Image
04/10/2013

Nathalie Meskens neemt je mee naar het verre Thailand


Nathalie Meskens is een creatieve duizendpoot. Hier acteert ze, daar heeft ze een microfoon vast om een liedje te zingen, ginder gebruikt ze haar megafoon om de humoristische quiz Reclame AUB te presenteren en intussen is ze ook nog met pot, pan en pollepel in de weer. Want Nathalie en manlief Jeroen Van Dyck vielen jaren geleden niet alleen voor elkaar, maar ook voor Thailand. Samen openden ze restaurant Yam Thai in hartje Antwerpen. Intussen zette het koppel een eerste kindje op de wereld: het kookboek So good, not normal. Ja, Nathalie Meskens zit in deze rubriek volledig op haar plaats.

GUIDO: Juist toch?

Nathalie: Wel, ik heb een opleiding restauranthouder gevolgd in de avondschool. Die liep eigenlijk over drie jaar, maar ik heb het in twee jaar afgerond, om dan met die ervaring op zak Yam Thai op te richten.

GUIDO: En dat smaakte naar meer.

Nathalie: Inderdaad. (lacht) Vorig jaar hebben we het kookboek So good not normal uitgebracht. In eigen beheer, omdat we voor de volle honderd percent ons eigen ding wilden doen. We zijn dan ook superblij met het resultaat, want het is volledig geworden wat we hadden gedoopt. Geen doorsnee kookboek, maar naast de recepten vertellen we ook heel veel verhalen, geïllustreerd met mooie foto’s. Als je niet in de keuken staat, kan je ’t dus gewoon ook lezen als een roman. Als je op reis bent bijvoorbeeld. Of als je op de wc zit of zo.

GUIDO: Meestal zitten in oosterse gerechten een heleboel ingrediënten die ik totaal niet ken.

Nathalie: Da’s waar, maar wij hebben het echt wel geschreven voor beginners. Voor mensen die heel veel schrik hebben om zich in de Aziatische keuken te storten. We krijgen ook veel reacties à la ‘Eindelijk een boek waarin alles stap voor stap staat uitgelegd’. Dus zijn we wel in onze opzet geslaagd, denk ik.

GUIDO mocht twee gerechtjes uit het kookboek van Nathalie en Jeroen plukken. Volg de instructies en ga zo zelf aan de slag.

Groene curry met kip en Thaise aubergines (2 personen)

Nodig: 1 eetlepel sojaolie, 2 eetlepels groene currypasta, 1 blik kokosmelk, 1 blokje kippenbouillon, 2 eetlepels palmsuiker, 1 eetlepel vissaus, 300 gram kippenborst, 4 Thaise aubergines, 50 gram prinsessenboontjes, 50 gram bamboe, 30 gram verse sweet basil

Aan het werk: Sojaolie verhitten – currypasta bakken – kokosmelk koken – bouillonblokje – palmsuiker – doorkoken – kip erbij – dan boontjes en aubergines – bamboe – doorkoken en roeren – vissaus – proeven – vuur lager – basilicum – chili’s – serveren – boertje laten – gelukkig zijn.

Laab plamuk, ofwel lauwwarme inktvissalade (2 personen)

Nodig: 200 gram verse rauwe inktvis, 2 eetlepels limoensap, 2 eetlepels vissaus, 1 theelepel kippenpoeder, 3 eetlepels rode sjalot (grof gesneden), 2 eetlepels lente-ui (in kleine ringetjes), 2 eetlepels koriander (fijngehakt), 2 eetlepels gehakte longleaf koriander (enkel in Thaise supermarkt te koop), 25 gram verse munt (fijngesneden), 2 eetlepels gedroogd rijstpoeder, 1 theelepel gedroogde chili

Aan het werk:

Inktvis kuisen alsof het zijn trouwdag is – droog deppen – opensnijden en dwars en overlangs sneetjes in aanbrengen – 5 tot 10 minuten laten garen – laten afkoelen – in hapklare stukjes snijden – in kom mengen met limoensap, vissaus, kippenpoeder en rode sjalot – voeg het hele groenhoekje toe (lente-ui, korianders, munt) – volgorde maakt voor één keer geen enkel verschil uit – rijstpoeder toevoegen – afwerken met chilipoeder (hoe meer, hoe pittiger, dat snapt een hond) – serveren zonder rijst - beentjes onder tafel – zonnebril op de neus – lijf onderuitgezakt – lekker onbeleefd wegprikken met één vork – doorspoelen met een frisse witte chardonnay, of – nog beter – een ijskoude Singha.

In het lijvige boek krijg je nog véél meer uitleg. Je vindt het enkel op www.yamthai.be en in het restaurant zelf, in ruil voor 40 euro.

foto: VTM


  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

Sterren en planeten van dichtbij in Antwerpen

Heb je een stille voorliefde voor sterrenkunde, maar heeft je studie er niks mee te maken? Vanaf 19 september [...]

23/02/2025

TEDXUHasselt: Shifting Perspectives

Over eender welk onderwerp valt er inmiddels wel een TED Talk te vinden. Wil je meer zelfvertrouwen? [...]

21/02/2025

Duitse unief lanceert chatbot voor studenten

Onderzoekers van de Technische Universität München (TUM) hebben de chatbot Iris ontwikkeld, die [...]

20/02/2025

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84