Joke Mateusen (24) : "Ik ben geen carrièrevrouwke!"
In een jaar tijd kan veel gebeuren, vraag dat maar aan zij die zich elk jaar in juli of oktober op de arbeidsmarkt storten met een diploma waarop de inkt nog nat is. In onze reeks '1 jaar later' gaan we op zoek naar die jobstarters. Hoe hebben zij de overgang van student naar jonge werkkracht ervaren? Zijn ze blij met het behaalde diploma? En nog belangrijker: zijn ze tevreden in hun eerste job?
2001: diploma maatschappelijk assistent
2002: Projectmedewerker bij het OCMW in Geel
De 24-jarige Joke Mateusen uit Geel studeerde vorig jaar af aan de Hogeschool Gent als maatschappelijk assistent. Daarvoor had ze al haar diploma orthopedagogie behaald. "Voor maatschappelijk assistent heb ik mijn eerste en tweede jaar in één jaar kunnen doen omdat ik heel wat vrijstellingen had door mijn vorige studie," legt Joke uit. Waarom gekozen voor deze twee opleidingen? "Ik wist al zeker dat ik iets wou doen in de sociale sector, maar ik twijfelde tussen ortho, maatschappelijk assistent en ergotherapie. Ik heb mijn keuze gemaakt op basis van eigenlijk een slechte reden: orthopedagogie was de enige richting die je niet in Geel kon volgen, dus kon ik op die manier op kot in Gent." Als Joke nu terugblikt, heeft ze wel wat spijt van haar keuze. "Ik heb er nog maatschappelijk assistent bijgedaan omdat ik besefte dat ik niet heel mijn leven als opvoedster wilde werken, maar wel als maatschappelijk assistent. Bovendien kun je als maatschappelijk assistent ook werken als opvoedster, maar omgekeerd gaat niet. Ik had eigenlijk direct voor de opleiding maatschappelijk assistent moeten kiezen, maar anderzijds had ik dan wel de geneugten van het 'op kot zitten' moeten missen". Na haar opleiding orthopedagogie heeft ze geen moment geaarzeld om nog verder te studeren. "Ik voelde toen dat ik nog niet rijp was voor de arbeidsmarkt. Tijdens mijn stage had ik ook gemerkt dat ik een job als opvoedster niet volledig zag zitten. Ik ergerde me vaak aan de onderbezetting, waardoor ik soms meer bezig was met het huishouden van patiënten dan de feitelijke taken van een opvoedster. De vraag over al dan niet voortstuderen was dan ook gauw beantwoord."
Zoektocht naar een job niet van een leien dakje
Toen Joke in 2001 afstudeerde als maatschappelijk assistent nam ze eerst nog een uitgebreide vakantie vooraleer ze op zoek ging naar een job. "Ik wist dat het m’n laatste lange vakantie was en daarom heb ik er nog eens goed van geprofiteerd," lacht ze. "Ik dacht wel dat er in de sociale sector vacatures met hopen waren, maar toen ik half september begon te zoeken, viel dat eigenlijk dik tegen." De zoektocht van Joke naar een geschikte job verliep dan ook redelijk moeizaam. "Ik heb vooral gezocht naar een job via de WIS-computer van de VDAB. Eerst zocht ik in de omgeving van Geel, maar toen bleek dat dit weinig vacatures opleverde, heb ik mijn territorium uitgebreid tot Antwerpen. Voor heel wat jobs waarvoor ik solliciteerde, waren er veertig, vijftig kandidaten en wist ik eigenlijk al op voorhand dat ik geen kans maakte. Ik heb ook heel wat brieven rondgestuurd en heb enkele malen meegemaakt dat ik de reservekandidaat was of dat ik mocht beginnen, maar op het laatste nippertje was het dan toch niets. Dit was soms wel frustrerend, ja." Uiteindelijk viel er begin december dan toch iets uit de bus. "Ik kon aan de slag in een ziekenhuis in Antwerpen voor het begeleiden van kankerpatiënten. De job op zich deed ik heel graag, maar ik was het gauw beu om elke dag zo lang op de trein te zitten." Ondertussen was Joke een kennis tegen het lijf gelopen die haar wist te vertellen dat ze iemand zochten voor een nieuw project binnen de wijkwerking in het OCMW in Geel. "Diezelfde dag nog heb ik gebeld en ik mocht 's anderendaags op gesprek. De daaropvolgende dag kreeg ik al een telefoontje dat ik de job had."
Tewerkstellingsproject uit de grond stampen
Joke werd begin maart aangeworven als maatschappelijk assistent bij het OCMW om een nieuw project rond tewerkstelling binnen de wijkwerking van Geel op te starten. "Ik heb de taak gekregen om een haalbaarheidsstudie te maken rond buurt- en nabijheidsdiensten. Enerzijds wil men met dergelijke diensten de leefbaarheid binnen de wijken verbeteren en anderzijds tewerkstelling creëren voor mensen die moeilijk terecht kunnen op de arbeidsmarkt. Ik heb hiervoor heel wat gesprekken gevoerd met de bewoners van de wijken om uit te zoeken wat zij van dergelijke initiatieven vinden. Uiteindelijk ben ik nu tot de conclusie gekomen dat er nood is aan vier dergelijke diensten die we willen uitbouwen binnen de wijken. De volledige studie is nu opgestuurd naar de initiatiefnemer de Koning Boudewijnstichting. Als het goedgekeurd wordt, krijgen we een subsidie en zal ik instaan voor de opvolging van dit project." Wat als het niet goedgekeurd wordt? "Binnenkort komt er nog een andere job vrij binnen de wijkwerking, waarvoor ik ook in aanmerking kan komen, maar ik hoop uiteraard dat het goedgekeurd wordt. Als deze diensten dan binnen enkele jaren actief worden, kan ik zeggen dat ik daarmee gestart ben. De job op zich is voor mij dan ook een hele uitdaging."
Vrije tijd het belangrijkst
Joke is momenteel heel tevreden met haar job en heeft op werkgebied nog geen andere toekomstplannen. "Als het project niet wordt goedgekeurd, zal ik zeker kiezen voor de andere job binnen het OCMW omdat het ook iets nieuws is en dus opnieuw een uitdaging, maar verdere toekomstplannen heb ik nog niet uitgedokterd. Mijn werksituatie zoals ze nu is, bevalt me wel. Het dicht bij huis zijn en de vele vakantiedagen vind ik heel belangrijk. Ik heb een heel druk vrijetijdsleven en kan extra vakantie goed gebruiken. Liever een kleiner inkomen en veel vakantie dan omgekeerd. Ik zeg niet dat ik de rest van m’n loopbaan bij het OCMW zal werken, maar ik ben geen carrièrevrouwke. De sociale sector is ruim genoeg om ergens anders een uitdaging te vinden, maar dat is nu nog niet aan de orde. We zien wel hoe het verder loopt."
Sandra Wybo
De jobtroeven
We legden Joke een aantal 'jobtroeven' voor, eigenschappen die mensen meer of minder belangrijk vinden aan een job, en vroegen haar om een spontane reactie.
Mogelijkheid tot doorgroeien
Joke: Dat moet toch wel aanwezig zijn om een job boeiend te houden. Nu ben ik daar nog niet echt mee bezig, maar ik denk dat niemand het ziet zitten om z’n ganse leven hetzelfde te doen aan dezelfde voorwaarden waarmee je gestart bent bij een bedrijf. Het is normaal dat de mogelijkheid tot doorgroeien er is, naarmate je meer ervaring opdoet.
Combineerbaar met gezinsleven
Joke: De job die ik nu uitoefen is zeker combineerbaar met een gezinsleven. Je kan natuurlijk altijd overuren doen, maar het is perfect mogelijk een evenwicht te hebben tussen je job en een gezinsleven. Als opvoedster zou dat al minder goed gaan, omdat je al snel in een ploegsysteem terechtkomt. Nog een reden om te kiezen voor maatschappelijk assistent. (lacht)
Fiks loon
Joke: Een fatsoenlijk bedrag waarmee je maandelijks goed kan rondkomen is voor mij voldoende. Zoals ik al zei vind ik het veel belangrijker om veel vakantie te hebben. Ik zou nergens gaan beginnen als ik weet dat het aantal vakantiedagen praktisch nihil is. Het is belangrijk dat je betaalt wordt volgens diploma en volgens het werk dat je doet, maar een fiks loon hoeft niet.
Fijne collega’s
Joke: Vind ik heel belangrijk. Dat bepaalt in grote mate ook of je een job graag doet of niet. Bij ons heerst er een heel goede sfeer. Het zijn allemaal jonge mensen en we kunnen goed met mekaar praten over onder meer onze ervaringen. Dat is wel nodig en het geeft je een goed gevoel.
Iets van jezelf in het werk leggen
Joke: Ik denk dat je niet goed kunt werken als je niet jezelf kan zijn op het werk. Mijn sociaal gevoel is wel m’n beste eigenschap die naar boven komt in het contact met mensen. Ze voelen zich snel op hun gemak en voelen zich niet bedreigd door mij. Dat is heel belangrijk voor het soort job dat ik uitoefen.
Geen files
Joke: Daar heb ik dus totaal geen last van. Ik ga nu met mijn fiets naar het werk en doe er vijf minuten over, en dat vind ik perfect. Files zie ik echt niet zitten. Ik zou nog liever een minder interessante job doen in de buurt dan elke dag in de file te staan voor een job die ik heel graag doe. Als je lang onderweg bent, heb je gewoon niets meer aan je dag. Ik bedank dan ook voor files.
Een bureaujob
Joke: Mijn huidige job is eigenlijk een combinatie van een bureaujob en van gesprekken en andere zaken. Voor mij is dat ideaal. Het bureauwerk mag er bijhoren, maar zeker niet een hele dag, want dat zou toch wel iets teveel van het goede zijn.
Een job die aanleunt tegen je diploma
Joke: Ik heb een job die perfect aanleunt tegen mijn diploma. Ik kan me voorstellen dat iemand kiest voor een job die totaal niet past bij zijn of haar diploma, maar ik persoonlijk heb wel werk gezocht in functie ervan. Ik sluit echter niet uit dat ik misschien ooit inga op een vacature die totaal verschilt van mijn diploma.