Image
17/11/2012

Oud Brood

Om croque-monsieurs of een knapperige toast te bereiden, heb je waarschijnlijk geen handleiding nodig, maar wat kan je nog meer maken met oud brood? Heel wat lekkers!


Broodpudding met appel en speculaas

Nodig: enkele sneetjes oud brood, melk, rietsuiker

50 g puddingpoeder, 2 kleine appels in stukjes gesneden en 6 speculaaskoekjes

Bereiding: Leg de stukken oud brood in een grote kom en giet er de melk over. Verwarm de oven intussen op 180 graden en vet je cakevorm in met wat bakboter of olie. Meng suiker door je brood, voeg nu ook het puddingpoeder toe, net als de stukjes appel en de verbrokkelde speculaas. Giet alles in de vorm en bak 40 minuten op 180 graden.

 

  • Tip: in plaats van speculaas kan je ook kaneel toevoegen. Experimenteer gerust ook eens met chocoladeblokjes.

Gekruide croutons

Nodig: oud brood, kruiden naar keuze (oregano, rozemarijn, tijm, salie, knoflook, paprikapoeder, peper, zout…)

Bereiding: Verwarm de oven op 170 graden en snij ondertussen het brood in kleine blokjes. Meng met kruiden en rol ze in wat olijfolie voor je ze op de bakplaat legt. Als ze lichtbruin kleuren, zijn ze klaar.

 

  • Tip: serveer in soep of slaatjes. Voeg ze wel als laatste toe, anders verliezen ze hun knapperigheid. Ook lekker bij spinazie.

Wentelteefjes

Nodig: 8 sneetjes wit brood, bruine suiker, 1 theelepel kaneelpoeder, 250 ml melk, 1 ei, 40 gram boter

Bereiding: Klop het ei los en meng met kaneelpoeder en melk. Verwijder de korstjes van het brood en haal de sneetjes door het mengsel voor je ze op een bord stapelt. Laat even intrekken en bak ze dan een voor een (aan elke zijde) in wat boter. Besprenkel achteraf met wat bruine suiker en kaneel.

 

  • Tip: Serveer met een bolletje ijs.

Panzanella

Nodig: 6 tomaten in schijfjes gesneden, 4 lente-uitjes, 4 sneden oud brood, scheut droge witte wijn, 2 teentjes knoflook (geperst), balsamico-azijn, olijfolie, zout en versgemalen peper, basilicumblaadjes

Bereiding: Kruid de tomaten met peper en zout, was de lente-uitjes en snijd het witte gedeelte fijn. Doe hetzelfde met de basilicumblaadjes. Meng dan de witte wijn, balsamico-azijn, olijfolie en knoflooksap, en breng op smaak met peper en zout. Snijd het brood dan in kleine blokjes en overgiet ze met de dressing voor je ze in de pan pakt. Verdeel de tomaten al over de borden. Meng dan nog wat balsamico-azijn met de lente-uitjes en basilicumblaadjes en verdeel dat mengsel over de tomaten. Voeg de blokjes brood toe en besprenkel met nog wat olijfolie.

Broodschotel met kaas

Nodig: 1 bruin brood, boter, mosterd, prei in ringetjes gesneden, zongedroogde tomaatjes (laten uitlekken), 4 eieren, 5 dl halfvolle melk, 2 repen bacon, zakje geraspte kaas

Bereiding: Ontdoe de sneetjes brood van de korst, meng de boter met de mosterd en besmeer de helft van de boterhammen aan één zijde. Dek ze af met de overige boterhammen en snijd ze dan doormidden voor je ze in een ovenschotel schikt. Verdeel de preiringen en tomaten erop en voeg dan ook de losgeklopte eieren en melk toe. Kruid met peper en laat 20 minuten staan. Verwarm de oven intussen op 190 graden. Leg dan de bacon even onder de grill, laat uitlekken op keukenpapier voor je ze in brokjes snijdt en over de schotel verdeelt. Plaats dan de schotel een klein halfuurtje in de oven en serveer warm.

(SVR)


  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

5 must-do's in Antwerpen

1) Neem de Waterbus Geweldig leuk om voor een prikje de Schelde over te steken van het Steenplein [...]

26/05/2025

5x 'waauw!' in Aalst

1) De klimschouw op de Schotte is waauw! Op recreatiedomein de Schotte, achter de sporthal, staat [...]

12/05/2025

VUB geeft onderdak aan supercomputer van 8,6 miljoen euro

Vlaanderen investeert meer dan acht miljoen euro in een nieuwe supercomputer. De Vrije Universiteit Brussel [...]

23/04/2025

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84