Image
24/06/2007

Dossier Studentenjobs

Het seizoen van de vakantiejobs breekt aan. Een zomer vol reizen, festivals en terrasjes mag dan wel aanlokkelijk klinken, maar je moet dat allemaal nog kunnen betalen ook. Een vakantiejob is de oplossing.
  GUIDO zocht en vond het onderste van de kan en presenteert zijn 'Dossier Studentenjobs'.

Hoe vind ik een studentenjob? 10 praktische tips

 

  • Babysitten is en blijft een eenvoudige manier voor studenten om een centje bij te verdienen. Ken je enkel huismussen, dan kan je altijd terecht bij De Gezinsbond van je streek. Je laat je gegevens achter bij de coördinator en die contacteert je als ouders een babysit zoeken. Stinkend rijk word je er niet van, maar het brengt toch wel wat geld in het laatje. Voor meer informatie surf je naar www.gezinsbond.be , klik door naar ‘dienstverlening' en ‘kindgerichte service'. Daar vind je de link naar ‘babysitten'.

  • Wie zich inschrijft bij uitzendkantoren, verdient al vlug twee tot drie keer zoveel als een babysitter, maar moet wel ietsje harder werken. Op http://uitzendbureau.startpagina.be vind je er alvast een hele waslijst. Wees niet te bescheiden en te kieskeurig op het inschrijvingsformulier. Als je iets echt niet wil doen, kan je nog altijd weigeren wanneer het bureau je contacteert.

  • Zoek het niet te ver. Ken je niemand waarbij je een paar klusjes kan opknappen? Waarschijnlijk biedt ook je school enkele jobs aan in de vakantie. Regel bijvoorbeeld de nieuwe studenteninschrijvingen in de zomervakantie.

  • www.vdab.be is dé site om de geschikte studentenjob te vinden. Stap 1: Registreer je als werkzoekende bij ‘Mijn VDAB'. Stap 2: Post er je cv bij ‘Dossiermanager'. Stap 3: Wacht tot een werkgever je contacteert. In no time sta je op de werkvloer.

  • Droom je ervan om bij die ene firma of organisatie je kunnen te tonen? Raap al je moed bijeen en ga ervoor! Zoals grootmoeder altijd zei: “Een nee heb je, een ja kan je krijgen”. Loop ook niet weg met je staart tussen je benen als de eerste poging mislukt. Zo merkt de directie dat de motivatie van je afdruipt. Weet aan de andere kant wel wanneer het genoeg geweest is. Volgend jaar heb je misschien meer geluk.

  • Kriebelt het om op reis te gaan, maar heb je te weinig geld? Werk dan in het buitenland! Op www.vdab.be/internationaal vind je allerlei nuttige informatie . Als je de Europese Unie verlaat, c ontacteer je wel best op voorhand de ambassade, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. De adressen van die ambassades vind je op http://diplobel.fgov.be/en/addresses/belgium .

  • Totaal geen inspiratie? Blader eens door de jobkranten. Daarin staan tientallen jobs die je misschien de juiste richting uit kunnen sturen. Het populaire magazine Vacature bijvoorbeeld verschijnt wekelijks als bijlage van De Tijd, De Morgen, Het Laatste Nieuws en Gazet van Antwerpen. Bij de kranten van de Corelio-groep krijg je dan weer een gratis Jobat.

  • Blijf altijd vriendelijk, zelfs al snauwt een werkgever je af, want veel bedrijven of organisaties staan in contact met elkaar, zo vermijd je dat je reputatie al besmeurd is voor je effectief aan de slag gaat.

  • Zorg dat je er verzorgd uitziet als je voor een job solliciteert. Echte schoonheid zit misschien vanbinnen, maar werkgevers gaan altijd eerst af op je uiterlijk, zeker als je voor de job in contact komt met andere mensen. Voor hen ben jij dan het uithangbord, en dat moet mooi gewassen zijn.

  • Last but not least: richt niet al je hoop op één job. Wie weet wordt dat niets en zijn alle andere jobs ondertussen voor je neus weggekaapt. Solliciteer dus bij verschillende werkgevers, zodat je tenminste één job aan de haak slaat.

Welke studentenjob verdient het best?

 

Welke studentenjob het meeste geld in het laatje brengt, hangt af van hoe oud je bent. Hieronder zetten we de best betaalde jobs per leeftijdscategorie op een rijtje. We hadden er ook graag de lonen bij vermeld, maar de vriendelijke mensen van Randstad lieten ons weten dat ze die niet eenduidig kunnen geven, omdat ze afhangen van bedrijf tot bedrijf en van profiel tot profiel.

18 jaar

19 jaar

20 jaar

21 jaar

1.

Handlanger

Productiearbeider

Verkoper

Productiemedewerker

2.

Productiemedewerker

Handlanger

Handlanger

Administratief bediende

3.

Productiearbeider

Administratief bediende

Productiearbeider

Handlanger

4.

Magazijnier

Productiearbeider metaal

Administratief bediende

Productiearbeider

5.

Productiearbeider metaal

Mecanicien

Mecanicien

Magazijnier

6.

Mecanicien

Productiearbeider drukkerij

Magazijnier

Productiearbeider metaal

7.

Productiearbeider drukkerij

Magazijnier

Inpakker

Mecanicien

8.

Elektricien

Hostess

Afvalbelader

Call center agent

9.

Inpakker

Afvalbelader

Telefoniste

Sportmedewerker

10.

Receptionist

Monteur

Monteur

Student verpleegkunde

Bron: Randstad

Studenten over hun vakantiejob

 

 

 

Hannelore Polfliet

21 jaar

Woont in Destelbergen (Oost-Vlaanderen)

Studeert schoonheidsspecialiste in Sint-Niklaas

“Achter de kassa van de Delhaize zit ik nooit meer. Dat verdiende wel goed, maar ik hecht meer belang aan variatie. Nu werk ik als receptioniste bij Aquatopia in Antwerpen en als hostess voor Startpeople. Zo ontmoet ik telkens nieuwe mensen en kom ik op plaatsen waar ik anders nooit zou komen. Ik amuseer me tijdens het werk, en dat is het belangrijkste.”

 

 

Wayra Pauwels

22 jaar

Woont in Oostende (West-Vlaanderen)

Studeert interieurvormgeving in Gent

“Ik probeer elk jaar een andere job te zoeken om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Zo stond ik al op het strand als promogirl, achter de bar bij Cirque du Soleil en in het casino als kelner. Voor deze zomer zoek ik een job die aanleunt tegen mijn opleiding. Elke student zou moeten bijklussen. Zo proeven ze van het leven van een werknemer, al is het maar voor even.”

 

 

Sam Spinoy

24 jaar

Woont in Opwijk (Vlaams-Brabant)

Studeert journalistiek in Gent

“Enkele jaren geleden werkte ik voor een brouwerij, waar ik de hele dag flesjes in bakken moest steken. Bandwerk is voor mij een echte marteling, maar ik was blut en wou zoveel mogelijk geld verdienen op zo weinig mogelijk tijd. Als ik wel nog centjes over heb, ben ik iets kieskeuriger. Het liefst werk ik helemaal niet en geniet ik gewoon van mijn vakantie.”

 

 

Vakantiejobs 2007: verandert er iets aan de wetgeving?

 

Wie de afgelopen jaren de geluiden uit de Wetstraat zo'n beetje heeft gevolgd, weet dat er op zijn minst een intentie van de politici was om de wet op de studentenarbeid verder te versoepelen. We hebben er zelfs de premier over bezig gehoord. Met de verkiezingen en de zomermaanden voor de deur ging GUIDO polsen of er daadwerkelijk iets van terecht is gekomen.

 

Op 26 januari van dit jaar stuurde senator Stefaan Noreilde (31, en daarmee de jongste senator van het land) een persbericht de wereld in waarin hij met fierheid meldde dat "er een akkoord is binnen de regering én met de sociale partners om de huidige regeling voor studentenarbeid te versoepelen", en dat het "de bedoeling is om dat nog voor het einde van de legislatuur te realiseren." Welnu, de legislatuur is afgelopen. Hoe zit dat nu, Noreilde?

 

Noreilde : Mijn wetsvoorstel van vier jaar geleden was heel eenvoudig en praktisch: studenten moeten de mogelijkheid hebben om dubbel zoveel te werken, wanneer ze maar willen, tegen één voordelig RSZ-tarief. Als de student die 46 dagen overschrijdt, zou hij of zij enkel voor die dagen een boete moeten krijgen. Nu schommelt het RSZ-tarief, mag je niet volledig vrij kiezen wanneer je wil werken en loop je het risico over de hele lijn een boete te moeten betalen als je een dag te veel werkt. Een soort rekenmachine die helpt onthouden hoeveel dagen de student al gewerkt heeft, zou dus wel van pas komen. Volgens mij biedt Dimona de ideale oplossing. Via internet of sms kan bijvoorbeeld een cafébaas ingeven hoeveel uur een student komt werken. Dat systeem telt de werktijd op en waarschuwt hem als de student aan het maximum aantal uren zit. Zo voorkom je dat zowel de werkgever als de student de volle pot moet ophoesten.

GUIDO: Jaja, maar is dat al concreet, vandaag?

Noreilde : Zowel de toenmalige Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke als zijn opvolgster Freya Van den Bossche konden dat idee niet smaken. "Dat is concurrentie voor de werklozen," klonk het, maar daar ben ik het niet mee eens. Studenten zijn heel flexibel en kunnen makkelijk worden ingezet. Bovendien kunnen werklozen zich altijd inschrijven bij een interimkantoor. Na een vijftal vergaderingen vond ik toch een paarse meerderheid en kwam er een compromisregeling. De dag nadien beweerde Freya Van den Bossche dat het haar idee was en pleegde zo intellectuele diefstal, maar ik was er toch mooi in geslaagd mijn eerste wetsvoorstel om te buigen naar een wet. Die compromisregeling was een grote stap vooruit, maar onnodig complex. Veel studenten weten nog altijd niet hoe het nu eigenlijk zit.

GUIDO: Dus komt er nu een nieuwe, duidelijkere wet. Of toch niet?

Noreilde : Begin dit jaar bereikten de sociale partners een informeel akkoord om de regeling te vereenvoudigen. Ik heb al opgevangen dat het zou gaan om vijftig dagen, vrij op te nemen, tegen eenzelfde zekerheidstarief. Dat leunt heel dicht aan tegen mijn oorspronkelijk voorstel. Minister van Werk Peter Vanvelthoven beloofde in januari van dit jaar dat voorstel te realiseren voor het eind van deze legislatuur. Die is nu bijna afgelopen, maar het bleef daarover verrassend stil. Ik weet niet hoe ver het nu staat. Misschien pakt hij uit met een grote verkiezingsstunt en zet hij het voorstel op de valreep om in realiteit om zo de stemmen van de studenten te winnen? Of misschien schuift hij het akkoord opzij?

Aha! Noreilde schuift de zwartepiet door naar minister Vanvelthoven. We belden naar zijn kabinet, maar de minister zelf had het te druk om ons meer uitleg te geven. Trouwens, dat was blijkbaar niet het enige waarvoor hij het te druk had, want kijk wat zijn woordvoerster ons wist te melden:

Woordvoerster Vanvelthoven : De minister had het heel druk en heeft zich niet meer kunnen ontfermen over de wetgeving rond studentenarbeid. Na de verkiezingen zal hij die draad weer opnemen, maar wanneer de wetgeving zal versoepeld worden kan ik nu nog niet zeggen. Voorlopig geldt dus nog de oude regeling.

Kortom, wat hebben we bijgeleerd? Er verandert voorlopig niets, Noreilde is nog altijd kwaad op Freya, en Vanvelthoven gaat er nu al van uit dat hij na de verkiezingen opnieuw Minister van Werk wordt. Rest ons dan alleen nog de huidige situatie samen te vatten:

• Jobstudenten betalen slechts 2,5% solidariteitsbijdrage als:

- ze in juli, augustus of september maximum 23 dagen effectief werken.

• Jobstudenten betalen slechts 4,5% solidariteitsbijdrage als:

- ze buiten juli, augustus of september maximum 23 dagen effectief werken.

Vanaf de overschrijding van de 23 dagen in een van de twee of allebei de periodes, betaal je 13,07% sociale zekerheid.

(SVR) & (HDP)


Comments

JOBS & STAGES

Vier digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

Belgische bedrijven zijn in volle aanwerfmodus

Belgische ondernemingen kijken op personeelsvlak de rest van het jaar positief tegemoet. Zeven op de [...]

18/08/2023

Margo werkt in een rusthuis

Margo De Baets (20) werkt in de Refuge, een woonzorgcentrum in het hartje van Gent. Tijdens de coronacrisis [...]

18/07/2023

DPG Media geeft beurzen aan jong journalistiek talent

Jonge mediamakers kunnen zich nog tot 30 juni inschrijven voor de tweede editie van de News City Academy [...]

19/06/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84