Image
15/01/2013

Bart Swings: Student burgerlijk ingenieur, topschaatser én wereldkampioen skeeleren

Toen Bart Swings acht jaar was, kreeg hij een paar skeelers van de Sint. Ondertussen raast hij met snelheden van 60 kilometer per uur zelfs brommers voorbij en mag hij zichzelf op 21-jarige leeftijd al meervoudig wereldkampioen noemen. Maar dat is nog niet alles, Bart kan ook een stevig staaltje schaatsen. Iets zegt ons dat we het laatste van hem nog niet hebben gehoord.


GUIDO: Je behaalde in 2010 goud op je eerste wereldkampioenschap. Dat gaf waarschijnlijk wel een lekker warm gevoel vanbinnen.

Bart: Het was zelfs mijn allereerste wedstrijd bij de senioren, dus daarop ben ik toch wel trots op ja.

GUIDO: Daarnaast behoor je ook nog tot de wereldtop bij het schaatsen.

Bart: In 2010 stond ik voor het eerst op schaatsen en amper twee maand later plaatste ik me voor het EK allround in Italië. Een mooie verrassing, en dus besloot ik me daarin ook te specialiseren. Ik was heel blij met de negende plaats die ik vorig jaar behaalde op het WK allround! Ik kan me voorstellen dat veel mensen vinden dat de sporten op elkaar lijken, maar ik ondervind toch heel wat verschillen, vooral dan in het wedstrijdgegeven. Bij het schaatsen sta je er helemaal alleen voor en race je tegen de klok, terwijl het skeeleren in een peloton gebeurt. De ene sport is trouwens ook een wintersport en de andere een typische zomersport. Dat maakt wel dat ik de twee perfect kan combineren. Meer nog, trainen voor de ene sport maakt mij ook sterker in de andere. Natuurlijk moet je de twee seizoenen goed op elkaar afstemmen en op voorhand beslissen op welke momenten je top wil zijn. Een heel jaar op het hoogste niveau presteren is onmogelijk, maar jaarlijks twee tot drie topprestaties behalen, moet zeker lukken.

GUIDO: Ik kan me voorstellen dat je een drukke agenda hebt.

Bart: Ik plan wekelijks één rustdag in, maar daarbuiten train ik minstens twee keer per dag. Dat combineer ik met een studie burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven. Momenteel zit ik in mijn derde bachelor en volg ik als hoofdrichting werktuigkunde en als nevenrichting elektrotechnieken. Het eerste jaar heb ik gestudeerd zoals elke 'normale' student, omdat ik wou weten of ik de studie wel aankon, maar nadien besliste ik de jaren wat meer op te splitsen om toch ook op sportief vlak goed te kunnen presteren. Een echt studentenleven heb ik niet, maar ik ga ook wel nu en dan eens uit met vrienden hoor. Al maak ik het dan natuurlijk niet té laat. (lacht)

GUIDO: Bij schaatswedstrijden kunnen we ons wel iets voorstellen, maar hoe gaat zo’n wedstrijd skeeleren eraan toe?

Bart: Je hebt zeer veel verschillende disciplines in het skeeleren, een beetje zoals bij atletiek. Je hebt 300 meter tijdrit – pure sprint dus – maar ook 10 kilometer Puntenkoers, mijn favoriet, en 20 kilometer Afvalling. Al deze afstanden worden op een 200-meterpiste gereden met verhoogde bochten. Daarnaast heb je ook nog een marathon waarbij je van punt A tot punt B rijdt midden door een stad. Met mijn internationaal team, Powerslide World Team, doe ik vanaf april tot september bijna elk weekend mee aan een wedstrijd. Wij rijden vooral marathons die deel uitmaken van een circuit. Zo heb je de World Inline Cup en de German Inline Cup, maar we rijden ook verschillende internationale pistewedstrijden. Het schaatsseizoen begint dan weer in november en eindigt in maart. Hier zijn vooral de World Cups het belangrijkst. Er zijn er zeven, verspreid over de hele wereld.

GUIDO: Heb je specifieke doelstellingen voor komend jaar?

Bart: Ik wil graag progressie maken bij het schaatsen. Vooral op technisch vlak kan ik nog wel wat bijleren. Me plaatsen voor de Olympische Winterspelen van 2014 zou mooi zijn. In het skeeleren wil ik het liefst mijn wereldtitel verlengen. Stel je voor, voor het vijfde jaar op rij wereldkampioen… (droomt weg)

(SVR)


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Welk platform check jij 't meest?

 Facebook
 Instagram
 Tiktok
 Snapchat
 Een ander

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84