Vijf types sollicitatiebrieven
Sollicitanten die hun jobjacht professioneel aanpakken, moeten 5 types sollicitatiebrieven in de vingers hebben. Scherp je pen en duik in ons overzicht.
1. Hengelen naar een gesprek
Wanneer gebruiken?
Dit is de brief die je gebruikt om te reageren op jobadvertenties en vacatures.
Wat moet erin?
Het doel van deze brief is simpel: ervoor zorgen dat de rekruteerder je uitnodigt voor een gesprek. Stel jezelf bondig voor, en toon via een paar sleuteltermen uit je cv aan dat jij de geschikte werknemer bent.
2. Op zoek naar verborgen vacatures
Wanneer gebruiken?
Met deze brief hengel je naar jobs die niet met zoveel woorden worden geadverteerd. Juist ja, de 'verborgen' vacatures. Je mikt eerder op werfreserves en een carrière op langere termijn.
Wat moet erin?
Deze brief is meer gestandaardiseerd dan een pure sollicitatiebrief. Zorg wel dat je je brief personaliseert naargelang van het bedrijf waar-ie naartoe gaat
3. De kunst van het netwerken
Wanneer gebruiken?
Deze brief dient om je sociaal netwerk aan te sterken. Of je dat nu leuk vindt of niet, een groot percentage van de werknemers vindt een job omdat ze 'ergens iemand kennen'.
Wat moet erin?
In een netwerkbrief vraag je niet eens naar een job, maar je stelt jezelf voor en je vraagt informatie over de carrièremogelijkheden. In België is dit soort sollicitatiebrieven nog ongebruikelijk, dus profiteer ervan en wees bij de pioniers.
4. Ik dank u hartelijk
Wanneer gebruiken?
Stuur deze brief binnen de 24 uur na een sollicatiegesprek naar al de mensen die je hebben geholpen om dat gesprek vast te krijgen en te voeren.
Wat moet erin?
Met deze brief toon je nogmaals aan dat je echt geïnteresseerd bent en verstevig je je kandidatuur. Je mag inpikken op onderwerpen die ter sprake zijn gekomen tijdens het interview, ter verduidelijking of accentuering.
5. Yes, ik heb de job!
Wanneer gebruiken?
Zo snel mogelijk nadat je bericht hebt gekregen dat je de job hebt.
Wat moet erin?
Som de overeengekomen modaliteiten nog eens helder op. Legale waarde heeft zo'n brief niet, maar het schept vertrouwen, en mogelijke misverstanden worden uit de weg geruimd nog voordat het contract is opgesteld.