Image
18/12/2003

Lois 1: De Zonnekoning

Er staat waarlijk geen maat op de 82-jarige Jacques Martin: hier is alweer een nieuwe stripreeks van zijn hand. 'Lois' is geijkt op het vaste Martin-recept. Men neme een historische figuur (hier Lodewijk XIV), men plaatse een jeugdig fictief personage in diens entourage (hier Lois Lorcey, decorateur-schilder) en het avontuur in panoramische decors kan beginnen.
In De Zonnekoning wordt Lois door Lodewijk op expeditie gestuurd naar het wingewest Louisiana. Dat is niet oninteressant: er is een opwindend zeegevecht met de Boekaniers, en de van indianen vergeven oevers van de Mississippi geven verhaalstof genoeg. Allemaal bijzonder houterig en gespeend van elk gevoel voor humor, maar da's nu eenmaal Martins handelsmerk. Het tekenwerk liet hij deze keer over aan Olivier Pâques, die al aan de slag was als decortekenaar voor Martins andere reeksen. Vraag die Pâques om het kasteel van Versailles of een opgetuigde driemaster te tekenen en hij is in z'n element, maar als je z'n personages bekijkt valt-ie compleet door de mand. Pâques is een veel te beperkte tekenaar om zo'n prestigieuze reeks te torsen. Vreemd ook dat Christophe Simon komt helpen voor de decors, terwijl het ooit omgekeerd was. De hofintriges in Château Martin zijn ondoorgrondelijk. Maar goed, dat neemt allemaal niet weg dat De Zonnekoning best wel een entertainende portie leesvoer is.

(HDP)

Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84