Image
15/11/2012

DR. JOS: Blij dat ik geen Hollander ben!

Andermaal moppert de arts. "Je kent me, normaal gezien moei ik me niet met wat er over de landsgrenzen gebeurt, maar als het een directe impact heeft op de vaderlandse volksgezondheid, dan acht ik het mijn plicht om mijn stem te verheffen." Heeft Dr. Jos een of andere exotische microbeninvasie uit een verafgelegen tropisch werelddeel gespot? Vreest de dokter een pandemie uit onherbergzame woestenijen? Nee, zo blijkt. Het echte gevaar blijkt dichterbij te liggen. "Het zijn de Hollanders, Van Caesbroeck. De fucking Hollanders."

Dr. Jos: "We zien telkens opnieuw dat in Nederland epidemies van vaccineerbare ziekten de kop opsteken."


"Wat mijn probleem is met Hollanders? Het is evenzeer jouw probleem, jonge vriend. Nederlanders zijn fundamenteel ongezonde mensen. Blijkbaar zit dat in hun Hollandergenen. En wij hebben de pech dat we vlak bij hen wonen." De dokter kijkt even rond in het café of er toevallig geen Nederlander meeluistert. "Daarom ben ik zo blij dat ik geen Hollander ben."

Dr. Jos: Ik geef toe dat ik meer ergernis voel ten opzichte van Hollanders dan gewoonlijk. Al bij voorbaat mijn excuses daarvoor. Ik ben net terug van een medisch congres, en je zal altijd zien dat een Hollander de microfoon grijpt om in een soort Engels dat lijkt alsof hij een haring aan het doorslikken is te verkondigen dat hij de key managing executive bullshitverkoper is van een of andere farmaceutische firma. Een Hollander die Nederlands spreekt, dat schreeuwt al om ondertitels, maar laat zo'n managertype Engels praten, en de Toren van Babel is aan een dringende reconstructie toe.

GUIDO: U spuit emotionele argumenten, dokter. Dat is niet het doel van deze rubriek. Steunt uw ongenoegen ook op medisch-wetenschappelijk feitenmateriaal?

Dr. Jos: (drinkt hoofdschuddend van zijn bier) Het is zeker nog maar je eerste trappist vandaag, Van Caesbroeck? Bestel er nog een, makker, zolang het maar geen La Trappe is, dat Hollands slootwater. Mijn betoog aangaande de Nederlandse gezondheidssituatie is wetenschappelijk zo waterdicht als de Afsluitdijk.

GUIDO: Steek vooral van wal, dokter.

Dr. Jos: Dat zal ik doen. Het probleem met Hollanders is dat ze zichzelf zo fantastisch vinden. "Nederland, gidsland." Heb je die uitdrukking wel eens gehoord? Vast wel. Ongetwijfeld bedacht door een zelfvoldane Hollander. En wat gebeurt er met mensen die zichzelf geweldig vinden? Juist. (gebaart naar de ober dat de nieuw aangebrachte trappist bij mij hoort) Vroeg of laat krijgen die de rekening gepresenteerd. Hoogmoed komt voor de val.

GUIDO: Hoe vertaalt zich dit in medisch opzicht?

Dr. Jos: Een voorbeeld: van alle West-Europese landen is de sterfte bij pasgeborenen het hoogst in Nederland. Hoe komt dit? Zelf proberen ze zich eruit te ouwehoeren door te wijzen op de relatief grote migrantenbevolking en het grote aantal risicozwangerschappen. Dikke zever, zeg ik. Hun probleem is het rechtstreekse gevolg van gierigheid en een aangeboren aversie tegen alles wat interventioneel is. Ik verklaar me nader. Hollandse moeders willen het liefst thuis bevallen. Dat is ten eerste goedkoper - een argument dat altijd aanslaat als er Hollanders in de buurt zijn - en volgens hen ook vanzelfsprekender, want thuis bevallen is bevallen "zoals de natuur het heeft bedoeld". Tja, dan krijg je accidenten. En dat is nog niet alles. In Nederland loopt het vol fundamentalisten, en wij plukken daar de zure vruchten van. Herinner je je die bof-epidemie aan onze universiteiten, eerder dit jaar?

GUIDO: Inderdaad, een collega van mij had het ook zwaar te pakken.

Dr. Jos: Aan wie hebben we dat te danken denk je? Aan de Hollanders! In Nederland is een zeer invloedrijke antivaccinatielobby actief, enerzijds vanuit religieuze hoek, in de streng gereformeerde Bible Belt in het binnenland. Maar ook een veel grotere groep Hollanders die denken dat alles zo natuurlijk mogelijk moet gebeuren, laat hun kinderen niet vaccineren. En dan zien we dat daar telkens opnieuw epidemies van vaccineerbare ziekten de kop opsteken: mazelen, kinkhoest, meningitis en recentelijk dus ook de fameuze bof, die via Nederlandse studenten ook bij ons lelijk heeft huisgehouden. Hartelijk dank daarvoor, beste noorderburen! Luister de volgende keer eens naar uw dokter, akkoord? Alhoewel, die heeft waarschijnlijk geen tijd voor u.

GUIDO: Hoe bedoelt u?

Dr. Jos: De Nederlandse gezondheidszorg is anders georganiseerd dan de onze. Als je het mij vraagt: slechter georganiseerd. Kijk, in Nederland mag je niet rechtstreeks op consultatie gaan bij een specialist. Daar moet je eerst naar je huisarts, wiens taak het is de stroom van patiënten tegen te houden en te kanaliseren. Wat wil dat in de praktijk zeggen? Je wordt op een wachtlijst gezet. Misschien lijd je wel aan iets ernstigs, maar dan zal je dan binnen een week wel horen. Of binnen twee weken, of drie, wanneer het jouw beurt is om bij de specialist op consultatie te gaan. Dat is het Nederlandse systeem in een notendop. Weet je voor wie dit systeem aangenaam is? Voor de artsen zelf, want dankzij die overzichtelijke wachtlijsten kunnen zij hun werk netjes inplannen, zodat ze in de praktijk een 9 to 5-job hebben. Je moet in Nederland eens proberen een dokter te bellen om negen uur 's avonds. Veel succes! (grijnst) Vandaar ook dat er zoveel Vlaamse artsen in Nederland werken. Je dacht toch niet dat die voor hun plezier in Holland gaan wonen? Daar moeten ze veel minder uren kloppen, dat is de reden. Vlaamse dokters in Nederland, die zijn te lui om hier hun beroep uit te oefenen, want hier wordt nog écht gewerkt. Om de uit Nederland overgewaaide infecties te bestrijden, bijvoorbeeld. (lacht)

GUIDO: U kunt hun systeem bekritiseren zoveel u wilt, maar ik heb wel gelezen dat zij geen last hebben van de ziekenhuisbacterie.

Dr. Jos: (lacht schamper) Ja, en trots dat ze daarop zijn! "In onsje sjiekehuisje isj er chééjn MRSA!" Hoeveel keer ik dat al heb gehoord. Maar ze zijn zo gefocust op MRSA dat ze andere dingen uit het oog verliezen. Dat in 2011 minstens drie doden vielen in een Rotterdams ziekenhuis door een outbreak van een superresistente CPE-bacterie, dat vertellen ze er niet bij. En ondertussen maar stoefen met hun twintig medailles op de Olympische Spelen, terwijl wij er maar drie hadden. Hah! Dat waren nog drie teveel, zeg ik altijd. Hollanders moeten eens leren focussen op de dingen die er echt toe doen. Ervoor zorgen dat hun zogezegd progressieve biogeitenboerderijtjes tegen de Belgische grens niet geïnfecteerd raken met Q-fever bijvoorbeeld, ook al een ziekte die tot bij ons is gesukkeld. Q-fever is niet om te lachen hoor, het is een griepachtig syndroom dat potentieel dodelijk is. Wat is daar eigenlijk progressief aan, geiten en schapen hoeden op een middeleeuwse manier? Ik noem dat juist achterlijk!

GUIDO: Conclusie?

Dr. Jos: Hollanders kunnen van ons veel leren op het vlak van gezondheidszorg. (drinkt van zijn trappist) En ook op het vlak van bierbrouwen natuurlijk.

(RVC)


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIAL

TopMovies

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84