Image
15/09/2015

De waarheid over de ‘vijfsecondenregel’


Bijna iedereen gebruikt de drie-, vijf- of zevensecondenregel om een stukje van je middagmaal weer van de grond te plukken. Het is een vaak gebruikt excuus, maar hoe gezond is de regel? Studenten van Aston University waren benieuwd naar het antwoord en voerden een onderzoek uit. Ze constateerden dat er écht minder bacteriën op je eten komen als je het onmiddellijk opraapt, maar zelfs na drie, vijf of zeven seconden kropen al tussen de 150 en 8.000 soorten microben op je voedsel. Wel geldt: hoe langer je koek op de grond ligt, hoe meer bacteriën je aantreft. Maar de vijfsecondenregel kun je niet toepassen op alle gevallen voedsel. Voor droog eten als een koek of chips geldt bijvoorbeeld een 30-secondenregel, terwijl vochtige voeding zoals snoepen zeer snel door ‘beestjes’ bekropen wordt. Daarnaast is het ook belangrijk waarop je voedsel viel: een stukje oprapen van op een houten vloer of het toestenbord van je laptop doe je beter niet, maar als je koek op het tapijt viel, zal je er weinig microben op betrappen.
(SR)
  • Slider
  • Slider

SOCIAL





 

Job in the picture

  • Slider
  • Slider
  • Slider

Studentenresto's UAntwerpen bannen rood vlees

Liefhebbers van een bloederige biefstuk kunnen maar beter een alternatief zoeken voor de studentenrestaurants [...]

15/11/2023

Scooterbatterij versleten? Laat ze pimpen!

Is je scooterbatterij versleten? Dan is die niet per se rijp voor het containerpark. Het in Nijvel gevestigde [...]

10/11/2023

Leuvense studenten uiten blokfrustraties op boksbal

De Leuvense studentenkoepel LOKO heeft een traditie hoog te houden om studenten een hart onder de riem [...]

09/11/2023

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84