Image
18/06/2013

De opmars van de dansmanie


We betrappen Dr. Jos erop dat hij, terwijl hij met een glas trappist op een caféterras op ons wacht, aandachtig de economiepagina's van de krant doorbladert. "Mijn beleggingen checken hé vriend," verduidelijkt de arts. "In crisistijden moet je je portefeuille extra scherp in de gaten houden, dat spreekt voor zich." Hij laat zijn vinger over de beursresultaten glijden. "Al heb ik me waardeloze rommel laten aansmeren. Miljaarde! Ik had beter geïnvesteerd in aandelen van Tomorrowland. Heb je dit gelezen?"

Dr. Jos: "Hoezo, raves een recent fenomeen? Dat probleem bestaat al van in de middeleeuwen!"

De dokter nipt van zijn trappist en geeft ons de krant door. "Kijk, een artikel over hoe Tomorrowland op vijf jaar tijd is uitgegroeid tot een multinational. Ze gaan dat dancefestival nu blijkbaar ook in Amerika organiseren. En misschien nog op andere locaties. Die mannen zijn binnen. Boom exporteert blijkbaar nog andere dingen dan bakstenen naar West-Vlaanderen en langbaardige moslimstrijders naar Syrië." Dr. Jos grinnikt.

Dr. Jos: Een dancefestival. (schudt zijn hoofd en vouwt de krant dicht) De geschiedenis herhaalt zich. Alle epidemies en plagen uit de middeleeuwen komen terug. Ook dat is een symptoom van de crisistijden waarin we leven.

GUIDO: Euh... Waar hebt u het eigenlijk over, dokter?

Dr. Jos: Over de dansplaag! Choreomanie! Dancing mania! Een vorm van collectieve zinsverbijstering, al dan niet onder invloed van legale of illegale stimulerende middelen. Want geef toe: je kan dat toch moeilijk normaal noemen, dat tienduizenden mensen uit vrije wil bijeenkomen op een veld, louter om als een gek te staan dansen tot ze erbij neervallen? Dat is een loepzuiver symptoom van massahysterie, en dat is niet nieuw. Dit fenomeen is al bekend van in de middeleeuwen. Wat zeg ik? Bekend? Berucht!

GUIDO: Serieus? Ik dacht juist dat raves en dancefestivals een vrij recent verschijnsel waren.

Dr. Jos: Bijlange niet. Sla eens een kloek geschiedenisboek open en ga op zoek naar de dansepidemie van Straatsburg, in juli 1518. Die zaak is goed gedocumenteerd. Een zekere mevrouw Troffea begon toen als een gekkin te dansen op straat. Ze wist van geen stoppen. Meer en meer mensen begonnen mee te doen, en die dansepidemie duurde dagen, zelfs weken. Er vielen verschillende doden. Dansers die stierven aan hartaanvallen, uitputting, beroertes... En toch stopte het niet. Wel, dat is vergelijkbaar met vandaag. Wat gebeurt er op de dansvloer van Tomorrowland als een slachtoffer wordt afgevoerd?

GUIDO: Niets. Iedereen danst verder.

Dr. Jos: (knikt) Exact! En dat gebeurde daar in Straatsburg dus ook.

GUIDO: Wat was de oorzaak van die dansplaag?

Dr. Jos: (haalt zijn schouders op) Niemand die het weet. Een raadsel. Ik snap het net zo min als ik snap waarom vandaag iedereen per se op primitieve beats wil gaan dansen in Boom. We beleven alweer een outbreak van die raadselachtige choreomanie. Want het geval in Straatsburg mag dan het best gedocumenteerde zijn, het was zeker niet het enige. De eerste outbreak waarvan we weet hebben, was de dansmanie van Aken in 1374, en er zijn er zo nog verschillende geweest, onder meer in Molenbeek. Daar heeft Bruegel trouwens nog een tekening van gemaakt. Die hangt in de Albertina in Wenen.

GUIDO: Ik begin te vermoeden dat u ons in het ootje neemt, dokter.

Dr. Jos: Maar neen! Zoek het op! Googel het!

GUIDO: Goed, ik geloof u. Maar u plaatst excessen op de voorgrond, zoals gewoonlijk.

Dr. Jos: Oké, niet elke mens die danst is een maniak. Op het huwelijksfeest van mijn nichtje kon je mij ook aantreffen terwijl ik een servet helikoptergewijs boven mijn hoofd rondzwierde. Als in rusthuizen wordt gewalst met dementen, omdat dat goed is voor de instandhouding van hun motoriek, dan juich ik dat toe. Als er een paaldanseres op tv komt, dan programmeer ik zelfs mijn Digicorder. Maar er moet altijd weer overdreven worden. Het moet altijd weer op een manie uitdraaien. Een plaag. Een psychose. En dan heb ik het niet alleen over de raves hoor. Die competitieve dansprogramma's op tv zijn even erg. Hoe heet het daar allemaal? So you think you can dance en Sterren op de Dansvloer en dat soort gedoe. Wat is daar plezant aan? De enige die er wat bij te winnen had, was de dansleraar die dankzij dat programma een jaar of twee, drie bij Dina Tersago in bed is mogen kruipen. (lacht) Voor de rest van de deelnemers was alleen maar pijn en kwetsuren weggelegd.

GUIDO: U overdrijft.

Dr. Jos: Bijlange niet! Als je op zoek gaat naar medische literatuur met de trefwoorden 'dans' en 'kwetsuren', dan krijg je een hele bibliotheek vol informatie. Alsof je 'ijshockey' of 'American football' hebt ingetypt. Dansen is zodanig belastend voor het lichaam dat dansers hun eigen ziektes hebben. Allerlei vormen van tendinitis, dus peesontstekingen. En voetproblemen, enkelkwetsuren, heupproblemen, standafwijkingen van de rug... Van het uitglijden op gladde dansvloeren zwijg ik dan nog. En eetstoornissen hé. Black Swan is nooit ver weg als je het over dansers hebt.

GUIDO: Ha, maar nu hebt u het over ballet.

Dr. Jos: (laat zijn vuist op het terrastafeltje belanden) Daar zeg je het! Ballet. De onbetwiste nummer één onder de gevaarlijke danssporten. Ik zou een kind van zes nog liever naar een boksschool sturen dan naar een balletklas. Junior Bauwens en Sugar Jackson zien eruit alsof ze minder klappen krijgen dan de gemiddelde ballerina. Je weet: in Amerika houden ze hun statistieken beter bij dan bij ons. Zo lees ik dat in de VS elk jaar 10.000 kinderen en adolescenten in het ziekenhuis worden opgenomen als gevolg van verwondingen opgelopen bij het dansen.

GUIDO: De meeste jongens zullen zich niet aangesproken voelen, denk ik.

Dr. Jos: Ook niet als ik over breakdance begin? Ik zou de jongens die daarbij een liesbreuk of een gekneusde halswervel opgelopen, niet te vreten willen geven. En nog iets grappigs: je weet dat de betere breakdancers erin slagen rond te tollen op hun hoofd. Op termijn geeft dat littekenvorming op de schedelhuid, zodat je een kale plek krijgt boven op je hoofd. (schatert het uit) Zo'n coole hiphopper van 16 jaar, met een paterskopje!

GUIDO: En de rockers?

Dr. Jos: Ook zij moeten oppassen, vooral als ze van headbanging houden. Wat je dan riskeert, is dat je lucht in de tussenruimte tussen hart en longen perst. Dat is exact hetzelfde syndroom als we zien bij baby's die door elkaar zijn geschud door een hysterische babysitter. Het heet dan ook pseudo shaken baby syndrome. Stoer hé, je gaat naar een concert van Slayer en 's anderendaags lig je op intensieve tussen de mishandelde peuters en riskeer je bezoek te krijgen van een Cliniclown.

GUIDO: Dat volstaat. Ga ik binnen nog een trappist halen?

Dr. Jos: Volgaarne. Maar niet te luid met je schoentjes op het terras klapperen hoor. Want tapdansen kan een epilepsie-aanval uitlokken! (slaat lachend een wesp plat met zijn krant)

(RVC)


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIAL

TopMovies

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84