Image
28/11/2004

30 misvattingen over solliciteren II: misvattingen 6 tot 10

Solliciteren is een kunst, maar niet iedereen is een artiest. Op de arbeidsmarkt circuleren nogal wat mythen en sagen. We verzamelden dertig van de hardnekkigste misverstanden rond solliciteren, en zullen ze dit academiejaar één voor één doorprikken.


6) Als broekje begin je bij een groot bedrijf

Dat mag je gerust doen, maar het is helemaal geen must. Bij een klein bedrijf je loopbaan starten kan juist heel interessant zijn, want daar heb je een steile leercurve. Dat wil zeggen dat je heel snel zelfstandig zal leren werken en zo misschien zelfs sneller de knepen van het vak leert dan in een grote firma. Eén ding is zeker: wat telt is de eigenlijke job, en niet de ronkende titel die op je naamkaartje prijkt.

7) Salarisenquêtes geven een goed beeld van wat je zal verdienen

Ze worden om de haverklap georganiseerd door jobsites: simplistische enquêtes waarin de surfers hun loon kunnen ingeven, waaruit dan conclusies worden getrokken per sector. Simplistisch, want er zijn zoveel meer factoren die een rol spelen in welk loon je mag vragen: krijg je een auto, een gsm, is er een bedrijfsrestaurant, zal je moeten verhuizen, kan je met het (gratis) openbaar vervoer naar je werk, enzovoort.

8) Een klassiek cv, dat hoeft niet meer: alles gaat tegenwoordig elektronisch

Op jobsites krijg je soms de mogelijkheid om je eigen cv (in Word-versie) te uploaden of in attachment naar werkgevers te versturen. Dat is prima. Maar er zijn ook veel sites die eisen dat je een cv template invult. Dat mag je best doen, maar denk niet dat je daarom geen klassiek cv meer hoeft op te stellen. Heel veel rekruteerders, en dat zijn heus niet alleen die van de ouwe stempel, krijgen nog steeds het liefst een netjes uitgeprint cv op hun bureau, niet recto-verso, gepagineerd met je naam in de footer, maximum twee pagina's aan elkaar geniet.

9) Een cv open je met je persoonlijke gegevens

Uiteraard zet je bovenaan je cv je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres (o ja: vermijd 'lollige' e-mailadressen à la bigsizepenis@hotmail.com). Maar als je slim bent, dan bewaar je je geboortedatum voor achteraan. Zo vermijd je dat je al meteen van de stapel wordt verwijderd omdat de rekruteerder op basis van je geboortedatum onmiddellijk beslist dat je te jong bent voor de job.

10) Alle cursussen die je hebt gevolgd, horen thuis in je cv

Iedereen schraapt in z'n eerste twintig levensjaren wel een handvol certificaten bij elkaar. Als die het gevolg zijn van een professionele cursus die relevant is en iets over jouw kwaliteiten vertelt, mag je dat vermelden in je cv. Een avondcursus dactylo, een leidersdiploma van de scouts, een cursus programmeren voor beginners: dat zijn relevante zaken. Maar begin niet met werkelijk álles in je cv te gooien. Dat je als 14-jarige een pottenbakkerscursus hebt gevolgd op het Sfinks-festival is leuk voor jou, maar kan je werkgever echt geen hol schelen.

(HDP)


Comments

JOBS & STAGES

Steeds minder pas afgestudeerden aan de slag in de zorg

Het afgelopen jaar is het aandeel min-35-jarigen dat met een nieuwe job in de zorg is gestart, duidelijk [...]

Stel zelf je loonpakket samen

Meer dan de helft van de bedrijven geeft werknemers de kans hun loonpakket zelf samen te stellen. Vooral [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIAL



Poll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

Hoog debutantenloon leidt tot jaloersheid op de werkvloer

Managers denken wel eens dat hun personeel tijdens de koffiepauze niet spreekt over hun loon, maar volgens [...]

27/03/2023

Nieuwe werknemers verdienen meer dan normaal

Onderzoek van onder meer de KU Leuven legt een opvallende trend op de arbeidsmarkt bloot. Ondanks de [...]

22/03/2023

Vierdaagse voltijdse werkweek niet populair in kmo’s

Uit een bevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisaties Etion en VKW Limburg bij meer [...]

24/02/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84