Image
30/10/2005

Jobsurfen op het werk: laat je niet betrappen

Uit enquêtes van de jobsite Monster.be is gebleken dat zes op de tien Belgen wel eens naar een jobsite surfen op hun huidig werk. Dat is natuurlijk niet zonder risico: je baas zal het absoluut niet appreciëren dat je onder zijn neus en op zijn kosten op zoek gaat naar een vetbetaald postje bij de concurrentie. Toch weten de meeste surfers hun snode plannen goed te verbergen
: 69% beweert nog nooit betrapt te zijn bij het zoeken naar jobaanbiedingen, en 14% liep al eens bijna tegen de lamp. Wat natuurlijk wel wil zeggen dat 17% van de respondenten al eens effectief is betrapt. Zou het daarom zijn dat inmiddels al 42% van de bedrijven bepaalde sites blokkeert?

Info: www.monster.be

Werknemers niet bijster tevreden over personeelsdienst

 

Het e-zine HRM Net organiseerde een online onderzoek naar de perceptie van HR-professionals. In mensentaal: er werd nagegaan hoe mensen die in een personeelsdienst werken zichzelf zien en hoe ze worden beoordeeld door de andere werknemers van hun bedrijf. De Vlaamse werknemer was bepaald streng voor zijn personeelsafdeling: die kreeg maar een povere 5,5 op 10 voor haar prestaties. Vooral het item 'loopbaanbegeleiding' scoorde slecht (4,9 op 10). En de HR-professionals zelf? Die schatten zichzelf toch iets hoger in dan dat: ze gaven zichzelf een score van 6,5 op 10.

Info: www.hrm.net

VDAB gaat scheep met Monster.be

 

De VDAB ziet het als zijn sociale plicht zoveel mogelijk jobaanbiedingen kenbaar te maken aan zoveel mogelijk werkzoekenden. Logisch. Het was dan ook al even logisch dat ze daarvoor vroeg of laat zouden gaan samenwerken met commerciële aanbieders van vacatures. Sinds kort is het zover: eind mei werd een partnership afgesloten tussen de VDAB en de jobsite Monster.be. Het is de bedoeling dat de Monsterjobs worden doorgeplaatst op de site van de VDAB en ook op de 400 WIS-kiosken die je overal in het land terugvindt op openbare plaatsen.

Info: www.vdab.be

Arbeidsongevallen uitzendkrachten blijven dalen

 

Elk jaar analyseert Preventie en Interim, de centrale preventiedienst voor de sector van de uitzendarbeid, de ongevallencijfers onder uitzendkrachten. Goed nieuws: die hebben in 2004 hun laagste cijfer ooit bereikt, zowel wat de frequentie als de ernst betreft. Het aantal ongevallen daalde met 10%, de ernst van de ongevallen boerde 11% achteruit. Als je de cijfers bekijkt over de laatste zes jaar, dan is de daling zelfs respectievelijk 25 en 22,5%. De meeste lichte ongevallen hebben plaats bij het manueel manipuleren van goederen, de meeste zware ongevallen doen zich voor met voertuigen en bewerkingsmachines, en de belangrijkste doodsoorzaak op het werk blijft het vallen van een hoger gelegen vlak.

Info: www.p-i.be

Wegwijs in de eerste job

 

Ben je pas afgestudeerd? Dan is er werk aan de winkel, en dat nog vóór je aan je eigenlijke eerste job kan beginnen. Inschrijven bij het ziekenfonds, inschrijven bij de VDAB, solliciteren, noem maar op. De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg heeft het allemaal mooi op een rijtje gezet in de nieuwe versie van hun brochure Wegwijs in... de eerste job. Je kan de brochure, die 96 pagina's dik is, gratis verkrijgen op 02/233.42.11 of downloaden via onderstaande website.

Info: www.meta.fgov.be

In de VS wordt minder tijd verspild dan bij ons

 

In ons juninummer meldden we dat de Belgische bedienden volgens een enquête van Microsoft drie uur per werkdag verspillen. Toevallig heeft de Amerikaanse website Salary.com net voor de zomer een gelijkaardig onderzoek uitgevoerd, maar dan in de VS. En wat blijkt? Over de plas wordt een derde minder tijd verspild in de kantoren. Amerikanen vergooien maar 2 werkuren per dag, toch nog steeds goed voor 759 miljard dollar aan betaald salaris dat geen productiviteit genereert. Alhoewel! Specialisten van Salary.com wijzen erop dat sommige tijdverspillende activiteiten, zoals surfen op het internet, toch een positief effect kunnen hebben voor het bedrijf. 'Creative waste' heet zoiets.

Info: www.salary.com

(SDB)


Comments

JOBS & STAGES

Steeds minder pas afgestudeerden aan de slag in de zorg

Het afgelopen jaar is het aandeel min-35-jarigen dat met een nieuwe job in de zorg is gestart, duidelijk [...]

Stel zelf je loonpakket samen

Meer dan de helft van de bedrijven geeft werknemers de kans hun loonpakket zelf samen te stellen. Vooral [...]

  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider
  • Slider

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

  • Slider
  • Slider

Hoog debutantenloon leidt tot jaloersheid op de werkvloer

Managers denken wel eens dat hun personeel tijdens de koffiepauze niet spreekt over hun loon, maar volgens [...]

27/03/2023

Nieuwe werknemers verdienen meer dan normaal

Onderzoek van onder meer de KU Leuven legt een opvallende trend op de arbeidsmarkt bloot. Ondanks de [...]

22/03/2023

Vierdaagse voltijdse werkweek niet populair in kmo’s

Uit een bevraging van hr-dienstenbedrijf Acerta en werkgeversorganisaties Etion en VKW Limburg bij meer [...]

24/02/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84