Image
07/07/2003

Festivalsponsors onder de loep

Geen festivals zonder sponsors, dat staat als een paal boven water. Aan het begin van de festivalzomer staat GUIDO een momentje stil bij de sponsors: wat is hun motivatie om zich te linken met een dergelijk evenement? We pikten er de sponsors uit van de twee belangrijkste Belgische festivals: Dour en Rock Werchter.


Tom Troch, verantwoordelijke voor sponsoring bij Axion, de jongerenservice van Dexia.

 

GUIDO: Sponsort Axion veel festivals deze zomer?

Troch: We sponsoren enkele festivals, maar niet echt veel. We hebben namelijk voor bepaalde grote festivals gekozen om daar wat beter in het oog te springen. Ik spreek hier bijvoorbeeld over Dour Festival, Axion I Love Techno, Alive Festival en Axion Nandrin Festival.

GUIDO: Waarom sponsort Axion?

Troch: Daarvoor zijn in feite drie grote redenen. In de eerste plaats willen we de naam en het imago van Axion linken aan een bekend festival. Dour en I Love Techno zijn bijvoorbeeld zeer gekend bij het jonge publiek, we willen door middel van sponsoring dus een zeker verband leggen tussen Axion en het festival. Ten tweede vormt sponsoring een mogelijkheid om publiciteit te maken op een andere manier, een manier die verschilt van een krant of een televisiespot. Ten slotte is het ook een gelegenheid om onze klanten iets te bieden: op alle festivals wordt er namelijk een korting verleend aan klanten van Axion. Daarbovenop worden wedstrijden georganiseerd waarbij diezelfde klanten gratis toegangstickets kunnen winnen. Dit alles om anderen jaloers te maken op de Axion-klanten.

GUIDO: Wat zijn de voordelen van festivalsponsoring?

Troch: We krijgen een directe band met de jongeren. We kunnen ze aantrekken op een manier die zeer dicht bij hun levensstijl en interesses ligt. Er is op de festivals een direct contact met de jongeren die onze belangrijkste doelgroep vormen.

GUIDO: En de nadelen?

Troch: Er is een beperkt publiek. Zelfs op een groot festival als Dour, waar 100.000 man op afkomt verspreid over vier dagen, blijft de doelgroep beperkt. Een televisiespot wordt gezien door ongeveer een miljoen jongeren, op een festival is dit aantal duidelijk beperkter.

 

Respecting Youth

 

GUIDO: Waarom wordt het ene festival gekozen boven het andere? Welke criteria gebruiken jullie?

Troch: Sedert vorig jaar opteren we voor een nieuwe gedragslijn bij Axion: ‘Respecting Youth’. We sponsoren enkel festivals waar er sprake is van dit respect voor de jongeren; waar er goede logeermogelijkheden zijn, waar de prijs niet te hoog is maar aangepast wordt aan het aangeboden programma. Het tweede criterum dat in rekening wordt genomen is de muziekstijl. We kiezen voor festivals die - door ons zo genoemde - Axion-muziek aanbieden. Dat wil zeggen jonge muziek, bekend en populair, maar toch van een andere kwaliteit, een beetje alternatief. Eerder Studio Brussel dan Radio Donna. We zullen bijvoorbeeld niet snel een festival sponsoren met Bon Jovi, maar wel met de Red Hot Chili Peppers of Sum 41. Er spelen nog andere criteria mee, zoals bijvoorbeeld de doelgroep van een festival, het budget en de plaats . We willen een nationale sponsoring, dus zowel in Wallonië als in Vlaanderen.

GUIDO: Denken jullie dat jongeren tijdens een festival aandacht schenken aan sponsors, of deze zelfs nog maar opmerken?

Troch: Wanneer we spreken over festivals, gaat het over jongeren tussen 16 en 24 jaar. Wij geloven dat deze leeftijdsgroep inderdaad niet veel aandacht schenkt aan de aanwezige sponsors. Er moet met andere woorden iets gedaan worden opdat dit zou veranderen. Door enkele jaren op rij als sponsor van een festival op te treden, is het nu waarschijnlijker dat de jeugd op de hoogte is. Een sponsor moet tijdens het festival zelf ook aanwezig zijn op een originele wijze. We moeten het publiek als het ware bespelen, zodat ze aandachtiger worden.

GUIDO: Hoe zal jullie aanwezigheid er dan uitzien?

Troch: We zullen iets doen rond ‘Respecting Youth’. We willen een publicitaire stand plaatsen op het festivalterrein met betrekking tot dit concept. We gaan op de festivals diensten aanbieden die beantwoorden aan de noden van jongeren op een festival. Enkele voorbeelden: op Dour, dat vier dagen duurt, zullen we op onze stand stopcontacten en opladers voorzien om de gsm’s van de festivalgangers gratis op te laden. We zullen ook een grote infostand plaatsen waar ze inlichtingen kunnen verkrijgen over het dagprogramma. Als humoristische noot voorzien we ook een droogkast om de festivalgangers toe te staan hun kledij eens te wassen. En als laatste plaatsen we ook lockers waar ze hun waardevolle dingen in kunnen achterlaten. Via al deze aangeboden voordelen denken wij hen zo een oplossing te geven voor al hun ongemakken tijdens het festival. Op die manier zullen ze kunnen besluiten dat ze, dankzij Axion, een goed festival beleefd hebben!

 

Philippe Stulens, verantwoordelijke Sales Support van Randstad

 

GUIDO: Kun je ons kort uitleggen wat Randstad precies doet?

Stulens: Randstad is leider op de interimmarkt en is de vijfde belangrijkste werkgever van België. Ze biedt verschillende gespecialiseerde diensten aan in personeelszaken en doet zowel de werving als de selectie, de plaatsing als de opleiding.

GUIDO: Randstad sponsort dus het festival van Werchter dit jaar?

Stulens: We zijn dit jaar inderdaad een van de vijf belangrijkste sponsors van Rock Werchter en van T/W Classic. Dankzij dit drie jaar durende contract wordt de naam Randstad nu gelinkt met het allergrootste Belgische festival.

GUIDO: Zijn jullie ook op zoek naar mensen om te werken op het festival?

Stulens: Inderdaad, Randstad wordt ook de partner voor de personeelszaken van de organisatie. De interims, de mensen onder tijdelijk contract en de studenten zullen dus aan het werk worden gezet door Randstad voor en tijdens de twee festivals. Deze mensen worden geselecteerd en aangeworven door de organisatoren en zullen daarna een contract krijgen bij Randstad.

GUIDO: Hoe gaat sponsoring bij Randstad in zijn werk? Waarom Rock Werchter verkiezen boven een ander festival?

Stulens: Voordat Randstad zich associeert met een initiatief of evenement moet in zekere zin voldaan worden aan enkele voorwaarden. De overeenkomst moet op een of andere manier zichtbaar worden gemaakt in de verschillende media en mag niet tegenstrijdig zijn met de basiswaarden van Randstad. Het is ook belangrijk dat de organisatie supergemotiveerd is en bereid is ‘hemel en aarde te verzetten’, om perfect te zijn in hetgeen ze doen. Randstad was bijvoorbeeld ook de hoofdsponsor van ‘Brugge 2002’ waar ze ook een belangrijke rol speelde als partner in de personeelszaken. Ook voetbalploeg Standard doet een beroep op Randstad voor interimwerkers en Randstad zelf helpt jongeren een job te vinden via een supportersclub.

GUIDO: U bent dus niet zozeer te vinden voor voornamelijk financiële sponsoring?

Stulens: Exact, er zijn nog veel effectievere manieren om aan sponsoring te doen. Randstad ziet sponsoring eerder als een partnership. Sponsoring van Rock Werchter en T/W Classic beantwoordt aan deze criteria en mikt ook op een gevarieerd, jong en levendig publiek.

 

(SD)


Comments

JOBS & STAGES

Wat als je baas ook je vriend is?

Niet iedereen op de werkvloer lust elkaar rauw, blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener Tempo-Team. [...]

Fusion koffiehuis met mascottes en driedimensionale schuimkunst: welkom bij UniQplanet

Er was eens een kleine alien Moony, die samen met konijntje Buni een koffiehuis runde… Het verhaal [...]

  • Slider

TopMovies

SOCIAL





 

Job in the picture

Hoe vind ik een studentenjob?

Zoek een job via verschillende kanalen: - Via een interimkantoor Bij een interimkantoor ben je zeker [...]

13/05/2024

10 gouden tips voor je jobinterview

Klaar voor je eerste jobinterview? Dat dacht je maar. Eerst de tien gouden tips van GUIDO instuderen, [...]

18/03/2024

Elisa werkt in een supermarkt

Studentenjobs zijn er in alle geuren en kleuren. Elisa werkt bijvoorbeeld in een supermarkt, en daar [...]

19/01/2024

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84