700 mensen vonden een job in het voetbalstadion
De actieve sponsoringcampagnes die het interimbedrijf Creyf's al twee jaar voert in de Belgische voetbalstadions, werpen hun vruchten af. Uit marktonderzoek is gebleken dat 700 mensen een job hebben gevonden in het stadion
, dankzij de jobcorners, jobdagen en sms-acties. Dit jaar wordt nog een tandje bijgestoken. Na Lierse, Lokeren, Sint-Truiden, Germinal Beerschot, Charleroi, AA Gent en Zulte Waregem heeft het bedrijf ook een sponsorovereenkomst getekend met FC Brussels en Excelsior Moeskroen, zodat Creyf's nu de helft van de eerste klasse sponsort. Hou dus in het vervolg één oog op de goal, en één oog op je nieuwe job.
Info: www.creyfs.be
Relaties op de werkvloer vergelijkbaar met oertijd
Aan de Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen is dit jaar iemand gepromoveerd met een studie over workplace deviance. Dat is een dure term voor ongewenst gedrag op de werkvloer, zoals gemene grappen uithalen, roddelen, kwetsende opmerkingen maken of stelselmatig het werk saboteren. Het is geen enorm groot probleem, maar toch komt het in de meeste bedrijven sporadisch wel eens voor, concludeert auteur Stefan Thau, die onderzoek deed in Amerika, Nederland en Duitsland. Interessant is dat Thau de groepsdynamiek op de werkvloer vergelijkt met die van een groep jagers-verzamelaars uit de oertijd. Wie het gevoel heeft dat hij niet bij de groep hoort, gaat zich weren als een duivel in een wijwatervat, wat een verklaring kan zijn voor dat wangedrag.
Info: www.rug.nl
Internet belangrijk voor carrière Generatie Y
Welwel, het einde van de generaties in blijkbaar in zicht. Generatie X heeft afgedaan, Generatie Y staat te trappelen om hun plaats in te nemen. Straks krijgen we Generatie Z, en dan zijn de letters op. Maar goed, Generatie Y dus, dat is de millenniumgeneratie, de young potentials die geboren zijn na 1980. Uit een onderzoek van Accountemps, een interimkantoor voor financiële werkkrachten, blijkt dat je die nieuwe generatie het best rekruteert via bedrijfswebsites en online vacaturebanken. Met 31% die naar bedrijfswebsites surft en 30% die jobsites consulteert, is het internet het belangrijkste kanaal dat de Generatie Y aanwendt om een job te zoeken.
Info: www.accountemps.be
'Dom wijf' doet harder werken
Of het aangeraden is de conclusies van een socio-psychologisch onderzoek van de Haas School of Business in Berkeley (Californië) ook in de praktijk om te zetten, is twijfelachtig, maar het blijft wel opmerkelijk. De onderzoekers deden een experiment met een groep studenten aan de universiteit, waaruit is gebleken dat als je vrouwen confronteert met seksistische vooroordelen, ze extra hun best zullen doen om het tegendeel te bewijzen. Zeg dus tegen een secretaresse dat vrouwen dom zijn, en ze zal zich speciaal inspannen om aan te tonen dat dat niet zo is. Gelukkig zijn er ook nadelen aan deze nogal onfrisse aanpak: vrouwen zouden dan al te zeer gaan focussen op hun eigen doelstellingen en slechter functioneren in groep.
Info: www.haas.berkeley.edu
Opgelet voor valse jobaanbiedingen per e-mail
Internet en e-mail zijn niet altijd een godsgeschenk voor sollicitanten, of ze nu tot de Generatie Y behoren of niet. De Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale politie waarschuwt voor spamberichten waarin oplichters hun wanpraktijken proberen te vermommen als jobaanbiedingen. Het gaat om 'jobs' bij de Norway Consulting Group, een bedrijf dat niet blijkt te bestaan. Via de e-mails word je naar een website gelokt waar je een zogezegde baan wordt aangeboden als tussenpersoon in de transfer van een belangrijke som geld, waarbij je een commissieloon van 8% zou krijgen. Het geld is afkomstig van andere oplichtingen, zodat het eigenlijk om een witwasoperatie gaat, waar jij dan medeplichtig bij wordt.
Info: http://www.fccu.be
Nieuwe kantoortrend: 'home-ing from work'
Thuiswerk wordt meer en meer gepromoot. Op je laptop staat een virtueel kantoor, zodat je niet per se meer naar je werk hoeft om voor je baas te kunnen travakken. Maar volgens het Britse rekruteringsbureau Office Angels is nu ook een omgekeerde trend merkbaar. Home-ing from work hebben ze het gedoopt, waarbij op kantoor allerlei privézaken worden geregeld, van sociale e-mailtjes en telefoontjes over het maken van afspraken bij de kapper tot zelfs douchen, aankleden en opmaken op kantoor. Een en ander is het gevolg van lange werkdagen en weinig flexibele werktijden, zo blijkt uit de bevraging.
Info: www.office-angels.com
(SDB)