Image
27/09/2013

Introductie in de wereld van cantussen en studentenclubs


De traditionele studentenclubs die de studentensteden onveilig maken - je herkent de leden aan hun besmeurde labojas met daarover een lint in de clubkleuren, vaak aangevuld met een pet of klak - zijn diep geworteld in het studentenleven.

5 hardnekkige mythes over studentenclubs

1. In studentenclubs wordt alleen maar gezopen

Fout! Je commilitones maken je ook wegwijs op de campus, je kan voordelig mee op skireis, zij zorgen voor een Guido Stadsgids en je kan bij de vereniging vaak terecht voor cursussen en modelexamens.

2. Proffen kijken neer op zuiplappen van studentenclubs

Met de hand op het hart: dat is helemaal niet het geval. De meeste proffen zijn juist allergisch aan wereldvreemde blokbeesten die hun stof wel kennen, maar voor de rest geen leven hebben. Vaak hebben proffen zelf een presidiumverleden in een studentenclub, dus ze hebben daar best wel sympathie voor.

3. Cantussen is stom, want je moet je aan allerhande regels houden

Tja, dan is voetballen ook stom, en alle games, en om het even welk gezelschapsspel, of zelfs naar de film of het theater gaan. Daar gelden ook regels en reglementen die het leuk moeten houden voor iedereen. Een cantus zonder regels is gewoon een ongecontroleerde zuippartij, en daar heeft niemand iets aan.

4. Het is levensgevaarlijk om je te laten dopen

De meeste studentendopen zijn veel minder goor dan wordt rondgebazuind. Het zijn alleen de zeldzame excessen die de krant halen, maar meestal is een doop een ludiek gebeuren dat er gewoon bijhoort. In de grote studentensteden houden de meeste clubs zich voorbeeldig aan het doopcharter dat in samenwerking met de stad werd opgesteld. Trouwens, je bent nooit verplicht om eraan deel te nemen.

5. Ik wil slagen, dus ik heb geen tijd voor het studentikoze verenigingsleven

In het hoger onderwijs leer je niet alleen alles over je vakgebied. Nee, in de marge van je eigenlijke studie groei je uit van een opgeschoten puber tot een zelfstandig persoon die klaar is voor de arbeidsmarkt en het echte leven. Dat virtuele diploma van de 'universiteit van het leven' haal je niet door aan je bureau te blijven zitten!

Cantuslatijn voor beginners

AD FUNDUM

In één keer ledigen van een pint bier. Als dat bovendien in één teug gebeurt - een fysieke krachttoer die niet veel studenten beheersen - spreken we over 'salamanderen'.

AD LIBITUM

Cantuscommando dat wil zeggen dat je een slok van je pint moet nemen. Hoe groot of klein die slok is, bepaal je zelf.

CANTUS

Geformaliseerd drinkgelag waarbij liederen uit de codex worden gezongen en drinkspelletjes worden gehouden. Een cantus verloopt via strikte regels onder de strenge leiding van de preses.

CANTOR

Presidiumlid dat op de cantus de liederen inzet, waakt over de harmonie en de commilitones nieuwe liederen aanleert.

CODEX

Liederenboek dat door de cantusgangers wordt gebruikt. Je vindt er ook gedragsregels in terug. Elke grote studentenstad gebruikt een eigen versie van de codex, en kijkt smalend neer op andere versies.

COMMILITONES

De (gedoopte en ontgroende) leden van een studentenclub die niet tot het presidium behoren.

CORONA

Rechthoekige opstelling van tafels tijdens een cantus. Het presidium neemt plaats aan de hoofdtafel, de commilitones aan de zijtafels, en de schachten aan de tafel verst van het presidium verwijderd. De ruimte in het midden wordt gebruikt voor drinkspelletjes en ludieke opdrachten.

DOOP

Ritueel aan het begin van het academiejaar waarbij de schachten allerhande (vaak vieze) opdrachten moeten uitvoeren om te bewijzen dat ze het waard zijn toe te treden tot de club.

IO VIVAT

Studentenlied bij uitstek, dat wordt gezongen bij de aanvang van de cantus, en dat elke student wordt geacht uit het hoofd te kennen. De commilitones staan recht en leggen bij het zingen de rechterhand op het hart. Io vivat wordt ook gezongen als eerbetoon telkens als een ex-preses van de club of een preses van een bevriende club de cantuszaal (of zelfs het café) binnentreedt.

LINT

Leden van een studentenclub dragen bij alle activiteiten een lint in de clubkleuren. Presidiumleden dragen een breed lint met clubschild over hun rechterschouder. Commilitones dragen een dun lint over hun rechterschouder. Schachten dragen een dun lint over hun linkerschouder. De schachtentemmer draagt twee dunne linten gekruist over de borst, al is dat niet in elke studentenstad het geval.

ONTGROENING

Ritueel aan het einde van het academiejaar waarbij de schachten in de club worden opgenomen als volwaardige commilito. Is dus niet hetzelfde als de doop.

PRESES

Leider van de studentenclub en voorzitter van het presidium. De preses zetelt één academiejaar, tenzij hij of zij herverkozen wordt. Hij leidt ook de cantus.

PORRE

Populaire roepnaam voor een vrouwelijke student.

ROLLING

Kroegentocht met de leden van de studentenclub, waarbij in elk bezocht café liederen worden gezongen en uiteraard pinten worden gedronken.

SCHACHT

Student tijdens zijn eerste jaar bij de studentenclub. Je wordt pas commilito na de ontgroening op het einde van je schachtenjaar, dus nog niet na de doop.

SENIOR

Roepnaam van de preses. Als de preses tijdens de cantus het glas heft en zegt: "Prosit corona", antwoorden de commilitones: "Prosit senior".

TEMPUS

Plaspauze in de cantus. Als het niet meer kan houden tot de volgende tempus, kan je als volgt een uitzondering vragen: "Senior, tempus peto". Meestal moet je dan een rijmpje verzinnen, waarna de preses je zal toestaan de cantus te verlaten.

ZWANENZANG

Bijzonder stemmige cantus op het einde van het academiejaar waarin afscheid wordt genomen van afstuderende commilitones.


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Odisee ontwerpt emoji-studiekeuzetest

De studiekeuzetest van Odisee werd gelanceerd om 17-jarigen een makkelijke en leuke tool aan te bieden [...]

18/05/2022

Zeg niet zomaar pils tegen superpils

Bavik Super Pils, het pilsbier van Brouwerij De Brabandere in Bavikhove, is een echt prijsbeest. Dat [...]

17/05/2022

Win duotickets voor het lenteconcert van de Antwerpse Studentenharmonie op 25 mei

Al tien jaar lang vrolijkt de Antwerpse studentenharmonie het studentenleven in de Koekenstad op. Je [...]

11/05/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84