1 diploma, 5 beroepen: RECHTEN
"Met een diploma kan je alle kanten uit." Het klinkt als een cliché, maar het blijkt nog te kloppen ook. In deze rubriek gaan we op zoek naar mensen die hetzelfde diploma op zak hebben, maar heel uiteenlopende carrières hebben uitgebouwd.
Vandaag leggen we vijf juristen op de onderzoekstafel.
Naam : Kristof De Moor
Leeftijd : 35
CV :belastingconsulent – stagiair advocatenbalie – financiële dienst UGent – nu directeur bestuurszaken van de Gentse universiteit
Als jonge student trok Kristof De Moor naar Gent, later deed hij er nog een specialisatiejaar fiscaal jurist aan de VUB bovenop. Na zijn studies wist hij niet meteen wat hij met zijn diploma zou aanvangen. “Een diploma Rechten biedt echt wel perspectieven. Dat merkte ik toen ik afstudeerde: je kan er in zoveel sectoren mee terecht. Ik heb me die keuze nog nooit beklaagd.” Als directeur bestuurszaken van de Gentse universiteit heeft hij een nogal ‘brede’ functie. Er zijn de domeinen juridische zaken, communicatie, preventie op het werk en milieu. “Voorheen had ik een expertfunctie, nu zijn de vakgebieden veel ruimer. Dat is enorm boeiend, maar ook vermoeiend. Ik ben erg blij dat ik niet meer in dat enge keurslijf zit. Vooral de communicatie spreekt mij aan. Mee het imago van de universiteit op poten zetten, is ongelooflijk aangenaam. In een leidinggevende job moet je ook van alles op de hoogte blijven, Alles vernieuwt constant, niks staat stil. Gelukkig kan ik terugvallen op goeie medewerkers.”
Naam : Philippe Heyvaert
Leeftijd : 33
CV :raadgever Economie en Innovatiebeleid op het kabinet van Dirk Van Mechelen – nu woordvoerder van de minister
Philippe Heyvaert trok voor zijn rechtenstudies richting Leuven. Als hij morgen opnieuw moest kiezen, zou hij zonder twijfel weer voor Rechten opteren. “De opleiding leert je hoe de instellingen in elkaar zitten en hoe een wet tot stand komt. Zulke zaken kan ik nu natuurlijk goed gebruiken. Ik heb trouwens ook geleerd om gestructureerd en bondig te antwoorden, dat komt me nu uiteraard ook van pas. Toch dacht ik niet dat ik in de communicatiesector zou belanden. Ik zag mezelf eerder als juridisch adviseur bij een telecombedrijf of iets dergelijks.” Woordvoerder zijn noemt Philippe een pure uitdaging. Als raadgever hield hij zich bezig met de dossiers, eerder de technische kant. Nu zit hij midden in de politiek. “Ik moet proberen om de gedachtegang van mijn minister in te schatten. Hoe denkt hij over bepaalde maatschappelijke problemen? En hoe maak ik dat mezelf eigen? Zeer boeiend.” Voor een job als woordvoerder in de politiek moet je echt wel kiezen volgens Philippe. “Het heeft een zeer grote impact op je privéleven. Als er plots een probleem is, of er belt een journalist, dan moet ik er staan. Ook al is het vier uur ’s ochtends. Ik moet 7 dagen op 7 beschikbaar zijn. Je sociaal leven plannen kan dan soms redelijk moeilijk zijn.”
Naam : Reinhard Steennot
Leeftijd : 31
CV :Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – docent wetenschappelijk onderzoek – nu prof vakgroep Economisch Recht UGent
Reinhard Steennot vond het verblijf aan de Gentse universiteit blijkbaar bijzonder aangenaam. Hij is er nu prof Economisch Recht en de vakken Consumentenrecht, (Internationaal) Economisch en Financieel Recht. Een tweede luik van zijn job bestaat uit onderzoek, dat gaat van het becommentariëren van nieuwe wetgevingen tot voordrachten geven op nationale en internationale congressen. “De combinatie van de twee vind ik zeer leuk. Tijdens de lessen heb ik contact met jonge mensen, dat vind ik toch verfrissend. Ik geef les in het laatste jaar en daar zijn de groepen kleiner. Het geeft een leukere interactie dan wanneer je voor veel volk staat te spreken. Het onderzoek zou ik nooit fulltime kunnen doen, dat lijkt me te weinig levendig. Ik ben ontzettend blij dat ik daarnaast nog kan lesgeven. Eigenlijk vind ik dit ideaal. Het is bijna een hobby, een luxe als je dat over je job kan zeggen. Opgaan in juridische problemen is voor mij dan ook ongelooflijk boeiend.”
Naam : Saskia Smout
Leeftijd : 24
CV :advocate bij Maxius advocatenkantoor in Leuven
Saskia Smout behaalde haar diploma Rechten aan de KU Leuven. Sinds een jaar is ze ingeschreven aan de balie in Leuven. “Het was helemaal niet mijn bedoeling om advocaat te worden. Zelfs in het laatste jaar van mijn opleiding dacht ik er niet aan. Ik ben er gewoon ingerold. Werk vinden in de privésector of bij de overheid is erg moeilijk, overal is ervaring vereist. Bij de balie kan je stage lopen en het vak leren. Je verdient er in het begin wel weinig mee, maar het is natuurlijk een goede leerschool. Gelukkig zijn de doemverhalen over het stage lopen nogal overdreven. Sommige stagemeesters buiten de jonge advocaten uit, er doen wilde verhalen de ronde over zwaar weekendwerk. Het hangt natuurlijk af van het kantoor waarin je belandt, maar ik ben gelukkig goed terechtgekomen. Mijn eerste jaar valt dus best mee. Waarin ik me ga specialiseren, weet ik nog niet. Nu zit ik in een algemene cel, op die manier leer je veel. Over een paar jaar zie ik wel welke meer specifieke weg ik wil inslaan.” Volgens Saskia is de opleiding Rechten zeer ok omdat je er in vrijwel alle sectoren mee terecht kan. “Met dit diploma op zak kan je alle kanten uit.”
Naam : Steven Vandervelden
Leeftijd : 30
CV :coördinator Kultuurraad, een van de officiële Leuvense studentenraden – programmator beeldende kunst en muziek van kunstencentrum STUK in Leuven, nu artistiek directeur van STUK
Steven Vandervelden studeerde Rechten aan de KU Brussel en de KU Leuven. Later volgden nog Filosofie en Culturele Studies als tegengewicht. “Ik heb altijd een haat-liefdeverhouding gehad met de opleiding Rechten. De richting bood een brede blik, maar was voor mij op een of andere manier ook beperkend.” Zijn functie als artistiek directeur van STUK combineert hij met de programmering van muziek. “In het geval van STUK ben ik ervoor dat de artistieke leiding zelf ook blijft programmeren. Zo sta je midden in je ploeg en heb je voeling met hoe er artistiek het best gewerkt wordt. Daarnaast is het natuurlijk de bedoeling dat je de artistieke lijnen over de verschillende kunsten trekt en het merendeel van de vergaderingen leidt. Er moeten beleidsplannen geschreven worden, jaarverslagen gemaakt. Je bent het aanspreekpunt voor pers en politiek. Gesprekken of onderhandelingen met subsidiërende overheden of universiteit komen altijd terug. En samen met de zakelijke leider stuur je natuurlijk ook de personeelsploeg. Mijn diploma Rechten heb ik niet per se nodig in deze job, maar die studie leert je wel snel en accuraat informatie te verwerken. Dat blijkt nu niet alleen handig, maar ook noodzakelijk.”
(RE)