Kies voor eender welk diploma, maar zorg dat je het haalt
"Kies voor studies die je interesseren. Motivatie is de belangrijkste drijfveer om te slagen. De jongeren die na één of twee jaar hogere studies afhaken, en terugvallen op enkel een diploma algemeen secundair onderwijs, hebben het zeer moeilijk.
Hun kansen op een job zijn laag. Intussen is dit een heel grote groep."
Dit zegt Nancy Vercammen, woordvoerster van de VDAB. Zij en haar collega van de Forem (Waalse dienst voor arbeidsbemiddeling) hebben een zeer eenvoudig antwoord op de vraag welke studies de beste jobgaranties bieden: hoe hoger het diploma, hoe hoger de kansen op de arbeidsmarkt. Belangrijke nuance is wel dat een diploma maar een - weliswaar noodzakelijk - deel van het verhaal is. Andere vaardigheden en eerste ervaringen op de arbeidsmarkt spelen een steeds belangrijker rol. Een vakantie- of interimjob doen de jobkansen al meteen een stuk stijgen.
Innovatie is belangrijk
Alvorens de diploma’s te overlopen, goed nieuws voor de vrouwelijke studenten en afgestudeerden. De discriminaties zijn volledig weg, toch wat de aanwervingen betreft. In nogal wat richtingen doen het vrouwen het intussen duidelijk beter dan mannen. Hoewel de jeugdwerkloosheid helemaal niet meer is wat ze was, zijn er nog steeds groepen die het moeilijk hebben. Het gaat voornamelijk om mensen met enkel een diploma algemeen secundair onderwijs, of die zelfs dat diploma niet gehaald hebben. Dit zijn dus onder meer diegenen die hun hogere studies stopzetten en werk zoeken. Een tweede groep die het moeilijk heeft, zijn de jongeren uit het deeltijds onderwijs (deeltijds leren, deeltijds werken). Wie effectief een stage heeft kunnen doen, is nog goed af. Maar de meesten vinden geen stage en hebben heel lage jobkansen.
De rest van de jongeren zit zeker niet in een beklagenswaardige positie. Er zijn zelfs te weinig mensen met een diploma uit het technisch middelbaar. Dit heeft ook zijn gevolgen voor mensen met een A1 of bachelor in een technische richting, bijvoorbeeld mechanica. Vermits werkgevers moeilijk technici met een A2-diploma vinden, zullen ze gaan vissen bij de A1’s. Voor die laatste groep komt het er daarom op aan te zorgen dat je niet onder je diploma terechtkomt. Mensen met technische opleidingen zijn gegeerd en zullen het blijven. ingenieurs bouw, mechanica of auto hebben geen enkele moeite om een job te vinden. Voorspellen welke diploma’s in de komende jaren aan populariteit zullen winnen en verliezen, is echter niet eenvoudig. De arbeidsmarkt is aan diverse invloeden onderhevig. Drie groepen zullen echter zeker aan populariteit winnen. Ten eerste alle technische en wetenschappelijke richtingen. Innovatie is voor België van cruciaal belang in de wereldwijde concurrentie en dus zijn daar veel geschoolde mensen nodig. Ten tweede speelt het effect van de vergrijzing. Enerzijds zullen hierdoor meer jobs ontstaan in de social profit: medisch, paramedisch, ouderenzorg. Anderzijds biedt dit kansen in de vrijetijdssector. De jonge ouderen hebben geld en tijd om het uit te geven.
Tot slot nog een verzoekje. Als je dit artikel met plezier en interesse hebt gelezen, gelieve het te melden aan de uitgever van dit blad. Er staan namelijk tientallen pas afgestudeerden te drummen om mijn job van journalist in te pikken. De richtingen journalistiek en communicatie zijn meer dan een beetje te productief.
Wie is nog werkloos na een jaar ?
De VDAB en de Waalse tegenhanger Forem bestuderen jaarlijks welke jongeren een jaar na het afstuderen nog werkzoekend zijn. Omdat de cijfers van de VDAB vollediger en recenter zijn, geven we die. De cijfers voor Franstalige jongeren zijn echter nagenoeg gelijk, mits een correctie voor de grotere jeugdwerkloosheid in het zuiden.
Hoger onderwijs korte type
Na een jaar was nog 8,1 procent van de afgestudeerden werkzoekend. Duidelijk onder dit gemiddelde zitten de paramedische beroepen. Ook onderwijzers en regenten vinden vrij makkelijk werk. Industriële en economische wetenschappen draaien rond het gemiddelde.
Wie het niet te best doet, zijn de mensen uit audiovisuele en beeldende kunsten. Ook mensen met een grafische opleiding zijn te talrijk. Mensen met een opleiding marketing of informatica hebben het iets moeilijker dan het gemiddelde op hun studieniveau.
Hoger onderwijs lange type
Na een jaar was nog 9,6 procent werkzoekend. Wie duidelijk beter dan dit gemiddelde doet: gezondheidszorg, architectuur, handels- en industriële wetenschappen, elektromechanica, bouwkunde. Ook landmeters zijn er duidelijk te weinig, net als mensen met een diploma elektromechanica.
Wie doet slechter? Alweer de kunstenrichtingen: muziek, dramatische kunst, audiovisuele kunst. Ook grafische vormgeving, productontwikkeling en milieukunde scoren niet te best. Ondanks de vele aandacht voor de Belgische mode-ontwerpers, scoren de pas afgestudeerden hier niet goed.
Universitair
Na een jaar was nog 8,8 procent werkzoekend. Alle beroepen in de gezondheidszorg doen het goed. Voor zover het over mensen gaat tenminste, dierenartsen hebben het moeilijker.
Ook onder het gemiddelde zitten economie, LO, rechten en informatica. Apothekers zijn er veel te weinig, net als burgerlijk ingenieurs, maar dat wist je waarschijnlijk al.
Wie moeilijker werk vindt, zijn de jongeren met een diploma geschiedenis, wijsbegeerte, kunstwetenschappen, pol&soc, biologie. Afrikaanse en zelfs Oost-Europese talen zijn allerminst een garantie op succes.
Bron: www.vdab.be
(DDW)