Image
15/10/2013

Glutenvrije voeding heeft geen enkel nut


Dr. Jos zit al halverwege zijn eerste donkere trappist als ik in de stemmige herberg arriveer waar we hebben afgesproken. "Toch knus hé, de herfst?" spreekt de arts. "Na al die blonde trappisten op het terras in de zomer had ik weer zin in een bruine met schuim erop. Wil je er ook een? En vertel eens, waarover gaan we het vandaag hebben?" Zonder iets te zeggen haal ik een blik 'gluten-free beer' uit mijn rugzakje en plaats het op tafel. De dokter vloekt knetterend. "Waar heb je deze rommel gehaald?"

Nadat ik hem heb uitgelegd dat ik het blikje heb meegebracht van een vakantie in California, en dat glutenvrije voeding daar de nieuwste gezondheidstrend blijkt te zijn, bevriest het humeur van Dr. Jos.

Dr. Jos: Glutenvrije voeding? Belachelijk. Dat bestaat niet. Je kan evengoed op zoek gaan naar alcoholvrij brood.

GUIDO: Pardon? U bedoelt alcoholvrij bier?

Dr. Jos: Nee, alcoholvrij brood. Dat bestaat al evenmin.

GUIDO: (fronst de wenkbrauwen)

Dr. Jos: Luister. (wijst naar zijn trappist) Hoe wordt bier gemaakt? Door granen te laten fermenteren onder invloed van gist. En hoe wordt brood gemaakt? Op juist dezelfde wijze. Identiek hetzelfde proces. Alleen wordt het gefermenteerde graan bij brood daarna gebakken, zodat de meeste alcohol eruit verdampt. De meeste alcohol, maar niet alle alcohol. Tijdens de Amerikaanse drooglegging waren er slimme bakkers die het vuur van hun oven op een laag pitje zetten, zodat er meer alcohol in het brood achterbleef. Die mannen verkochten kilo's pistolets, dat kan ik je verzekeren. (lacht) En over vuur gesproken: wat was de eerste belangrijke uitvinding in de menselijke geschiedenis?

GUIDO: Wel ja, de techniek om vuur te maken?

Dr. Jos: Nee, de techniek om granen te fermenteren door het domesticeren van wilde gisten. Saccharomyces cerevisiae, om precies te zijn. Dát was de eerste grote verwezenlijking in het beschavingsproces van de mensheid. Want daardoor konden de oermensen voor het eerst beschikken over veilig voedsel en drank. Veilig, want door het proces van fermenteren werd het vrij van ziektemakers. Nu kan je je de vraag stellen: wat was er eerst: bier of brood? Wat zou de oermens eerst hebben gehad: dorst of honger? Het antwoord luidt natuurlijk: dorst. En zo kunnen we concluderen dat bier aan de wieg staat van de menselijke beschaving. (leunt tevreden achterover en nipt genoeglijk van zijn trappist)

GUIDO: Leerrijk en vermakelijk, maar wat heeft dit alles te maken met gluten?

Dr. Jos: (neemt het blikje glutenvrij bier en leest misprijzend de ingrediëntenlijst) Wel, ik weet niet wat voor paardenpis dit is, maar het is zeker geen bier. Gluten zijn graaneiwitten. Als er geen gluten in dit bocht zitten, dan is het niet van granen gemaakt, en dan is het bijgevolg geen bier. (zet het blikje met een klap terug op tafel) Maar hoor eens, wat is het probleem eigenlijk? Een nieuwe gezondheidstrend, zei je?

GUIDO: Ja, ik heb me er een beetje in verdiept: blijkbaar is glutenvrij eten gezonder voor de darmen. Gluten zouden een slechte spijsvertering veroorzaken.

Dr. Jos: (schudt zijn hoofd) En waar heb je dat gelezen? In een of ander wijvenboekske zeker? Kijk, er zijn mensen die niet tegen gluten kunnen. Dat klopt. Maar dat komt omdat die mensen een aangeboren ziekte hebben, genaamd coeliakie. Mensen met coeliakie reageren slecht op gluten, al van bij hun geboorte. Die moet je ook geen boterham geven. Die patiënten hebben geen andere keuze dan een streng glutenvrij dieet volgen. Niet gemakkelijk hoor. Glutenvrij eten, hoe doe je dat? Alle dagen enkel en alleen maar biefstukken eten? (lacht) Maar ze moeten wel, omdat ze ziek zijn. Gluten triggeren bij hen een auto-immuunreactie, waardoor ze darmontstekingen krijgen. Oké. Maar jij en ik, wij hebben geen coeliakie. Wij kunnen gluten perfect verteren. Sterker nog: we doen al heel ons leven niets anders. Boterhammetje eten, pintje drinken, en hop: vier uur later dumpen we een gezonde bolus in de pot. Een glutenvrij dieet heeft voor ons geen enkele zin. Dat heeft niet het minste gezondheidseffect, niets, het is nutteloos. Dus als dit de nieuwe gezondheidstrend is, dan is hij nog idioter dan al de vorige, want enkel en alleen gebaseerd op desinformatie en domheid.

GUIDO: Dat is dan bij deze omstandig rechtgezet.

Dr. Jos: Nou en of. (gromt) Een granenvrij dieet gaan propageren, dat is misdadig. Zo negeer je een van de grootste verwezenlijkingen van de mensheid. Het kind met het badwater weggooien noem ik dat, op zijn minst. (heft zijn wijsvinger) Want je moet onthouden: granen, dat zijn eigenlijk zaadjes van gras. Wat gebeurt er als je die rauw probeert op te eten? Niets, je kakt ze gewoon weer uit. Geen voedingswaarde, want wij hebben geen vier magen om cellulose te verteren, zoals de runderen. Maar door graan eerst te vermalen en te fermenteren, komen de voedingsstoffen wel vrij. Vervolgens bakken of brouwen, en je hebt een lekker, voedzaam en kiemvrij product. Uit gras, verdomme! Dat is toch fantastisch? Je mag het belang daarvan niet onderschatten. Dat is een onvoorstelbare sprong vooruit geweest in het voedingspatroon van de mens.

GUIDO: Nu we er toch over bezig zijn: is bruin brood gezonder dan wit brood?

Dr. Jos: Pfff. Kijk, als iemand brood in een slecht daglicht wil stellen, los van het glutengezever, dan gaat het altijd over koolhydraten. De glycemische index. Trage en snelle suikers, je kent die onzin wel, want blijkbaar lees jij de wijvenboekskes. In bruin brood zitten trage suikers, in wit brood snelle suikers. Dat wil zeggen dat de suikers uit wit brood sneller worden opgenomen in het bloed dan die uit bruin brood. En dat zou dan diabetes en andere welvaartsziekten veroorzaken. (maakt een wegwerpgebaar) Flauwekul. In theorie kan je dat verband misschien wel maken, maar er bestaat geen enkele deftige langetermijnstudie ter zake. Trouwens, ken jij iemand die enkel en alleen op wit brood leeft? Ik niet hoor. Alleen al door er wat smeuïge boerenboter op te smeren, wordt de vrijstelling van de suikers vertraagd. En als je helemaal gezond bezig wil zijn, zorg er dan voor dat je ook je korstjes opsmikkelt.

GUIDO: Want?

Dr. Jos: Daar zitten melanoidines in, stoffen die ontstaan bij de verbranding van suikers. Dat proces heet in de chemie de 'Maillard'-reactie. Melanoidines hebben een antioxiderende werking, wat goed is voor de darmflora. (glimlacht naar zijn trappist) Ook donker bier zit vol met dat spul. Dus als je je korstjes te hard vindt, doop ze dan eerst eens in een Guinness of een donkere trappist. (lacht hard) Goed, nu ga jij eerst dit blik paardenpis leeggieten in het toilet, en vervolgens gaan we nog een glas bestellen, akkoord?

GUIDO: Akkoord, dokter.

(RVC)


Comment

  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIAL

TopMovies

Poll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84