Wok around the clock
Snel, lekker en gezond: een vluggertje in de keuken, met een wok. Zelfs de grootste keukenbarbaar verrast in een handomdraai zijn kotgenoten met een “Fritto Misto van Aziatische groenten”. Koop een wok en vlieg erin.
Wokken uit alle windstreken
Er zijn in principe twee basisversies waaruit je kan kiezen, namelijk de oosterse wokken met twee handvaten - de zogenaamde “wadjans” - en de wokken met een (westerse) steel. De meest verkochte zijn die met een steel en een anti-baklaag.
Woktechnieken
- Roerbakken: Een typische Chinese woktechniek waarbij de wok tweemaal ingesmeerd wordt met olie en wordt verhit. De lopende olie wordt verwijderd en de ingrediënten worden in kleine stukjes gesneden. Alles wordt in weinig olie onder voortdurend roeren gebakken. De olie moet heel heet zijn, zodat het vlees een knapperig korstje krijgt.
- Frituren: Gebruik een smaakneutrale olie. Ofwel laat je het gerecht op een lage tot middelmatige temperatuur langzaam bruinen, ofwel knapperig frituren op een hoge temperatuur.
- Stoven: De wok invetten, de ingrediënten erin doen en dan regelmatig overgieten met vloeistof. Op een hoge temperatuur is het aangewezen om regelmatig om te roeren.
- Stomen: hiervoor heb je een bamboemandje met deksel nodig. Je zet het gerecht in het mandje en je plaatst het geheel in een wok gevuld met water. Je brengt het water aan de kook met het mandje erin. Je zorgt dat het gerecht niet in aanraking komt met het water.
Wokrecepten
Roergebakken kip met Chinese zwammen en champignons
- Nodig voor 4 personen: 500 g kipfilet 3 koffielepels sojasaus 25 g gedroogde zwarte Chinese paddestoelen ( te koop in het grootwarenhuis) 350 g champignons 1,5 eetlepels arachideolie 1 ajuin 2 teentjes knoflook rijstwijn (bij de Chinees) of droge sherry 3 koffielepels geraspte sinaasappelschil 3 eetlepels oestersaus 2 koffielepels sesamolie 3 koffielepels maïzena 3 koffielepels suiker basilicum peper (zwarte) en zout
Snij de kipfilet in blokjes en vermeng ze met de sojasaus, de rijstwijn (of sherry), de sesamolie en de maïzena. Laat dit mengsel een twintigtal minuten rusten. Week intussen de Chinese paddestoelen. Haal ze uit het weekwater, druk het vocht eruit en verwijder de harde steeltjes. Snij ze vervolgens in reepjes samen met de champignons. Zet de wok ondertussen op een groot vuur en giet de olie erin. Voeg de kip toe en roerbak ze in vijf minuten bruin. Haal ze uit de pan en giet het grootste deel van het braadvet weg. In de overgebleven vetstof fruit je de ui en knoflook een tweetal minuten tot ze glazig zijn. Voeg peper en zout, de Chinese paddestoelen en de champignons toe en roerbak 1 minuut. Gooi de kip er terug bij en voeg de geraspte sinaasappelschil en nog wat rijstwijn toe. Roerbak een vijftal minuten. Breng ten slotte het gerecht op smaak met de oestersaus, de suiker en wat basilicum. Roer alles goed om en laat nog een minuutje doorwarmen. Haal de pan van het vuur en dien het gerecht op met rijst. Smakelijk!
Jade Noedels
Nodig voor 2 personen: 25 g gedroogde Chinese paddestoelen 350 g verse of 100 g droge noedels of pasta 3 koffielepels sesamolie 1,25 liter groentebouillon of kippenbouillon 1 eetlepel sojasaus 2 rode Spaanse pepers 100 g gekruide tofu (in reepjes) 200 g taugé* bosuitjes takje koriander (ter versiering)
Week de Chinese paddestoelen, druk het vocht eruit en verwijder de harde steeltjes. Kook de noedels volgens de voorgeschreven tijd. Giet af, dompels ze onder in koud water en laat ze uitlekken. Roer er de sesamolie door en laat even rusten. Breng de bouillon in de wok aan de kook. Voeg er de sojasaus, de Spaanse pepers en de tofu aan toe en laat vijf minuten zachtjes koken. Breng er de noedels en pasta bij en laat verder doorkoken. Voeg er ten slotte de taugé bij en laat nog een minuutje verder koken. Bestrooi het geheel met de bosuitjes en de koriander en dien op.
*Taugé is een groente. Het zijn de spruiten van de groene mungboon of de grotere soort van de gele sojaboon. Ze zijn verkrijgbaar in het grootwarenhuis.
Wokrestaurants
Chess café
Ottergemsesteenweg 802
9000 Gent
09/33.88.999 |
Fonteinstraat 1a
3000 Leuven
016/222.888 |
www.chesscafe.be
In een hedendaags designinterieur genieten van de wok-wok-koks die in geen tijd een heerlijk wokgerecht voor je klaarmaken.
Chilli Club
De Burburestraat 43
2000 Antwerpen
03/248.90.90
www.chilliclub.be
Een Aziatische brasserie waar de nadruk ligt op innovatief en gezond Aziatisch koken. Er is ook een hotshop!
De Wok en ‘t Tafeldier
Gentplaats 1
2000 Antwerpen
03/248.95.95
www.wok-tafeldier.be
Aziatisch spektakelrestaurant en Dim Sum Bar. Het restaurant ligt mede aan de basis van het Wok A Way concept. Belangrijkste kenmerken van het interieur zijn de volledig open wok-keuken, de wimpels, de ruimte en het gebruik van veel inox, beton, glas en hout.
Wok A Way
Korenmarkt 11
9000 Gent
09/23.39.000 |
Groendalstraat 14
2000 Antwerpen
03/213.13.13 |
www.wokaway.be
Wok A Way is dé plaats voor een Aziatische snack of een volledige maaltijd. In de Groendalstraat vind je nog een kijkwinkel direct naast de Wok A Way, waar je uit een zestigtal producten kan kiezen
(SW)