Het Farcetheater: vrolijk staaltje ondernemerschap
Geen zin in een musical of bioscoopbezoekje, maar je wil wel nog eens een avondje uit? Het Farcetheater brengt soelaas. De 23-jarige Anthony Van Caeneghem richtte zijn eigen theaterbedrijf op. Alleen maar farcen, want er mag al eens gelachen worden.
"Ik heb altijd al mijn eigen theatergezelschap willen oprichten," vertelt Anthony. "Nadat ik er thuis voor de zoveelste keer weer over begon, vroeg mijn mama waarom ik het niet gewoon deed. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik ben met een boekhouder gaan samenzitten, en voilà.”
GUIDO: Voor je eerste productie strikte je meteen heel wat bekende acteurs. Hoe begin je daar als starter in godsnaam aan?
Anthony: Ik kende Chris Van Espen en Christel Domen via-via. Ik heb met hen elk apart eens afgesproken en mijn ideeën uit de doeken gedaan. Ze waren direct bereid om mee te werken. Van hoofdrolspeler Peter Van Asbroeck heb ik zelf nog les gehad, dus hij was makkelijk te overtuigen. Jamie-Lee Six heb ik via haar manager proberen te strikken, omdat ik via haar ook een jonger publiek wou aanspreken. Ik heb dus eerst mijn cast bijeengezocht en pas daarna een toneelstuk uitgekozen. Dat is eigenlijk de omgekeerde manier van werken, dus ik ben heel dankbaar dat ze met mij die sprong hebben willen wagen. Uiteindelijk viel mijn oog op
Harrie Let Op De Kleintjes van Jon van Eerd. Bij de eerste lezing hebben we ons doodgelachen. De dynamiek tussen de spelers zat meteen goed.
GUIDO: Wat waren de grootste uitdagingen?
Anthony: Het decor. Eens de acteurs en ik het stuk hadden gekozen, wist ik: dit komt goed. Maar het decor, dat was een ander pak mouwen. Dat heeft mij de meeste stress bezorgd. Ik ben heel blij dat ik uiteindelijk iemand heb gevonden die dat heeft willen maken. Het is een deurenkomedie, dus de set was echt heel belangrijk. Daar had Christel Domen me meteen op gewezen. Het heeft me bloed, zweet en tranen gekost, maar gelukkig is het allemaal goed gekomen.
Financieel plan
GUIDO: Financieel zal dat wel een aardige duit gekost hebben?
Anthony:
(knikt) Het eerste wat je moet doen, is samenzitten met een boekhouder, zodat je een beeld kan vormen van wat je allemaal moet doen. Ik heb meteen een financieel plan gemaakt. Een raming van wat ik allemaal nodig heb, zeg maar. Op dit moment investeer ik alleen maar. Over een vijftal jaar hoop ik dat wel op een of andere manier te recupereren!
GUIDO: Zou je– ondanks het financiële plaatje – jonge mensen aanraden aan om iets gelijkaardigs te ondernemen?
Anthony:
(kordaat) Ja! Als je alles zelf in handen hebt en de dingen goed aanpakt, dan kan je heel veel verwezenlijken. Als je zelf werk creëert, krijg je ook aanbiedingen van anderen. Ik krijg nu aanvragen om elders te spelen en regisseren. Heel gek. Ik heb heel veel geleerd op heel korte tijd. Wees wel op je hoede voor louche mensen. Als je iets opricht dat snel succes heeft, komen er bepaalde figuren op je af die misbruik van je zouden durven maken. Je moet ook stevig in je schoenen staan. Er zijn wel eens mensen die een probleem maken van mijn leeftijd. Maar ik ben fier op mezelf en op wat ik nu al allemaal verwezenlijkt heb.
Eigen baas
GUIDO: Hou je ervan om je eigen baas te zijn?
Anthony: Ja, maar het brengt wel wat stress met zich mee. Ik ben gelukkig graag bezig. Zo ben ik al aan enkele andere projecten begonnen. Ik vind het fantastisch om iets te ontwikkelen. Nu moet ik alleen nog proberen om er een regelmaat in te krijgen. Dat is nog even zoeken.
GUIDO: Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis?
Anthony: Onze extra voorstellingen in april konden niet meer doorgaan,. Ook de Gentse Feesten en onze geplande zomervoorstellingen aan zee vielen in het water. Dit maakt een totaal van ‘slechts’ 12 voorstellingen die geannuleerd moesten worden, maar voor een startend gezelschap is dat veel. Ze kwamen met steunmaatregelen af, maar als beginnende onderneming maak je dus werkelijk nergens aanspraak op. Als ‘commercieel’ gezelschap gaan ze ervan uit dat we onszelf wel kunnen redden… Absurd! We moeten het geld halen uit de privésector. Ik vraag me af hoeveel bedrijven geneigd zullen zijn om te sponsoren. We hebben in november voorstellingen gepland in Het Fakkeltheater. Daarnaast zullen we een nieuwe productie brengen in februari 2021 in Gent. Hopelijk kan dit opnieuw in optimale omstandigheden.
www.farcetheater.be