Image
15/02/2013

De studententijd van Lieven Scheire


Je moet al Lieven Scheire heten om kurkdroge wetenschap zodanig te presenteren dat het entertainend wordt voor iedereen. In Scheire en de Schepping - elke donderdag op Vier - gaat Lieven samen met zijn panelleden op zoek naar wat hij "de verborgen dimensies van de schepping" noemt. Hij weet trouwens waarover hij het heeft, want Lieven Scheire studeerde natuurkunde aan de Universiteit Gent.

GUIDO: Waarom natuurkunde?

Lieven: Eerst en vooral dit: als wiskunde je niet ligt, begin dan niet aan natuurkunde. Dat probleem had ik gelukkig niet. Ten tweede was en ben ik geïntrigeerd door de structuur van de materiële en energetische wereld. Als je echt fundamenteel wil te weten komen hoe de dingen in elkaar zitten, dan moet je natuurkunde studeren. Je komt hele mooie werkingsprincipes tegen, je bekijkt zowel het allergrootste als het allerkleinste, het is een zeer elegant en logisch systeem, en je leert probleemoplossend en analytisch denken. Dat alles maakt natuurkunde een van de mooiste studies die er zijn.

GUIDO: Tref je in die studierichting niet vooral wereldvreemde nerds aan?

Lieven: Nee, voor de echte nerds en sociaal gehandicapte genieën - en dat zeg ik met het grootst mogelijke respect - moet je bij de wiskundigen en de burgies zijn. (lacht) In de natuurkunde vind je een wonderbaarlijke mix van dreadlockdragende reggaefans, verrassend sociaal vaardige kerels en zeer mooie madammen.

GUIDO: Zat je in een studentenclub?

Lieven: Ja, in de Wina, de studentenkring van de studenten wiskunde, informatica, fysica en sterrenkunde aan de Universiteit Gent. Het verenigingsleven beviel me wel, maar heel actief ben ik nooit geweest binnen die club. Ik ben geen uitgaander. Ik word moe van alcohol, wat voor een student niet zo handig is. Ik was toen ook al bezig met stand-upcomedy. Zo kwam ik vaak op café terecht, maar altijd om te gaan spelen. Ik heb het sowieso moeilijk om ergens naartoe te gaan als ik er geen welbepaalde functie heb. Zomaar op café gaan, dat wringt een beetje bij mij. Ik herinner me wel dat mijn eerste comedy-optreden ooit voor de Wina was, in een café in de Overpoortstraat. Toen zat ik nog maar in mijn eerste jaar.

GUIDO: Stand-upcomedy was je studentenjob?

Lieven: Eigenlijk wel, maar rijk werden we er niet van. Toen gingen we een avond spelen voor 50 euro.

GUIDO: Was je studententijd de mooiste tijd van je leven?

Lieven: Op een bepaalde manier wel. De golf van vrijheid die je overspoelt als je op de unief arriveert, de wereld van mogelijkheden die zich plots voor je openvouwt, daar zit wel iets in. Dat gevoel komt later nooit meer terug.

GUIDO: En nu droppen we de bom: Lieven, jij hebt die natuurkundestudie niet afgemaakt! Hoe kwam dat?

Lieven: Ik zat in mijn laatste jaar toen mijn neef Jonas Geirnaert het lumineuze idee had om een prijs te winnen op het Filmfestival van Cannes. Op dat moment werd hij zo'n beetje de Sandra Kim van audiovisueel Vlaanderen. Hij kon doen wat hij wou. Overal waar film of tv werd gemaakt, stond de deur open voor Jonas. Wij speelden toen al een paar jaar samen op het podium, en wat Jonas het liefst wou doen, was met Neveneffecten een humoristisch programma maken bij Woestijnvis. Goed, wij mochten drie maanden op proef. Toen zat ik met een verscheurend dilemma: ofwel een zware thesis schrijven, ofwel een humoristisch programma maken met mijn beste vrienden.

GUIDO: Of die twee dingen tegelijk...

Lieven: Nee, dat was echt onmogelijk. Na de proefmaanden mochten we blijven bij Woestijnvis en zo is mijn studie on hold blijven staan. Sindsdien mail ik wel elk jaar naar mijn professoren om te vragen welke vakken ik nog moet volgen. Momenteel liggen twee cursussen klaar op mijn bureau: 'Subatomaire Fysica' en 'Fysica van Galaxieën'. Als alles is opgenomen voor Scheire en de Schepping, zal ik daar eens voorzichtig in beginnen te bladeren. Normaal gezien ben ik in maart klaar met werken, dus ik zou dit jaar misschien nog twee examens kunnen afleggen. Hopelijk!

GUIDO: Wanneer voorzie je alsnog je diploma te halen?

Lieven: Als ik naïef optimistisch ben, zou ik zeggen binnen drie jaar, maar het zal waarschijnlijk nog wel vijf jaar duren.

GUIDO: En geef je dan een vat bij de Wina?

Lieven: Dat beloof ik plechtig!

(HDP)

Foto: SBS Belgium


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84