Wijnwaanzin: hoe kies je een lekker flesje?
        
        Studenten en pinten: twee zaken die vaak in één adem worden genoemd. Maar wat met zij die niet zo’n grote fan zijn van het gerstenat? Voor hen is een wijntje vaak een goed alternatief. Het aanbod in winkels en supermarkten is echter gigantisch en weinig studenten hebben de tijd om zich tussen cursus en cantus in de wijnleer te verdiepen. GUIDO pent enkele tips voor jullie neer en selecteerde alvast enkele lekkere en budgetvriendelijke wijntjes.
Tips:
- Kies eerst welke soort wijn je wil drinken (rood, wit of rosé).
 
- Bepaal hoeveel je wil uitgeven. Je vindt al lekkere wijntjes vanaf 4 euro.
 
- Drink je de wijn bij het eten? Pas je keuze aan je gerecht aan. Vaak wordt op de fles vermeld waar de wijn bij past. 
 
- Op restaurant kan je op veilig spelen met de huiswijn.
 
 
 
| 
 Colruyt 
 | 
 | 
 ROOD 
 | 
 WIT 
 | 
 ROSÉ 
 | 
| 
 | 
 Stonecross Pinotage 2011 
 | 
 Waratah Chardonnay 2010 
 | 
 Rosé de Rasiguères (Vignerons Catalans) 2010 
 | 
| 
 Afkomst 
 | 
 Zuid-Afrika 
 | 
 Australië 
 | 
 Frankrijk 
 | 
| 
 Prijs 
 | 
 € 4,99 
 | 
 € 2,98 
 | 
 € 4,49 
 | 
| 
 Lekker bij 
 | 
 lamsvlees en rijke gerechten 
 | 
 vis en gevogelte 
 | 
 kruidige gerechten 
 | 
| 
 Carrefour/GB 
 | 
 | 
 Etchart Privado Torrontes 2011 
 | 
 Vina Zamporia Sauvignon Blanc  
 | 
 Marcellus  
  
 | 
| 
 Afkomst 
 | 
 Argentinië 
 | 
 Chili 
 | 
 Frankrijk 
 | 
| 
 Prijs 
 | 
 € 4,87 
 | 
 € 4,39 
 | 
 € 4,35 
 | 
| 
 Lekker bij 
 | 
 vleesgerechten 
 | 
 aperitief 
 | 
 koude visschotels en salades met gerookte zalm 
 | 
| 
 Lidl 
 | 
 | 
 La Mancha 
 | 
 Australische Chardonnay 
 | 
 Zinfandel Rosé  
 | 
| 
 Afkomst 
 | 
 Spanje 
 | 
 Australië 
 | 
 Californië 
 | 
| 
 Prijs 
 | 
 € 2,79 
 | 
 € 3,29 
 | 
 € 2,99 
 | 
| 
 Lekker bij 
 | 
 wok- en oosters getinte gerechten 
 | 
 vis en als aperitief 
 | 
 bij zeevruchten, salades en gegrild vlees en als aperitief 
 | 
| 
 Aldi 
 | 
 | 
 Rubis des Vignes 2009 (Rood) 
 | 
 Chablis Charles Renoir 2011 (wit) 
 | 
 Rosé d’Anjou AOP (rosé) 
 | 
| 
 Afkomst 
 | 
 Frankrijk 
 | 
 Frankrijk 
 | 
 Frankrijk 
 | 
| 
 Prijs 
 | 
 € 5,99 
 | 
 € 5,99 
 | 
 € 9,99/3 l 
 | 
| 
 Lekker bij 
 | 
 grill, lamsvlees, paddenstoelen 
 | 
 vis, zeevruchten, wit vlees en pastagerechten 
 | 
 salades, gevogelte en vis en als aperitief 
 | 
| 
 Delhaize 
 | 
 | 
 Le Long Cours-Bordeaux PP  
 | 
 Domaine de Truchasson 2012 Côtes de Duras  
 | 
 Arniston Bay (2012)  
 | 
| 
 Afkomst 
 | 
 Frankrijk 
 | 
 Frankrijk 
 | 
 Zuid-Afrika 
 | 
| 
 Prijs 
 | 
 € 3,99 
 | 
 € 4,99 
 | 
 € 5,59 
 | 
| 
 Lekker bij 
 | 
 gegrild vlees, varkensvlees, gevogelte 
 | 
 vis, koud gevogelte en slaatjes 
 | 
 koude visgerechten en als aperitief 
 | 
Vind je het belangrijkste aan wijn dat de wijnboer aan de andere kant van de wereld een eerlijke prijs voor zijn druiven heeft gekregen? Koop dan een lekker flesje wereldwijn in de Oxfam Wereldwinkel.
Alain Bloeykens’ weetjes over wijn
- Overal wordt zowel rotzooi als kwaliteitswijn geproduceerd. Proeven is de boodschap.
 
- Wijn is enorm gebonden aan trends. Wat vandaag in is, is morgen weer out.
 
| 
 1980-1990-2000 
 | 
 vandaag 
 | 
| 
 Wereldwijnen komen opzetten (Australië, Nieuw-Zeeland…) 
 | 
 Exotische is er wat af. We grijpen terug naar producten van de traditionele wijnlanden. 
 | 
| 
 Niemand wou rosé. 
 | 
 Rosé is de meest gedronken wijn in de zomer. 
 | 
| 
 Ondenkbaar dat we wijn zouden drinken uit een ‘doos’. 
 | 
 We vinden dat die ‘doos’ wel chic staat. 
 | 
- In België wordt hier en daar wat wijn gemaakt, maar ons land behoort nog altijd tot de niet-producerende landen.
 
- Van alle niet-producerende wijnlanden is België de grootste gebruiker.
 
- Vooral de toegankelijkheid en de prijs maakt wijn bij ons zo populair. Je kan hier al een goeie fles kopen voor 4 of 5 euro.
 
- Bij ons is de liefde voor wijn in de loop der jaren almaar meer gegroeid, terwijl andere landen, zoals China, een gigantische boost kennen. Het verbruik is daar ineens ontploft. Of wijn er even populair blijft, is een groot vraagteken, want zij hebben die cultuur niet.
 
- Rood bij vlees en wit bij vis? Dat is wat achterhaald. Drink gewoon waar je zin in hebt. Tijdens de zomer is er bijvoorbeeld niets beters dan een rode wijn die licht gekoeld staat.
 
 
Alain Bloeykens 
- Was nog geen 5 jaar toen hij voor de eerste keer wijn proefde.
 
- Vond wijn aanvankelijk verschrikkelijk slecht smaken.
 
- Is al 22 jaar ‘voltijds’ bezig met wijn.
 
- Werkt vandaag als wijnkenner voor kranten, tijdschriften, televisie en radio.
 
- Heeft thuis een driehonderdtal flessen liggen.
 
- Houdt flessen nooit lang bij, kiest voor een ‘snel verbruik’.
 
- Geeft wekelijks wijntips in Het Nieuwsblad.