkers. Speciaal voor GUIDO serveert Manuel Wouters enkele studentikoze recepten. Let wel: drink met verstand, of met een goede vriend die ervoor zorgt dat je veilig in je bed belandt.

 
GUIDO: Waar heb jij de shaker voor het eerst ontdekt?
Manuel:
Ik ging op 21-jarige leeftijd aan de slag als barman op het grootste en meest luxueuze cruiseschip ter wereld, Queen Elisabeth II. Daar leerde ik de kneepjes van het vak en werd ik al snel tot chief-bartender benoemd. In het totaal heb ik twaalf jaar in dat mondaine wereldje vertoefd.  
GUIDO: Welk mooi volk mocht je zoal op het schip bedienen?
Manuel:
Ik kwam in contact met vips als Dolly Parton en Tom Cruise, die allebei ook grote cocktailliefhebbers zijn. Dolly Parton zal bijna altijd voor een klassieke champagnecocktail kiezen, terwijl Tom Cruise dan weer gek is op Mai Tai. Of toch een variant ervan, die ik speciaal voor zijn feestjes voor hem bereidde. Weet je, er bestaan gigantisch veel clichés rond de drankjes. Veel mensen associëren een cocktail met de bijbehorende parapluutjes in het glas en natuurlijk ook met zon, zee en strand. Onze zaak doet het elk seizoen even goed, wat nogmaals bewijst dat je het hele jaar rond cocktails kan drinken. Absolute nummer één en twee zijn nog steeds de margarita en mojito, maar er bestaat veel meer dan dat. Natuurlijk moet je in het aanbod creatief zijn. Ik durf dan ook wel eens experimenteren met uitzonderlijke ingrediënten.
GUIDO: Wat mag dat dan allemaal zijn?
Manuel:
Dat varieert van koffie en thee tot tabak en witloof. Je kan het zo gek niet bedenken. ‘The sky is the limit’, op dat vlak. Pas op, ik geniet ook nog steeds van de klassiekere cocktails hoor. Zelf ben ik bijvoorbeeld een enorme fan van de Old Fashioned, een van de oudste cocktails.
GUIDO: Ben je dat mixen en shaken nog niet beu, na al die jaren?
Manuel:
Helemaal niet. Ik blijf creaties samenstellen met nieuwe ingrediënten, maar tover ook met de glimlach een klassieker op tafel.
GUIDO: Serveer er ons dan ook maar een paar.
 
Crisp
Benodigdheden:
4,5 cl (Grey Goose) wodka, 4 cl vers limoensap, 2 cl honingsiroop, 1 stukje komkommer van 5 cm in reepjes, 1 tl rietsuiker, 12-tal ijsblokjes, een schijfje komkommer voor de afwerking, mixglas, shaker, muddler*, zeef
Bereiding:
- Neem een mixglas, doe er stukjes komkommer in en voeg de rietsuiker toe.
- Kneus met een muddler tot het sap goed zichtbaar is en voeg er de wodka, honingsiroop en het limoensap aan toe.
- Neem de shaker en vul die met ijs, sluit goed af en schud de ingrediënten krachtig.
- Giet de cocktail in een glas gevuld met ijs via een fijne zeef, zodat er geen komkommer meekomt.
- Garneer met komkommer en serveer met een rietje.
*Een muddler is de lange staaf die wordt gebruikt om ingrediënten in het glas mee te kneuzen. Als je dat niet hebt, kan je ook de achterkant van een pollepel of vergelijkbaar keukengerei gebruiken.
 
Rio Jockey
Benodigdheden:
5 cl (Bombay Sapphire) gin, 1 cocktaillepel Angostura bitters, sap van ½ limoen, 12-tal ijsblokjes, tonic, 1 flinterdun gesneden limoenwieltje,
mixglas, shaker, strainer (of zeef)
Bereidingswijze:
- Vul het mixglas met de gin en de Angostura bitters.
- Snijd de halve limoen in 2 partjes, knijp ze uit en doe ze in het mixglas.
- Vul de shaker met ijs, voeg de inhoud van het mixglas erbij en schud lang en krachtig.
- Strain of giet door een zeef in een glas gevuld met ijsblokjes, garneer met limoenwiel en leng aan met tonic.
 
Kiwitini
Benodigdheden:
1 halve kiwi en 1 extra schijfje, 1 tl rietsuiker, 5 cl Martini Bianco, 2 cl suikersiroop, 3 cl limoensap, gemalen ijs, mixglas, shaker, muddler, strainer (of zeef)
Bereidingswijze:
-
Kneus de kiwi met de rietsuiker in het mixglas van de shaker.
- Giet hierbij de Martini, suikersiroop en limoensap.
- Voeg het ijs toe, sluit de shaker en schud krachtig.
- Strain of giet door een zeef in een glas gevuld met ijs.

(CA) 


  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

Jongeren delen steeds vaker hun financiële situatie op sociale media

Deze keer geen nieuwe dans- of modetrend op TikTok, maar wel eentje met een financiële focus: ‘loud [...]

27/04/2024

Overdag uitgaan is opnieuw hip met 'Day Disco'

Aankomende zondag vindt de allereerste editie van ‘Day Disco’ plaats in Antwerpen. [...]

26/04/2024

Derde editie van News City Academy Awards

Vorige maand zijn de inschrijvingen gestart voor de derde editie van de News City Academy Awards. Da’s [...]

24/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84