Image
05/10/2013

De studententijd van BEN ROELANTS


In De Televisieroute rijdt en vaart Ben Roelants amfibiegewijs doorheen zestig jaar televisie. Dat kunnen wij ook, dachten we, en we flitsten onszelf terug naar de Brusselse studentenjaren van de gekuifde presentator.

"Wij stonken naar bier en andere studentikoze vochten."

GUIDO: Wat heb jij gestudeerd, Ben?

Ben: Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, tegen mijn zin. Dat kwam doordat twee van mijn oudere zussen kunsthumaniora hadden gedaan. De oudste is modeontwerpster geworden en de andere deed schilderkunst. Op het moment dat ik moest kiezen wat ik ging studeren, raakten ze niet aan de bak. Ze vonden geen werk. Toen zeiden mijn ouders: jij moet een serieus diploma halen, aan de universiteit. Terwijl ik zelf veel liever naar het RITS was gegaan om regisseur te worden.

GUIDO: Heb je de studie afgewerkt, ook al was het tegen je zin?

Ben: Ja, maar dat was niet evident. Vooral omdat we vakken kregen als statistiek, iets wat me in de verste verte niet interesseert. Het was een strijd. Altijd met de hakken over de sloot. Communicatiewetenschappen was niets voor mij, ik was daar niet gelukkig. Achteraf heb ik wel nog een jaar journalistiek gevolgd aan de Erasmushogeschool. Dat vond ik wel leuk. Fantastisch zelfs. Dat was het grootste cadeau dat ze me konden geven.

GUIDO: Zat je op kot in Brussel?

Ben: Nee, maar mijn vriendin wel. Ik heb vaak bij haar op kot gebivakkeerd.

GUIDO: De VUB-campus ligt nogal ver weg van het centrum van Brussel.

Ben: Klopt, maar dat heeft ons er niet van weerhouden om fijne feestjes te bouwen. Ik draaide toen in een dj-collectief, zodat ik toch stevig heb genoten van het studentenleven. Maar om eerlijk te zijn, als je de VUB vergelijkt met Gent of Leuven, zaten wij echt wel op een Vlaams eiland midden in Franstalig gebied. Als we naar het centrum wilden, moesten we de metro nemen, maar die rijdt niet 's nachts, dus dan gingen we te voet terug naar de campus. Dat doe je wel een paar keer, maar niet vaak.

GUIDO: Heb je je ook gewenteld in het traditionele studentenleven?

Ben: Ik ben eraan begonnen. Ik heb even bij de Mechelse Kring gezeten, maar bij de doop moest ik bier drinken, en daar ben ik geen held in. Ik heb het geprobeerd, heb een paar keer gekotst, en dat was het zo'n beetje wat mijn carrière bij de studentenkring betrof. Toen heb ik me op andere dingen toegelegd. Dj spelen, voornamelijk.

GUIDO: Was dat een betaalde studentenjob?

Ben: Absoluut, daar kon ik aardig mijn boterham mee verdienen. Vooral de fuiven van de HLB-kring zijn me bijgebleven, de homo- en lesbiennekring. Dat waren de meest fantastische feestjes. Die gingen elke keer volledig loos. Vaak kwamen ze mij dan achter de discobar vragen of ik ook gay was, waarop ik verontschuldigend moest antwoorden: nee, toch niet.

GUIDO: Wat was je stamcafé?

Ben: De Prof, naast de campus. En daarnaast had je de Zap, daar zit ik ook vaak. Daar ging ik 's middags hun vieze spaghetti eten. En dan was er ook nog de Confrater. Nu heb ik ze allemaal opgenoemd zeker? (lacht) Veel meer was er niet in de buurt, qua studentencafés.

GUIDO: Wat is je meest memorabele herinnering?

Ben: Op een bepaald moment was er een schuimparty. Als eerstejaars trok ik daar naartoe om te proberen mijn huidige vriendin te versieren, die toen nog een andere vriend had. Ik heb me kostelijk geamuseerd in dat schuim, maar ik was vergeten verse kleren mee te brengen. Die nacht ben ik met een maat in zijn auto blijven slapen op de campus, in onze natte kleren. Wij waren ijverige studenten, dus 's anderendaags zijn we met die natte, stinkende kleren in de les gaan zitten. We hadden toen plots heel veel plaats in de aula. (lacht) Niemand wou naast ons komen zitten. Wij stonken naar bier en andere studentikoze vochten.

GUIDO: Was je studententijd de mooiste tijd van je leven?

Ben: In zekere zin wel, maar misschien heb ik er iets te weinig van geprofiteerd. Ik nam mijn leven toen al bijzonder au sérieux, en als student moet je dat juist niet doen.

(HDP)

foto: vrt


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIALPoll

Laat jij je vaccineren tegen corona?

 Absoluut
 Ik denk het wel
 Ik twijfel
 Ik denk het niet
 Absoluut niet

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84