Solliciteren doe je zo: 4 soorten cv's
Sollicitatiebrieven schrijven is een kunst. Er komt heel wat meer bij kijken dan jezelf standaardgewijs aanprijzen middels een paar geijkte buzzwords. Sollicitanten die hun jobjacht professioneel aanpakken, moeten eigenlijk vier types sollicitatiebrieven in de vingers hebben.
1. De pure sollicitatiebrief
Het doel van deze brief is simpel: ervoor zorgen dat de rekruteerder je uitnodigt voor een gesprek. Gebruik 'm om te reageren op jobadvertenties en vacatures. Stel jezelf bondig voor en toon via een paar sleuteltermen uit je cv aan dat jij de geschikte persoon bent voor de job.
2. De prospectiebrief
Met deze brief hengel je naar jobs die niet met zoveel woorden worden geadverteerd. Juist ja, de 'verborgen' vacatures. Deze brief is meer gestandaardiseerd dan een pure sollicitatiebrief, en mikt op werfreserves en een carrière op langere termijn. Trap bij dit soort sollicitatiebrief niet in de val van het blinde kopieerwerk: zorg dat elke brief is gepersonaliseerd naargelang van het bedrijf.
3. De cv-brief
Dit is een type sollicitatiebrief dat wordt gebruikt door mensen met veel ervaring en/of unieke vaardigheden. Hier ligt de nadruk op het vol zelfvertrouwen aanprijzen van je achtergrond, kennis en kunde, en waarom die een duidelijke meerwaarde betekenen voor het bedrijf. Kortom, je bent zo goed dat je cv eigenlijk voor zich spreekt. Niet het ideale brieftype voor beginners.
4. De netwerkbrief
Of je dat nu leuk vindt of niet, een groot percentage van de werknemers vindt een job omdat ze 'ergens iemand kennen'. Een familielid binnen een bedrijf, een vriend die weet heeft van een verborgen vacature, een cafékennis die een job krijgt aangeboden die eigenlijk eerder voor jou geschikt is... Om je sociaal netwerk aan te sterken, kan je netwerkbrieven versturen. Daarin vraag je niet eens naar een job, en je hoeft er evenmin een cv bij te voegen, maar je stelt jezelf voor en je vraagt naar informatie over de carrièremogelijkheden.
Tekst: Herbert DP