Image
02/12/2012

Weg met de trap, Dr. Jos neemt de lift!

Dr. Jos toont me voor de vijfde keer het controversiële filmpje met de vliegende katten van Jan Fabre in het Antwerpse stadhuis. "Het is toch waar?" fulmineert hij terwijl hij met zijn wijsvinger op het schermpje van zijn smartphone hamert. "Pure stemmingmakerij. Je ziet duidelijk dat die katten omhoog op de trap werden gegooid. Niet recht omhoog, maar in een schuine hoek naar voren. Die mormels kwamen dus gewoon zes, zeven treden hoger op hun pootjes terecht. Wel, mij mogen ze straks ook een halve trap omhoog gooien. Dat spaart me weer een heleboel moeite en risico uit."

Dr. Jos: "Zatte studenten, 's nachts op de trap van hun kot, dat zijn levensgevaarlijke toestanden."


De arts en ik zijn verzeild geraakt in een discussie over trappen toen bleek dat zijn zoontje Jean-Marie thuis voor de Wii zat, met zijn arm in het gips. "Van de trap gedonderd," aldus Dr. Jos. "Ik weet het, dat zeggen alle ouders die hun kinderen een zichtbaar pak rammel hebben gegeven, maar in dit geval klopt het nog ook. Nietwaar, Jeanke?" De jongen knikt bedeesd. "Goed zo. En haal nu maar twee trappisten uit de frigo voor papa en voor nonkel de journalist." Jean-Marie wijst verbouwereerd naar zijn gebroken arm. De dokter kijkt streng. "Eén voor één gaat ook hé jongen. Je had dat motto trouwens beter in ere gehouden toen je met twee treden tegelijk van de trap naar beneden probeerde te rennen. Straks val ik nog in de kosten om hier een lift te installeren."

GUIDO: Is een lift dan niet gevaarlijker dan een trap?

Dr. Jos: (kijkt verbaasd) Helemaal niet! Waar haal je dat nu vandaan? Het tegenovergestelde is natuurlijk waar. Een lift is veel, veel veiliger dan een trap. Je weet dat de meeste ongevallen thuis gebeuren? Ja? Welnu, een groot gedeelte daarvan heeft te maken met van de trap donderen. (morrelt aan zijn smartphone) Cijfers nodig? Momentje, mijn Wi-Fi doet weer raar. Ah, hier zijn we. Cijfers van kinderen onder de vijf jaar, risicogroep nummer één voor trapaccidenten. Elk jaar stuiken 500 op de 100.000 kinderen zodanig hard van de trap dat hun letsels erg genoeg zijn voor opname in de spoedafdeling van een ziekenhuis. En nu haal ik er ter vergelijking de liftcijfers bij, voilà, dan krijgen we 5 op de 100.000 kinderen, oftewel honderd keer minder slachtoffers dan op de trap. Bovendien zien we bij trapongevallen helaas dikwijls ernstige letsels aan het hoofd en de nek, terwijl het bij liftaccidenten vooral neerkomt op minder ernstige dingen, zoals geknelde vingers en gescheurde nagels.

GUIDO: U noemt jonge kinderen als risicogroep nummer één. Wie moet er nog meer opletten van de gevaren van het traplopen?

Dr. Jos: Iedereen! Traplopen is niet evident. Het vergt een uitgekiende combinatie van coördinatie en spierkracht. Maar je wil weten wie er het meeste risico loopt? (telt af op zijn vingers) Dus eerst en vooral jonge kinderen. Vervolgens, risicogroep nummer twee: bejaarden die niet meer zo goed te been zijn. En nummer drie: zatte studenten die 's nachts thuiskomen op hun kot en al waggelend de trap bestijgen.

GUIDO: (lacht)

Dr. Jos: Lach maar. Dat is gevaarlijk hoor, zeker als ze van zattigheid het licht in de traphal niet vinden. Dan kan je natuurlijk nog op handen en voeten naar boven kruipen, maar het wordt pas echt levensbedreigend als diezelfde student twee uur later niet alleen beschonken, maar ook nog slaapdronken van de trap terug naar beneden strompelt, op zoek naar het toilet.

GUIDO: Tegenwoordig hebben veel studenten een toilet op hun eigen kot, dokter.

Dr. Jos: Ha ja? Des te beter. Ik moest in mijn tijd twee verdiepingen naar beneden. Gelukkig was er wel een lavabo in mijn kamer, als je begrijpt wat ik bedoel. (lacht en knipoogt) Multifunctioneel gebruik van het aanwezige sani... (Jean-Marie komt uit de keuken met een flesje Duvel) Maar manneke toch! Hoeveel keer heb ik nu al gezegd dat Duvel geen trappist is? Allez, terug naar de keuken, of je krijgt een pak voor je broek! Wat is me dat nu? (draait zich naar mij toe en rolt met zijn ogen) De jeugd van tegenwoordig! 

GUIDO: Ik heb onlangs op tv een goeie oude Nederlandse horrorfilm gezien over een op hol geslagen lift.

Dr. Jos: Ha, De Lift, van Dick Maas? Heel leuke film, maar uiteraard pure onzin en fictie. Er is geen veiliger tuig dan een lift. Twee of drie keer per decennium, hooguit, gebeurt er wereldwijd eens een ernstig freak accident met een lift. Liften hebben heel goede veiligheidscijfers. Trouwens, herinner je je in die film van Dick Maas de stomende seksscène in de vastgelopen lift? Dat juich ik toe! Heel wat veiliger dan het wervelkolombrekende acrobatengedoe tussen Mickey Rourke en Kim Basinger op de trap in Nine 1/2 Weeks.

GUIDO: Uw filmkennis is ontroerend ouderwets, dokter.

Dr. Jos: (haalt zijn schouders op) Doet er niet toe. Onthou gewoon: seks op de trap is vragen om een rolstoel; seks in de lift is hot. Waarvoor dient die noodstopknop anders, denk je?

GUIDO: Voor als er brand is?

Dr. Jos: Ha, nog zoiets waaraan ik me erger. 'Gelieve in geval van brand de trap te nemen in plaats van de lift.' Waarom eigenlijk? Om in de traphal bevangen te worden door de rook en bewusteloos vijf verdiepingen naar beneden te tuimelen? Nee, kruip in de lift met een lekker wijf en hou elkaar warm tot de brand geblust is. (lacht) Dat doet me denken aan die scène in Indiana Jones 4 waar Harrison Ford zich verschuilt in een frigo en daardoor een atoomexplosie overleeft. Nuke the fridge! (lacht) Dat is wat de gemiddelde liftkooi ook voor de mensheid zou kunnen betekenen. Maar over frigo's gesproken, hoe zit dat daar? (kijkt reikhalzend richting keuken) Jeanke? We hebben dorst!

GUIDO: (met een klein stemmetje vanuit de keuken) Is cava ook trappist, papa?

Dr. Jos: Maar nee, de cava is voor als de verpleegsters komen, als mama naar de yoga is. Dat weet je toch, jongen? (zucht) Waar waren we gebleven? Juist, dat trappen gevaarlijk zijn. De meeste kans op ongevallen heb je bij het afdalen, dat spreekt voor zich, maar stijgen is ook niet zonder risico. Vraag dat maar aan Stieg Larsson.

GUIDO: De schrijver van de Millenniumtrilogie?

Dr. Jos: Dezelfde. Nog voordat zijn eerste boek was uitgegeven, kreeg hij een fatale hartaanval op de trap, op weg naar de redactielokalen van het tijdschrift waarvoor hij werkte. Nauwelijks vijftig jaar was hij. Had Larsson die dag de lift genomen, lag hij nu steenrijk op een eiland in de Stille Zuidzee te genieten van een cocktail, met twaalf blote verpleegsters om zich heen.

GUIDO: Blote verpleegsters?!

Dr. Jos: (schrikt) Zei ik verpleegsters? Macht der gewoonte! Ik bedoelde natuurlijk: twaalf blote inheemse schonen. (springt recht) Maar ondertussen hebben we nog altijd geen trappist in onze pollen. Ik ga eens kijken wat Jean-Marie uitspookt.

GUIDO: (schakelt zijn dictafoontje uit) Cava is anders ook goed hoor dokter. Je weet nooit wie er straks binnenvalt...

(RVC)


Comment

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

SOCIAL

TopMovies

Poll

Job in the picture

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84