50 dagen worden 475 uren
De roemruchte vijftigdagenregel voor jobstudenten gaat zijn laatste maanden in. Vanaf volgend jaar wordt die vervangen door de (even diep ademhalen) vierhonderdvijfenzeventigurenregel. Wat wil dat precies zeggen? GUIDO zocht het voor je uit.
Hoe was het in 2016?
Tot en met 2016 mogen studenten 50 dagen per kalenderjaar werken. Of dat werk gebeurt in de zomervakantie, of in het academiejaar, of allebei, dat maakt niet uit. Zolang je je 50 dagen niet hebt overschreden, wordt slechts 2,71% solidariteitsbijdrage van je brutoloon afgehouden. Opgepast: elke dag waarop je werkt, wordt integraal meegeteld, ook al heb je geen volledige werkdag gepresteerd.
Voor dit jaar verandert er dus niets: hou gewoon in de gaten dat je niet meer dan 50 dagen werkt in 2016, en alles is koek en ei.
Hoe wordt het in 2017?
Op 1 januari 2017 vervalt de 50-dagenregel en wordt die vervangen door een regel die uren telt in plaats van dagen. Vanaf 2017 mogen studenten per kalenderjaar 475 uren werken in het voordelige statuut van studentenarbeid. Met andere woorden: zolang je in 2017 je 475 uren niet zal overschrijden, wordt slechts 2,71% solidariteitsbijdrage van je brutoloon afgehouden.
Vierhonderdvijfenzeventig uren, dat komt omgerekend neer op bijna 60 dagen van 8 uur, maar je hoeft vanaf volgend jaar tenminste geen volledige dag meer prijs te geven als je maar een paar uur hebt gewerkt. En ook bij de nieuwe regeling maakt het niets uit of je werkt in de zomervakantie of tijdens het academiejaar.
foto:
Shutterstock
(SDB)