Image
28/05/2005

Zelfstandige studenten

Bij sommige studenten kolkt het ondernemersbloed door de aderen. Zelfs als jobstudent worden ze kregelig bij de gedachte dat ze voor een 'baas' moeten arbeiden. Daar valt een mouw aan te passen: ook als student kun je voor eigen rekening werken
, met andere woorden zelfstandig worden.

Wie zichzelf het statuut van zelfstandig student toe-eigent, mag alles vergeten wat hij of zij wist over studentenarbeid. Studentencontract, werken buiten en/of binnen de schoolvakanties, voor de zelfstandige student maakt het allemaal geen flikker uit. Hij of zij is een vrije vogel, die desondanks met een heel eigen pakket regels en wetten dient rekening te houden.

Gereglementeerde beroepen

Om te beginnen moet je meerderjarig zijn, dus 18 jaar of ouder. Hou er ook rekening mee dat je niet alle zelfstandige beroepen zomaar kan beginnen uit te oefenen. Het beroepsreglement legt vaak op dat je over de vereiste ervaring of opleiding dient te beschikken. Die lijst met gereglementeerde beroepen wordt vastgelegd door de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie ( www.mineco.fgov.be ).

Ondernemingsloketten

Het eerste wat je doet is een erkend ondernemingsloket contacteren. Zij kunnen je vertellen of je je moet inschrijven in het handels- of ambachtsregister. Je krijgt dan een ondernemingsnummer, dat je moet vermelden op al je handelsdocumenten. Bij het ondernemingsloket kan je ook een vergunning aanvragen voor een gereglementeerd beroep. Erkende ondernemingsloketten zijn Acerta ( www.acerta.be ), Biz ( www.bizondernemingsloket.be ), Het loket van de kamers van koophandel ( www.cci.be ), HDP ( www.hdp.be ), Eunomia ( www.eunomia.be ), Formalis ( www.formalis.be ), KMO Direct ( www.kmodirect.be ), Partena ( www.partena.be ), Go-Start ( www.go-start.be ) en UCM ( www.ucm.be ).

BTW

Het volgende dat je moet verifiëren is of je handelsactiviteit BTW-plichtig is of niet. Daarvoor moet je contact opnemen met het BTW-controlekantoor in je (officiële) woonplaats. Surf daarvoor naar http://fiscus.fgov.be of kijk in de telefoongids onder de rubriek 'Federale Overheidsdiensten Financiën'.

Sociale zekerheid

De administratieve molen is nog niet uitgedraaid: je moet ook aansluiten bij een Sociaal Secretariaat of bij de Nationale hulpkas voor sociale verzekeringen der zelfstandigen. Adressen vind je op www.socialsecurity.fgov.be . Daar moet je in principe sociale bijdragen betalen, tenzij je jonger bent dan 25 en nog recht hebt op kinderbijslag. Je betaalt dan (op aanvraag) geen sociale bijdragen als je inkomen lager ligt dan 1123,75 euro. Ligt je inkomen hoger, dan betaal je 19,65% van je inkomen. Pas wel op: de eerste drie jaar dien je in elk geval een voorlopige bijdrage van 55,20 euro per kwartaal te betalen. Die bijdragen worden later eventueel teruggestort.

Boekhouding

En dan is het nog niet afgelopen. Je moet ook zorgen dat je boekhouding op punt staat, en dat is geen klein bier. Soms heb je een toestemming nodig van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu ( www.health.fgov.be ) om je activiteit uit te oefenen . En vergeet niet dat je best een extra zichtrekening opent, die je enkel gebruikt voor beroepsdoeleinden. Kortom, zelfstandig student word je niet zomaar. Je moet al behoorlijk sterk in je schoenen staan, en rekening houden met een heleboel onkosten. Om al deze redenen raden organisaties als Jobwerking vzw ( www.jobwerking.be ) het ronduit af om als student te kiezen voor zelfstandige arbeid. Wat voor échte ondernemers dan natuurlijk weer een aanmoediging is om het juist wél te doen...

 (SDB)

 


Comments

JOBS & STAGES

Cyriel liep stage bij Iedereen Beroemd: "Vermoeid schrijven valt niet mee."

Student? Cyriel Verstraete (21) Studie? Taal- en letterkunde (Nederlands-Engels) aan UGent Stage? [...]

Beach clean-up in een nationaal park: Muriël liep stage in Nieuw-Zeeland

"Kia Ora! Samen met een heleboel andere studenten won ik een gratis uitstapje met ‘Got to [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider

SOCIAL

Poll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84