Aymeric werkt in een psychiatrische instelling
Studentenjobs zijn er in alle geuren en kleuren. Sommige zijn minder gebruikelijk dan andere. Aymeric werkt bijvoorbeeld in een psychiatrische instelling, en daar willen wij wel wat meer over weten.
Voornaam: Aymeric
Leeftijd: 22 jaar
Studies: Sociaal assistent
Job: Schoonmaker
Werkplaats: Psychiatrische instelling
Waarom?
"Mijn mama werkt al jaren in een psychiatrische instelling en heeft me ingeschreven voor een vakantiejob. Het eerste jaar heb ik er dus niet zelf voor gekozen, maar ondertussen werk ik er al vijf zomers op rij. De psychiatrische sector interesseert me ten zeerste. Door hier te werken heb ik mijn vooroordelen laten varen over een omgeving waar nog veel taboes rond bestaan. De onderhoudsploeg is heel sympathiek en ondanks het vele werk, amuseren we ons kostelijk. De patiënten zijn aan ons gehecht, wat ons zin geeft om terug te keren naar het werk, om hun evolutie te zien. Ik voel dat er nieuwsgierigheid is naar mijn werkplaats, want ik krijg veel vragen over de infrastructuur, hoe de patiënten zich gedragen in het dagelijks leven, hoe de ietwat stevigere interventies gebeuren..."
Wat geleerd?
"Het belangrijkste wat ik heb geleerd op deze werkplaats, is niet oordelen over mensen, en hen zeker niet veroordelen. Voor nieuwe jobstudenten is dat vaak een uitdaging, want sommige kamers zijn echt vuil. Gezien de pathologie van de patiënten, mag je hen dat echter niet kwalijk nemen. Sommige patiënten hebben ook moeite om zichzelf uit te drukken, wat het niet makkelijk maakt om hen te begrijpen. Geduld is dan een schone deugd, want je moet bijna dagelijks hetzelfde herhalen bij sommigen. Nederigheid is ook iets wat je hier leert, want je beseft dat wij geluk hebben dat we 'vrij' mogen leven."
Werkdag?
"Eerst moeten we inchecken en ons omkleden. Om 7 uur beginnen we aan onze shift. We maken de kantoren schoon, de vuilnisemmers, de gang, de eetzaal... Daarna hebben we een halfuur om te ontbijten, waarna we ons bezighouden met de kamers. Dan is het lunchtijd. Alle maaltijden nemen we samen met de andere jobstudenten. 's Namiddags houden we ons bezig met de verschillende eetkamers, maken we de ramen schoon en doen we algemeen onderhoud."
Voordelen?
"Het loon. Ik vind dat we erg goed worden betaald. Dankzij het vroege uurrooster heb je in de late namiddag en de vooravond nog wat aan je dag, als je niet te moe bent tenminste. De sfeer onder collega's is ook prima, zowel bij de jobstudenten als bij de vaste ploeg. Ongelooflijk eigenlijk: we lachen wat af en er valt altijd wel iets te vertellen."
Nadelen?
"In het begin is het wel wennen aan het uurrooster. De eerste week is het niet makkelijk om zo vroeg op te staan. Los daarvan zie ik geen echte nadelen aan deze studentenjob."
Intimiderend?
"Ik geef toe dat ik het eerste jaar soms schrik heb gehad. Ik vond de meerderheid van de patiënten intimiderend. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar ondertussen voel ik me in de instelling als een vis in het water. Hoewel we professioneel moeten blijven, begin je na verloop van tijd vriendschappelijk om te gaan met bepaalde patiënten. Werken in de isoleerruimtes is nooit evident, maar alles is erop voorzien dat we ons ook daar veilig voelen."
Combinatie met studies?
"Ik doe deze job altijd in de zomervakantie, dus de combinatie met mijn studies is gemakkelijk te organiseren. We kunnen kiezen uit drie periodes van drie weken, dus als je tweede zit hebt, moet je er gewoon voor zorgen dat je de laatste drie weken vermijdt."
Tekst: Sébastien Daloze