Image
14/04/2013

GUIDO's hoofdredacteur is co-auteur van nieuwe thriller 'Swartwater'


Dik twee jaar na het verschijnen van hun debuutroman Mensenvlees, die door de recensent van De Standaard en Cobra.be werd onthaald als "het beste Vlaamse thrillerdebuut van het jaar", pakt GUIDO's hoofdredacteur Herbert De Paepe samen met zijn partner Els Depuydt opnieuw uit met een verschroeiend spannende thriller. In Swartwater, pas verschenen bij uitgeverij Vrijdag, vlucht een aartsgevaarlijke seriemoordenaar naar Australië, waar hij een bloederig spoor achterlaat in de Outback. Een mooie gelegenheid om samen met de auteurs terug te blikken op hun studententijd, want het stel ontmoette elkaar tijdens hun studie Germaanse Talen aan de Universiteit Gent.

"Ik zocht een lief met een mooi handschrift, zodat mijn maten en ik haar notities konden kopiëren."

GUIDO: Sloeg de vlam onmiddellijk over toen jullie elkaar zagen zitten in het auditorium?

Depuydt: Helemaal niet. We zijn pas op het einde van het tweede jaar een koppel geworden.

De Paepe: Ik herinner me dat ik eens naast haar zat op een practicum Engels. Iedereen moest toen een tekst selecteren om te analyseren. Ze vroeg wat ik had gekozen. Ik had een tekst meegebracht over de complexe relatie tussen Batman en Robin. Ze zuchtte eens. Wellicht dacht ze: wat een geek.

Depuydt: Inderdaad, maar ik moest wel lachen toen je je speech gaf over Jommeke.

De Paepe: O ja! Toen had ik grappige namen uit de strip vertaald in het Engels. Dikke Springmuis werd Fat Jumping Mouse, en herken je The Queen of the Land of Down Below?

Depuydt: Dat vond ik wel leuk, maar ook toen heeft het nog een tijdje geduurd tot het klikte tussen ons. Dat was in april, op een studentenfuif.

De Paepe: Het enige jaar dat ik tweede zit had in de Germaanse. Laten we zeggen dat ik toen vooral tijd heb geïnvesteerd in de toekomst. En kijk, het heeft geloond, want we zijn nog altijd samen.

Depuydt: Ik deed het dat jaar juist heel goed in de studies.

De Paepe: Dat moest ook, want ik had van mijn maten de opdracht gekregen een lief te zoeken met een mooi handschrift, zodat we haar notities konden kopiëren. (lacht)

GUIDO: Schreven jullie toen al samen?

De Paepe: Nee, dat is pas later gekomen. We schreven wel, maar apart. Kortverhalen en zo. Els schreef gedichten.

Depuydt: We hebben nog gepubliceerd in het studententijdschrift van de Germaanse.

De Paepe: 'Literatuurlijk' heette dat blad. Ik hoop dat de Gentse germanisten ondertussen een wat minder onnozele naam hebben gevonden voor hun tijdschrift, als het nog bestaat. Tiens, was Sam De Graeve toen geen hoofdredacteur? De man achter De Slimste Mens ter Wereld?

Depuydt: Ik denk het wel. Schrijf op: Sam De Graeve heeft ons ontdekt! (lacht)

GUIDO: Waren jullie actief in het studentikoze uitgaansleven?

De Paepe: Euh... nogal, ja.

Depuydt: Recht tegenover het Blandijngebouw heb je een paar cafeetjes waar we min of meer een vaste plaats aan de toog hadden. Je trof daar toen vooral typisch Blandijnvolk aan: zwarte kleren, alternatieve muziek, verzopen toogfilosofen...

De Paepe: Tegelijkertijd had ik veel vrienden in de Faculteit Geneeskunde, waar ik in het begin van mijn studententijd een paar jaar heb aangemodderd. Shit happens. Die mannen zaten altijd bij Rita in De Salamander, een honderd procent authentiek studentencafé in de Overpoort. Daar kwamen we ook vaak. Zelfs toen ik al Germaanse studeerde, was ik nog welkom op de cantussen van de Geneeskundekring. Daar waren sommige vrienden uit de Germaanse jaloers op, want aan de Blandijn werd niet gecantust. Ten onrechte, want geïmproviseerd speechen, vrije versies verzinnen op bekende studentenliederen en spitsvondige onzin spuien op cantussen is zeer bevorderlijk voor de taalvaardigheid.

GUIDO: Zaten jullie samen op kot?

Depuydt: Het laatste jaar wel, in een appartementje van de unief.

De Paepe: Ik vind dat wel een aanrader, gaan samenwonen in je laatste jaar. Zo wordt de overstap van het studentenleven naar het 'echte' leven wat minder bruusk.

Depuydt: In de praktijk woonden we eigenlijk al vroeger samen. Jij woonde op den duur bijna fulltime op mijn kot.

De Paepe: Ja, dat heeft nog op de zenuwen gewerkt van je kotbaas. Die wou ook mij huur doen betalen, maar die vent was een zodanige dommerik dat hij een compleet verkeerde naam op zijn klachtenbrief had geschreven. (lacht) Zaak geseponeerd.

GUIDO: Was jullie studententijd de mooiste tijd van je leven?

De Paepe: Nee. Daarvoor vond ik de examens te stresserend. Ik heb er vandaag nog altijd nachtmerries over.

Depuydt: Het was een wilde en spannende tijd, maar langer moest het toch niet duren.

www.depaepe-depuydt.be

(RVC)


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84