Image
19/05/2013

Dr. Jos: "Niets gevaarlijkers dan brei- en andere naalden."


"Lach maar," zegt Dr. Jos. Hij drinkt schouderophalend van zijn trappist en kruist zijn armen. We bevinden ons op een pril lenteterras in de stad. Het is frisjes, maar de arts heeft zich gehuld in een kleurrijke wollen trui van een soort die zelfs in volle hippietijd als overdreven opzichtig zou zijn bestempeld. "Mijn vrouw is lid geworden van een breikransje, oké. En ze heeft nu ook een (spuwt het woord uit) breiblog. En ja, sindsdien loop ik erbij als een kerstboom, ik weet het. Mijn zoontje ook trouwens." Hij neemt een stevige slok. "Maar wat wil je dat ik doe? Ofwel dragen we die truien, ofwel is 't ambras. En nu genoeg erover. Verdomme toch. Roep liever de ober nog eens."

Genoeg erover? In geen geval! Zonder het te beseffen heeft de arts ons alweer een hoogst actueel onderwerp aangereikt voor een belangwekkend interview. Breien, haken, naaien en noem maar op, de moderne jonge vrouw heeft zich in het kielzog van Madame Zsazsa en andere doe-het-zelfblogsters op de artisanale kledingmakerij gestort. Maar is dat allemaal wel gezond?

Dr. Jos: Je weet dat ik geen doe-het-zelver ben. Laat vakwerk over aan de vakmensen, is mijn motto. Dat geldt als er een wc moet worden ontstopt, maar ook als er een trui moet worden gebreid of een jurkje aan elkaar genaaid. Ieder zijn vak. Want als amateurs zich ergens mee gaan bemoeien, ontstaan steevast gevaarlijke situaties.

GUIDO: Ook bij zoiets onschuldigs als zelf kinderkleertjes maken?

Dr. Jos: Natuurlijk! Daar is niets onschuldigs aan. (denkt na) Al had ik eerlijk gezegd wel liever gehad dat mijn vrouw een blog was begonnen over wc's ontstoppen dan over breien, dan zat ik hier nu niet voor aap en moest ik straks de turbo-onstoppingsjet niet bellen. (lacht) En waarom begint ze geen blog over de betere strijk- of stofzuigtechnieken?

GUIDO: Wat me ook niet ongevaarlijk lijkt.

Dr. Jos: (knikt) Precies, maar daar zal ik het straks nog over hebben. Laat me eerst uit de doeken doen waarom doe-het-zelf textielbewerking een riskante hobby is. Wat is naaien? Wat is haken? Wat is breien? Het komt telkens neer op urenlang dezelfde handeling herhalen. Je hoeft geen medisch genie te zijn om in te zien dat dat niet gezond kan zijn.

GUIDO: Nu gaat u beginnen over repetitive strain injury.

Dr. Jos: Zeer juist. Veelvuldig dezelfde repetitieve bewegingen maken, leidt tot een overbelasting van de gewrichten in kwestie. Pijn in de schouders, in de ellebogen en in het geval van naaiwerk vooral in de polsen. We zien bij naaisters geregeld gevallen van carpal tunnel syndrome. Dat wil zeggen dat er een zenuw gekneld zit tussen de pezen in de pols. Zeer pijnlijk, en het gaat niet vanzelf over. Je geraakt niet af van carpal tunnel syndrome zonder een operatie. Dus: (neemt zijn bierglas vast met zijn linkerhand) af en toe eens van hand wisselen als je trappisten drinkt. Of als je iets anders doet waar je normaal gezien alleen je rechterhand voor gebruikt. (lacht blaffend)

GUIDO: Ik veronderstel dat je toch al heel intensief met naai- en breiwerk bezig moet zijn voor het zover is.

Dr. Jos: Nee, dat kan verrassend snel gebeuren, dus ik zou het risico niet nemen. Er zijn trouwens nog meer gevaren verbonden aan handwerk. Weet je dat er in de VS jaarlijks 1500 doden vallen ten gevolge van ingeslikte objecten? Dat gaat dan meestal over het inslikken van naalden. Naalden die gebruikt worden om...

GUIDO: ... te naaien en te stikken.

Dr. Jos: Correct. Ze zijn piepklein maar vlijmscherp en ze bevinden zich in de woonkamer. Ze worden vergeten, vallen op de grond of blijven aan een mouw hangen. En zo komen ze in het eten terecht. Een naald is klein, weegt niets, is zo goed als onzichtbaar. Hop: voor je het weet heb je er een ingeslikt.

GUIDO: Oei, dat klinkt dodelijk.

Dr. Jos: Geen paniek. Om te beginnen is het menselijk spijsverteringsstelsel een efficiënter systeem dan je denkt: tot 80% van de naalden komt er langs de natuurlijke weg terug uit, zonder onderweg ook maar enige schade te berokkenen. Maar we keren de medaille meteen om: dat wil zeggen dat 20% van de ingeslikte naalden wel een ravage aanricht. Die migreren uit de slokdarm of de darm en komen elders in het lichaam terecht. Je wil echt niet weten waar chirurgen al migrerende naalden hebben aangetroffen: letterlijk van kop tot teen, van de hersenen tot in de voeten. Het gevaarlijkste is als een naald doorheen de slokdarm de longen of het hart penetreert. Dan heb je te maken met acuut levensbedreigende situaties. Nee, dan nog liever een blog over de bomenrooierij. Ik heb nog geen enkel kind een kettingzaag zien inslikken.

GUIDO: Of een breipriem.

Dr. Jos: Nee, maar dat zijn dan weer onvervalste aanvalswapens. Daar kun je iemand mee doodsteken, zonder probleem. Je denkt toch niet dat het toeval is dat breipriemen al eeuwenlang hét gereedschap bij uitstek zijn voor het uitvoeren van illegale abortussen in groezelige achterkamertjes?

GUIDO: Hebt u nog meer verrassende zaken te melden?

Dr. Jos: Wel, als ik zo eens naar de blog surf van Madame Chacha of hoe heet die Kempense bioboerin met haar rokjes, dan erger ik me blauw aan de onwetendheid van dat soort vrouwmensen.

GUIDO: Madame Zsazsa.

Dr. Jos: Juist, die bedoel ik. Onwetendheid, en wel hierom. Als ik het goed heb begrepen, ijvert deze dame, samen met het gros van haar medestrijdsters in de nieuwe truttigheid, voor een terugkeer naar de basis. Een eenvoudig, authentiek en gezond leven. Biogroentjes kweken in de tuin, zelf leuke kleertjes maken voor de kindjes en mooi letten op de ecologische voetafdruk. Lekker ver wonen van alle hoogspanningskabels en zendmasten en zo weinig mogelijk Wi-Fi en gsm gebruiken om de snode elektromagnetische straling te ontwijken. Maar nu mag je eens raden welk toestel massaal veel elektromagnetische straling opwekt. Drie keer meer dan de dosis waaraan een elektricien wordt blootgesteld die aan een hoogspanningslijn werkt, om precies te zijn?

GUIDO: Euh... een naaimachine?

Dr. Jos: (zet zijn glas met een klap op tafel) Exact! En ze zitten daar heel dichtbij hé. Je weet dat stralingsintensiteit exponentieel afneemt naarmate je je verwijdert van de bron. Ooit al eens iemand achter een naaimachine zien zitten? Het lijkt wel een innige omhelzing tussen mens en machine. Hetzelfde geldt trouwens voor haardrogers en stofzuigers, dat zijn ook magnetische stralingsbronnen. Alhoewel, schrap dat laatste maar, anders wil mijn vrouw misschien niet meer stofzuigen, en zit ik ermee opgescheept.

GUIDO: Te laat!

(RVC)


 


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84