Image
16/10/2003

Amenra: Mass I, Prayers I-VI

Als je muziek niet speelt, zingt, schept voor jezelf, dan begin je er beter niet aan. Als je muziek niet speelt, zingt, schept om door een ander gehoord te worden, dan begin je er ook niet aan. Amenra is Belgisch, ergens tussen Kortrijk en Gent, en maakt muziek die heel erg luid gehoord moet worden. Mass I is hun eerste wapenfeit.
Een demo-elpee eigenlijk, die de aanloop vormt naar de volgende songs, gebeden die ze op dit moment al in de studio aan het opnemen zijn. Amenra laat zich graag en vooral beïnvloeden door Neurosis, de oppermeesters van de Westerse noise en Isis’ magistrale emo-core. Voor de ondergrond-kenners onder jullie, denk verder ook aan Old Man Gloom, Blutch, The Locust, Elliott… of misschien zelfs aan Matthew Bellamy van Muse die écht briesend kwaad is, een huisapotheek of vier in zijn kas heeft geslagen om dan onaardse geluiden op jullie los te laten.

 

Want Amenra trekt in elk geval een wall of sound op om u tegen te zeggen, en dat terwijl zeker in de productie nog hier en daar wat kinderziektes sluimeren. Maar wat geen productie aan muziek kan toevoegen is de gedrevenheid, het algemene zichzelf opgeven en opgaan in de muziek die hieruit groeit. Zeker als je deze vijf live aan het werk hebt gezien, snap je dat dit nooit herrie kan zijn. Als vijf bezetenen, weg van de wereld en alleen maar muziek. Muziek die niet meteen de vrolijkste is, maar een energie en drijfkracht heeft waar je oren van gaan gloeien. Om te begrijpen waar het over gaat moet je luisteren en eigenlijk de teksten uit je hoofd leren (op www.ritualofra.com), dan pas kan je met je volle lijf meewiegen op de afwisselend slepende en dan weer laaiende tempowisselingen. Nadat je de sluitstukken ‘Dance of the dead’, ’Hibernate’ en ‘Silent pause’ van de demo de jouwe hebt gemaakt, ben je zeker mee in de mentaliteit en denkwereld van Amenra. "The cancer is spread, this is the dance of the dead", die kenmerkende tempowissels, dat tanden op elkaar en blik op oneindig gevoel of "silence hurts at times like these and silence can be very noisy".

 

Amenra is voor de weinigen die een echte open mind hebben voor muziek en kunnen genieten van het zoeken naar harmonie in chaos, lichtflinters in een wilde zee van duister.

 

(LAD)

 

 


Comment

  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Betoging tegen racisme en voor gelijke rechten

In Brussel hebben vorige maand enkele duizenden mensen betoogd tegen racisme en voor gelijke rechten. [...]

28/04/2024

Studenten ontwikkelen groentedip voor nierpatiënten

Aan de Thomas More hogeschool in Geel heeft een team laatstejaarsstudenten van de richting Voedingstechnologie [...]

28/04/2024

Jongeren delen steeds vaker hun financiële situatie op sociale media

Deze keer geen nieuwe dans- of modetrend op TikTok, maar wel eentje met een financiële focus: ‘loud [...]

27/04/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84