Image
08/11/2016

5 FAQ's voor sollicitanten


Wie solliciteert, stelt zichzelf vragen. GUIDO legt zijn oor te luister en beantwoordt die frequently asked questions, zodat de weg naar je eerste job zonder hindernissen voor je open ligt.
 
1) Ik ben homo. Is dat iets wat ik moet, of mag, of zou vermelden bij mijn sollicitatie?
 
Uiteraard moet dat niet: je seksuele geaardheid behoort tot je privésfeer. Anderzijds is de maatschappij gelukkig zodanig geëvolueerd dat homoseksualiteit zo goed als nergens nog een punt is. Bijgevolg is het geen enkel probleem om bijvoorbeeld ervaring bij een (studenten)homobeweging in je cv op te nemen. It's up to you!
 
2) Toen mijn lief het uitmaakte in het tweede bachelorjaar, heb ik een jaar in een dipje gezeten. Ik heb toen mijn studies compleet verwaarloosd, zodat ik met een gat in mijn cv zit. Hoe camoufleer ik dit?
 
Niet. Een gat in een cv camoufleer je niet zomaar, want een beetje rekruteerder heeft dat meteen in de... euh... gaten. Wees dus eerlijk. Een negatieve ervaring hoeft niet meteen een weerslag te hebben op je jobkansen. Integendeel: je hebt er ongetwijfeld veel uit geleerd over jezelf, wat dan juist weer positief kan zijn.
 
3) Men vraagt me om een foto bij mijn sollicitatiebrief te voegen. Zoals iedereen heb ik honderden foto's van mezelf op mijn smartphone staan, maar ik kan niet kiezen.
 
Maak gebruik van eliminatie. Geen vakantiefoto's. Geen festivalfoto's. Geen foto's met drank, tabak of andere genotsmiddelen. Geen foto's waar je te uitgelaten op lacht. Geen foto's waar je sip op kijkt. Geen foto's waar je gekke bekken op trekt. Geen formele pasfoto's. Geen stijve portretten. Geen foto's met een gehuurde smoking of galajurk van op een huwelijksfeest. Blijft er nog een foto over? Die wordt het dan.
 
4) Is het in onze geglobaliseerde wereld een goed idee om mijn cv in het Engels op te stellen?
 
Nee, tenzij dit expliciet wordt gevraagd. Als je in Vlaanderen of Brussel solliciteert, dan stel je je cv en sollicitatiebrief op in het Nederlands. In foutloos Nederlands om precies te zijn, want niets is zo'n onmiddellijke afknapper als spelfouten of kromtaal bij een sollicitatie. Wil je toch per se je perfecte kennis van het Engels etaleren? Wat je in dat geval zou kunnen overwegen, is een tweetalig cv.
 
5) Bij elk sollicitatiegesprek ben ik bloednerveus. Net zoals bij mondelinge examens.
 
Je mag de twee niet met elkaar vergelijken. Bij een mondeling examen moet je je kennis en inzicht bewijzen. Bij een sollicitatiegesprek is de rekruteerder op zoek naar de beste kandidaat voor een welbepaalde functie, en hij of zij wil graag weten of jij dat bent. Dit gezegd zijnde, het heeft geen zin om je nervositeit te verbergen. Zeg het gewoon, maak er een grapje over, dat breekt het ijs en het zal meteen stukken beter gaan.
 

(SDB)
foto: Shutterstock
 

Comments

JOBS & STAGES

Ook jongeren met een beperking kunnen een studentenjob doen

Onbeperkt Jobstudent wil jongeren met een beperking of chronische ziekte aan een studentenjob op maat [...]

Milieuvriendelijke start-ups maken kans op financiering

De Stichting voor Toekomstige Generaties lanceert voor de zevende keer hun SE’nSE-projectoproep [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Hoe vul jij liefst je zomer in?

 Zoveel mogelijk festivals
 Avontuurlijk reizen
 Party trips
 Beetje rondhangen
 Werken en geld verdienen
 Stage lopen

Job in the picture

De subtiele kunst van de salarisonderhandeling

Het loon dat je als nieuwe werknemer zal ontvangen, is meestal nog een vraagteken, tot diep in de sollicitatieprocedure. [...]

24/07/2021

Jobs voor IT'ers: vet betaalde informaticajobs in hapklare mootjes

Wat is een IT'er? Wat doet een IT'er? En waarom is zij of hij goud waard op de arbeidsmarkt? [...]

10/07/2021

Solliciteren als INGENIEUR

Wie een ingenieursdiploma op zak heeft, zit op rozen. Voor knappe technische bollen vol rekenkracht en [...]

16/06/2021

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84