Image
04/11/2002

Steek een stekker in je wekker : Te laat komen op het werk: wat kan en niet kan.

Stel: je hebt na lang zoeken de studentenjob van je dromen gevonden. Fris en monter verschijn je op de job, het werk valt mee en het loon is ook niet slecht. Mooi zo. Maar na een week loopt het mis: je blijft hangen op de openingsfuif van je faculteit, wordt tegen de middag wakker met een houten kop en komt bijgevolg drie volle uren te laat op je werk. Kan dat?

Nee, dat kan niet. Als je baas een beetje een redelijk mens is, zal hij zo'n uitschuiver voor één keer wel door de vingers zien, als het daarbij blijft tenminste. Maar wettelijk gezien ging jij grondig in de fout en heb je eigenlijk geen recht op een vol dagloon. Alsof die kater nog niet erg genoeg was…

Overslapen dronkaard

Wat zegt de wet over laatkomers? De wet zegt dat je recht hebt op een gewaarborgd dagloon als je arbeidsgeschikt bent, je je normaal naar je werk hebt begeven, de oorzaak van de vertraging je overvalt op weg naar je werk en die oorzaak bovendien volkomen los staat van je eigen wil.

Als we dat even toepassen op de overslapen dronkaard: in dat geval heb je je niet normaal naar je werk begeven, ben je niet overvallen door een vertraging en heeft je eigen wil er bijzonder veel mee te maken. Conclusie: je valt niet binnen het wettelijk kader waarin een volledig dagloon wordt gewaarborgd.

Luister naar Frank Deboosere

Maar goed, er is niet altijd drankmisbruik mee gemoeid. Je kan ook te laat komen op je werk omdat de trein een onvoorziene vertraging had, omdat je tram veertig minuten heeft stilgestaan door de schuld van een verkeerd geparkeerde wagen, omdat je een lekke band had met je fiets of wagen, enzovoort. Geen probleem: zorg dat je zo snel mogelijk toch nog op je job geraakt en je baas kan zoveel bullshitten als hij wil: je hebt je normaal naar je werk begeven en je bent overvallen door onvoorziene omstandigheden buiten je wil om. Hier met dat dagloon!

Anders is het als je niet op je werk geraakt door een aangekondigde treinstaking: je wist (of had kunnen weten) dat die ging komen, dus had je maar de bus moeten nemen. En als je rondrijdt in een gammel wrak dat al jaren niet meer door de keuring is geraakt, zal autopech ook niet echt geïnterpreteerd worden als een factor 'buiten je wil om'. Ook ijzel en sneeuw zijn niet noodzakelijk gegronde redenen om te laat te komen: negen keer op tien werd je ervoor gewaarschuwd in het weerbericht en had je dus maar wat vroeger moeten vertrekken. Kortom: er wordt van je gevraagd dat je een maximale inspanning levert om op tijd te komen op je werk. En dat je luistert naar Frank Deboosere.

(SDB)

Comments

JOBS & STAGES

Bedrijven zoeken extra personeel (en kijken daarbij vooral naar jongeren)

Een op de drie Belgische ondernemingen verwacht dit jaar meer personeel in dienst te hebben dan vorig [...]

Zes op de tien werknemers worden gestoord na hun uren

Het 'recht op deconnectie' is twee jaar jong. Wie werkt binnen een bedrijf met meer dan twintig [...]

  • Slider

TopMovies

SOCIAL





 

Job in the picture

Jazeker, een cv en sollicitatiebrief zijn nog altijd nodig

Uit een vraag van Acerta en Stepstone aan 850 sollicitanten blijkt dat het cv en de sollicitatiebrief [...]

31/07/2024

Vier digitale sollicitatietechnieken

Is de klassieke sollicitatiebrief of -mail nog van deze tijd? Je mag gerust postzegels en enveloppen [...]

03/07/2024

Met welke job verdien je het meest?

In hun jaarlijkse loononderzoek onderzoekt Jobat meerdere dingen, zoals bijvoorbeeld welke functies het [...]

16/05/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84