Image
20/05/2005

Afgestudeerd en succesvol gesolliciteerd=klaar voor de arbeidsmarkt?

Het is zover: na honderden sollicitatiebrieven, het plaatsen van je cv op tientallen websites, een handvol sollicitatiegesprekken en een grondige kijk in jezelf heb je je eerste job gevonden. Geen vakantiejob, maar een heus werk, je eerste serieuze stappen op de arbeidsmarkt.

Eerst en vooral ga je natuurlijk eens goed vieren, want het is geen sinecure om als pas afgestudeerd groentje zonder ervaring een goeie job te pakken te krijgen. Je mag dus best trots zijn op jezelf. Bel je ouders en vrienden, en stuur een triomfantelijk mailtje naar je hele adressenbestand. Je stapt definitief uit de schemerzone tussen student en werknemer, dat mag geweten zijn!

Wij danken u voor uw gewaardeerde steun
De eerste persoon aan wie je daarna het heuglijke nieuws meldt, is je persoonlijke consulent bij de VDAB. Die man of vrouw zal zelf beroepsvreugde beleven aan het goede nieuws, en zal je meteen schrappen uit de lijst van werkzoekenden. Normaal gezien wordt via de VDAB automatisch de RVA op de hoogte gebracht, maar het kan geen kwaad die zelf ook nog eens te verwittigen. Ontving je al een uitkering voor je deze job vond? Van het OCMW misschien, tijdens je wachttijd? Meld hen dan onmiddellijk dat je hun gewaardeerde steun niet meer nodig hebt, maar vergeet niet dat je loon pas volgt na een maand werk: kan je die eerste 30 dagen overbruggen? Als je een wachtuitkering ontving, breng dan de hulpkas of je vakbond op de hoogte dat je voortaan op eigen benen zal staan.

Break a leg
Op eigen benen, dat geldt ook als je je been breekt! Als kersverse speler in het beroepsleven ben je verplicht jezelf in te schrijven bij een ziekenfonds. Lid worden van een vakbond is dan weer niet verplicht, maar als je je lekker voelt bij een organisatie die opkomt voor de rechten van werknemers, ga je gang. Wie je ook niet mag vergeten, zijn de belastingen. Als je als student nog geen jaarlijkse aanslagbrief kreeg, maak je je best even kenbaar bij de plaatselijke Dienst Directe Belastingen, want wat je vandaag verdient, moet je volgend jaar aangeven aan vadertje staat. En ten slotte zullen je ouders nog een bitter pilletje moeten slikken, want zij zullen het voortaan zonder kinderbijslag moeten doen. Het is hun taak dat aan te geven bij de bevoegde diensten.

Krediet voor de werkmens
En dan zijn er nog een aantal instellingen die je niet per se hoeft aan te schrijven over je nieuwe job, maar bij wie het wel beleefd, wenselijk of misschien zelfs een goed idee zou zijn. Zo kan je je maar best uitschrijven bij interimkantoren en jobsites, zoniet blijft men je bombarderen met jobaanbiedingen. Ook je bankdirecteur zal met genoegen vernemen dat je het legioen loontrekkenden hebt vervoegd, zo kom je meteen een lade hoger te liggen qua kredietwaardigheid. En waarom geen vriendelijk mailtje naar je thesispromotor, of misschien zelfs de directeur van je middelbare school? Die mensen horen maar wat graag hoe het hun alumni vergaat in het beroepsleven.

Tekenen in drievoud
Over het belangrijkste stuk papier hebben we het nog niet gehad: je contract of arbeidsovereenkomst. Geen paniek als je eerste contract van bepaalde duur is, het is pas bij een serie van opeenvolgende tijdelijke contracten dat je je moet beginnen af te vragen of het bedrijf je niet aan het lijntje houdt. Zo'n contract moet een bij wet verplichte resem bepalingen bevatten. Kijk zeker volgende gegevens na: naam en adres van werkgever en werknemer, datum van aanvang (eventueel beëindiging), werkplaats, werkomschrijving, loon, duur van proeftijd, arbeidstijd en duur van het werk. Dat wordt dan aangevuld met een arbeidsreglement. Waar je heel goed op moet letten, is dat je niet ongewild een overeenkomst voor zelfstandige ondertekent. Zelfstandig worden is een heel ander verhaal.


Comments

JOBS & STAGES

De werkende bevolking is jonger dan ooit

Het hr-dienstenbedrijf Acerta analyseerde de leeftijd van 260.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 [...]

Hoog debutantenloon leidt tot jaloersheid op de werkvloer

Managers denken wel eens dat hun personeel tijdens de koffiepauze niet spreekt over hun loon, maar volgens [...]

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider
 • Slider

Helft van twintigers overweegt carrièreswitch

De helft van de twintigers die momenteel actief zijn op de arbeidsmarkt, overweegt zijn job op te geven [...]

08/09/2022

Jobstudent: receptionist in een sportcentrum

Florian werkt een gespecialiseerde master in de financiën af en klust ondertussen bij als receptionist [...]

07/09/2022

Je eerste loon

Loon is ruimer dan geld alleen, al is natuurlijk niemand vies van een dik pak euro's op zijn of haar [...]

06/09/2022

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84