Solliciteren: Do's en don'ts op INTERNETFORUMS
Er is niets mis met een solide cv, een stevige sollicitatiebrief en een goed gesprek met je toekomstige werkgever. Integendeel zelfs: deze drie dino's zijn de hoeksteen van elke succesvolle sollicitatie. Maar dat wil niet zeggen dat modernere media je niet kunnen helpen bij je zoektocht naar een job. GUIDO presenteert: do's en don'ts voor werkzoekenden op sociale media.
DO
1) Kies je forums zorgvuldig uit.
Als je op zoek bent naar een serieuze job, is het geen goed idee om op allerhande ranzige internetforums je mening te gaan verkondigen. Daarmee hebben we niet gezegd dat je helemaal niets meer op forums mag plaatsen, maar kies die er dan wel zorgvuldig uit. Je wil niet door een rekruteerder betrapt worden terwijl je aan het scharrelen bent in de 'vuilnisbak' van het internet.
2) Denk drie keer na voor je iets post.
Je wil een reactie posten op een internetforum? Typ je reactie eerst offline in een ander programma. Haal even diep adem. Herlees je reactie. Sta op, stap een rondje in de kamer, haal nogmaals diep adem en herlees je reactie opnieuw. Nog altijd tevreden? Kopieer dan de tekst en plaats hem op het forum.
3) Weet waar je reactie nog allemaal te zien is.
Misschien heb je de indruk dat je een reactie plaatst op een besloten internetforum, waar rekruteerders en toekomstige werkgevers toch niet kunnen zien wat je uitspookt. Wel, wees daar maar niet al te zeker van. Facebook en Google kijken altijd en overal over je schouder, en voor je het weet duikt je reactie ook elders op.
4) Speel de bal, niet de man.
Een serieuze bedenking plaatsen over een maatschappelijk thema kan je goed doen overkomen bij een rekruteerder die je naam aan het googelen is, maar dan moet je wel de bal spelen, en niet de man. Nijdige persoonlijke aanvallen op al dan niet bekende personen geven juist een onsympathieke en onvolwassen indruk.
5) Verzorg je taal.
Eén blik op bijvoorbeeld het lezersforum van HLN.be spreekt boekdelen: forums zijn een staalkaart van slecht taalgebruik, van dt- en andere spelfouten tot aartslelijke telegramzinnen. 't Is niet omdat andere gebruikers zich uitdrukken als analfabeten, dat jij dat ook mag doen. Verzorg je taal.
DON'T
1) Post nooit iets op extremistische forums.
Laat je niet verleiden om in discussie te gaan met de herrieschoppers op extremistische forums, of die nu politiek of religieus of anderzijds extreem zijn. Nee, ook niet om tegenwind te geven, want dat levert toch niets op. Alleen al jouw aanwezigheid op een dergelijk forum, los van wat je post, is voor een rekruteerder genoeg om je te schrappen van zijn lijstje kandidaten.
2) Laat je niet meeslepen in negatieve discussies.
Als een discussie alleen maar negatieve energie genereert, heeft ze geen enkele zin. Helaas is zoiets op internetforums schering en inslag, want weinig mensen beheersen de kunst van de nuance als ze zich achter het klavier van hun laptop verschuilen. Een discussie is verzand in negativiteit? Uitloggen is de boodschap!
3) Begin niet te schelden.
Het gebruiken van schuttingtaal wordt in geen geval gewaardeerd door je potentiële werkgever. Begin dus nooit op iemand te schelden als je op een internetforum zit, zelfs al heeft de persoon aan wie je beledigingen zijn gericht, het eigenlijk wel verdiend. Als je je mening niet beleefd kan verkondigen, is ze wellicht toch niet gefundeerd.
4) Reageer nooit online als je een paar glazen hebt gedronken.
Alcohol en sociale media gaan niet samen, dat heb je vast zelf wel al ondervonden. Gênante foto's op Facebook, zatte tweets, pathetische liefdesverklaringen in privéberichtjes... brrr! Wel, ook voor internetforums geldt: denk er niet over om je mening te gaan posten als je een paar glazen op hebt.
5) Moei je niet in discussies over zaken waar je geen verstand van hebt.
Op internet heeft iedereen een mening over van alles en nog wat. Een mening die er zelden toe doet, want de meeste forumgebruikers orakelen vooral over dingen die hen geen zak aangaan en waar ze geen bal verstand van hebben. Jij weet wel beter. Doe alleen mee aan een discussie als je echt iets over het gespreksonderwerp te zeggen hebt.
(HDP)