SPORT-TREK: buitenlandse sportstages voor jonge avonturiers
Toen Kevin Caen (22) de mogelijkheden en kwaliteit van de sportsector zagen afnemen, besloot hij het heft in eigen handen te nemen. Samen met jeugdvriend Kobe Vermeire stampte hij SPORT-TREK uit de grond, een vzw die in het buitenland sportactiviteiten voor jongeren organiseert. Het duo telt momenteel af naar de eerste editie, maar droomt al stiekem van meer. “We hopen dat de eerste stagereeks geslaagd zal zijn, zodat we binnenkort het aanbod kunnen uitbreiden.”
GUIDO: Da’s heel ambitieus van jullie.
Kevin Caen: Vast en zeker (lacht). Omdat Kobe en ik allebei masterstudenten Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen zijn, leek het ons logisch om de theoretische kennis met SPORT-TREK om te zetten in de praktijk. De eerste editie staat voor deze zomer gepland, dan trekken we met 10- tot 15-jarigen naar de Oostenrijkse Alpen. De bedoeling is eigenlijk om op een veilige en verantwoorde manier sport te introduceren en zo ook een gezonde levensstijl aan te moedigen.
GUIDO: En lukt dat om zo’n groep jongeren in het gareel te houden?
Kevin: Hoewel Kobe voetbaltrainer is en ikzelf tennisinstructeur en we buiten onze opleiding om allebei initiaties mogen geven in allerlei sporten, laten we ons op de 9-daagse kampen toch bijstaan door een gediplomeerd team monitoren. Op deze manier kunnen we een brede waaier aan sporten aanbieden en niet alleen die waar Kobe en ik in gespecialiseerd zijn. Voorlopig is er keuze uit 3 sportstages; een voetbalstage, een tennisstage en een omnisportstage. Maar het is niet zo dat de voetbalstage enkel focust op voetbal. Elk stagepakket is uitgebreid met een handvol avontuurlijke natuursporten, zodat we de kinderen een optimale sportbeleving bezorgen.
GUIDO: Hoe pak je zoiets concreet aan?
Kevin: We hebben onmiddellijk een boekhouder onder de arm genomen, omdat we de steun van een financieel professional wel konden gebruiken. En ook de steun van de universiteit nemen we ter harte. (‘Durf Ondernemen’ van UGent, nvdr.) Maar voor de rest hebben we SPORT-TREK volledig zelf op touw gezet. Waar dat nodig was, hebben Kobe en ik ons dus bijgeschoold. Al konden we vaak ook op de hulp van vrienden en kennissen met de juiste knowhow rekenen.
GUIDO: Heb je zelf grote kosten moeten maken?
Kevin: Wel, om eigen investeringen te beperken zijn we op zoek gegaan naar enkele lokale partners. Via sponsoring zijn we erin geslaagd om het grootste deel van onze promotiecampagne te kunnen bekostigen, maar uiteraard zijn er naast promotionele uitgaven ook nog andere kosten. Een kleine persoonlijke financiële investering was dus niet te vermijden. Waar we kunnen, proberen we de kosten te drukken met andere oplossingen. Zo wordt al het administratieve werk gedaan in Brugge, aan het bureau in mijn slaapkamer.
GUIDO: SPORT-TREK palmt zelfs je bureau in, staat de organisatie je studies niet in de weg?
Kevin: Ik betrap mezelf er dikwijls op dat ik veel meer met de organisatie bezig ben dan ik denk. Vooral de afgelopen twee maanden waren enorm druk, omdat we heel intensief promotie hebben gevoerd. Gemiddeld ben ik ongeveer 1 tot 2 uur per dag bezig met SPORT-TREK. Mailen, financiële regelingen, de website en sociale media updaten, … Maar in principe verloopt de combinatie studeren-ondernemen heel vlot. Masterstudent zijn heeft het grote voordeel dat je je eigen agenda kan invullen. Dus wanneer ik wat tijd nodig heb voor school, neemt Kobe het van mij over en andersom.
GUIDO: Dus nu is het even wat rustiger?
Kevin: Nee hoor, de inschrijvingen zijn momenteel volop aan de gang. Al is het nog even spannend afwachten op de respons. Als nieuwe organisatie is het niet vanzelfsprekend om meteen veel aandacht en naambekendheid te verwerven. Er is weliswaar een groot aanbod aan sportkampen in de regio – binnenlandse vooral – maar we hebben het volste vertrouwen in ons concept. We denken dus al voorzichtig aan uitbreidingen van het sportaanbod.
(SVR) & (CG)