Waarom GIN de ultieme cocktaildrank is + enkele smakelijke receptjes
Gin-tonic heeft de mojito van de troon der cocktails gestoten. Hieronder vind je alles wat je moet weten om helemaal mee te zijn met de rage.
Soort
|
Uitleg
|
Merken
|
London Dry Gin
|
De klassieke stijl van gin maken. London dry staat voor een eenmalige distillatie waarin alle ingrediënten worden meegedistilleerd. Daarnaast is water het enige ingrediënt dat na de distillatie mag worden toegevoegd.
|
No.3 Gin, Bombay Sapphire, Beefeater, Gordon’s, Tanqueray
|
Distilled Gin
|
Bij Distilled Gin worden na afloop wel nog infusies toegevoegd of extra ingrediënten meegedistilleerd. Deze categorie bevat veel ‘premium gins’ die hun gins herdistilleren met bijvoorbeeld citrusvruchten en kamille of een infusie toevoegen van komkommer en rozenblaadjes.
|
Tanqueray No.Ten, Hendrick’s, Beefeater 24
|
Compound Gin
|
Deze gins bevatten louter toegevoegde smaken en extracten zonder daadwerkelijke distillatie van kruiden. Vergelijkbaar met het verschil tussen goedkope en kwalitatieve parfum.
|
Huismerken
|
Old Tom Gin
|
Deze gin wordt nauwelijks gebruikt, maar wordt dankzij de revival van klassieke cocktails opnieuw geproduceerd. Dit is een zoete stijl van gin, oorspronkelijk zoet om de scherpe alcoholsmaak te verhullen.
|
Hayman’s Old Tom Gin, Both’s Old Tom Gin, Secret Treasures Old Tom Style, The Dorchester Old Tom
|
The Belgian Gin Club
Op thebelgianginclub.be kan je een compleet uitgeruste pop-up ginbar boeken voor je feestjes. Je vindt er ook een ginaromakit en tal van andere gingoodies.
Cocktailreceptjes met gin
Klassieke Gin-Tonic
Nodig voor een cocktail:
- 5 cl gin
- 10 cl tonic (bijvoorbeeld Fever Tree)
- ijs
- schijfje citroen, bloedsinaasappel, limoen of fris accent naar keuze
Bereidingswijze:
- vul een hoog glas met grote ijsblokken
- giet de gin over de blokjes
- giet de tonic erbij
- serveer met een schijfje bloedsinaasappel, limoen, citroen, jeneverbessen, of een kruid waarin de gin werd gestookt
- roer en geniet
Gin Fizz
Nodig voor een cocktail:
- 60 ml gin naar keuze
- 30 ml citroensap
- 20 ml suikersiroop
- ijsblokjes
- 120 ml bruiswater
- een citroenpartje
Bereidingswijze:
- shake de gin, citroensap, suikersiroop en ijs in een cocktailshaker
- zeef in een glas
- voeg het bruiswater en het partje citroen toe
Forbidden Fruit
Nodig voor een cocktail:
- 90 ml gin
- 90 ml brandy
- 30 ml aardbeienlikeur
- 60 ml veenbessensap
- 90 ml ananassap
Bereidingswijze:
- doe alle ingrediënten in een cocktailshaker met wat ijs
- schud tot gekoeld
- zeef in een cocktailglas en garneer met een aardbei
Negroni
Nodig voor een cocktail:
- 3 cl Campari
- 3 cl rode vermouth
- 3 cl gin
- twee sinaasappelpartjes
Bereidingswijze:
- snijd twee partjes sinaasappel en doe ze in het glas
- steek met een cocktaillepel in de sinaasappel, zodat het sap en de aroma’s vrijkomen
- voeg de overige ingrediënten toe en roer goed
foto: