Wie mooi is, krijgt meer jobkansen
Seksuoloog en pedagoog Gerard Gielen, die lesgeeft aan de
Katholieke Hogeschool Limburg, heeft een boek geschreven over fysieke aantrekkelijkheid in maatschappelijk verband.
Onaantrekkelijk? heet dat boek, en Gielen komt onder meer tot de conclusie dat ook op de arbeidsmarkt fysieke uitstraling een grotere rol speelt dan gedacht.
Onder het mom van politieke correctheid zullen rekruteerders het niet snel toegeven, maar het uiterlijk ('de eerste indruk') is wel degelijk een belangrijke factor bij een sollicitatie, zeker voor commerciële functies en beroepen waarbij veel sociaal contact nodig is. Er is één uitzondering: bij vrouwen die in een 'mannenwereld' aan het werk moeten, wordt niet steeds de knapste geselecteerd.
Info: www.maklu.be
Meer dan 23 dagen werken: het kan
Als je het nu nog niet weet ben je doof én blind: ook tijdens het academiejaar mag je voortaan 23 dagen studentenarbeid verrichten tegen een sociaal gunsttarief. Als je die 23 dagen overschrijdt, betaal je de volle pot RSZ-bijdragen. Maar er is een achterpoortje, waardoor je toch langer kan werken en niet méér hoeft op te hoesten dan de solidariteitsbijdrage van 2,5%. Bij seizoensarbeid in de land- en tuinbouw bijvoorbeeld, of bij huishoudelijk gelegenheidswerk zoals babysitten (maximaal 8 uur per week). Ook sociaal-culturele inzet, zoals speelpleinwerking, wordt beloond, maar dat mag maximaal 25 dagen per jaar.
Info: www.onssrszlss.fgov.be
Verjaardagen van collega's: plezant of niet?
Het Britse wervingsbureau RPCushing Recruitment organiseerde een bevraging bij 500 werknemers om te checken of ze het leuk vinden dat op het werk cadeautjes voor verjaardagen worden gekocht. Meer dan 50% ergert zich eraan dat met dit doel geld wordt samengelegd. En de feestvarkens zelf vinden het ook al niet leuk: 25% haat het zelfs om op zijn eigen verjaardag pralines of een flesje wijn mee te brengen naar het werk. Gealarmeerd door deze cijfers, organiseerde de VDAB zelf ook een internetpoll over dit onderwerp. De Vlaamse werknemers blijken inschikkelijker dan hun Britse collega's: 54,2% vindt het leuk om samen een cadeau te kopen voor een collega, 22% vindt het onvermijdelijk en slechts 23,9% vindt het vervelend.
Info: www.vdab.be
Universiteit Antwerpen brengt Belgische loopbanen in kaart
Hoe zit het met de mobiliteit op de Belgische arbeidsmarkt? Volgens onderzoekers van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck van de Universiteit Antwerpen niet al te best: Belgen zijn weinig mobiel en de traditionele vaste voltijdse loopbaan blijft het dominante patroon. Toch wijzen een aantal factoren op het afbrokkelen van dat patroon: een klein segment wisselt regelmatig van job en/of arbeidsregime. Ook deeltijdse arbeid en contracten van bepaalde duur zitten in de lift. En de grootste belemmering om ongebreideld mobiel te kunnen jobhoppen blijkt... slechte communicatie.
Info: www.vlerick.be/go/loopbanen
Van e-mailen word je dik
Als je vroeger iets aan je baas moest vragen, dan ging je op de deur van z'n bureau kloppen. Als je een dossiertje nodig had, dan stond je op en ging je het uit de kast halen. Vandaag blijf je op je luie reet zitten, stuur je een mailtje naar de baas en pluk je dat dossiertje van het intranet. De Britse hartspecialist Dorian Dugmore waarschuwt ervoor dat op die manier een hele generatie werknemers met overgewicht te kampen zal krijgen omdat ze geen lichaamsbeweging meer nemen.
Info: http://news.bbc.co.uk
Nieuwe site voor horecavacatures
Het wervings- en selectiebureau Quality Seekers, dat zich specifiek richt op horecapersoneel, heeft een nieuwe jobsite gelanceerd. Jobkitchen.be is er voor al wie een baan zoekt in de horeca, en er wordt snel gewerkt: vacatures komen binnen de 24 uur op de site terecht en de sollicitant krijgt in één muisklik toegang tot de contactgegevens van de werkaanbieder. Er wordt ook gestreefd naar een snelle rotatie: het is de bedoeling dat de vacatures op Jobkitchen.be binnen de maand worden ingevuld.
Info: www.jobwerking.be
(SDB)