Student en Belgian Tornado Julien Watrin
Julien Watrin maakt al een paar jaar deel uit van de Belgian Tornados op de 4x400 meter. Hoewel hij dit jaar indruk heeft gemaakt op de 400 meter horden, geeft hij nog steeds de estafettestok door aan de broers Borlée. En dat terwijl hij Filosofie studeert.
GUIDO: Wat onthoud je van dit seizoen?
Julien: Het was een superseizoen, het beste van mijn carrière. Dat gebeurt niet vaak op mijn leeftijd. Ik heb het Belgisch record op de 400 meter indoor gebroken. Daarna heb ik gefocust op de 400 meter horden, wat heel goed is verlopen, met een selectie voor de Europese en de Wereldkampioenschappen, eveneens met een Belgisch record. Uiteraard waren er ook de goede prestaties op de 4x400 meter en onze Wereldtitel van vorige winter.
GUIDO: Je bent stilaan onmisbaar op de 4x400 meter. Hoe is de sfeer bij de Belgian Tornados?
Julien: Zeer goed. We hebben samen al zoveel beleefd. Ondanks het leeftijdsverschil voelen we ons met elkaar verbonden.
GUIDO: Durf je al te denken aan een medaille op de Olympische Spelen in 2024?
Julien: Vreemd genoeg denk ik bijna nooit aan medailles, maar als ik onze prestaties van de afgelopen jaren analyseer, moet het mogelijk zijn. Uiteraard dromen we daarvan, maar de Olympische Spelen zijn tegelijk dichtbij en nog veraf.
Gespreide studies
GUIDO: Je was al ingenieur, en ondertussen studeer je ook nog Filosofie.
Julien: Studeren is iets wat me goed doet. Ik bloei ervan open, zeker in deze richting, die me echt interesseert. Ze verplicht me om me open te stellen voor andere personen en nieuwe inzichten. Ik heb een scherpe bocht gemaakt in mijn studies. Momenteel heb ik zin om me grondig te verdiepen in filosofie, sociologie en antropologie.
GUIDO: Hoe slaag je erin je studies te combineren met topsport?
Julien: Door mijn studies te spreiden. Dit jaar had ik 30 credits, wat op zich niet zoveel is. Het moeilijkste zijn de verplichte lessen. Toen ik nog Ingenieurswetenschappen studeerde, had ik veel praktijkvakken. In de Filosofie is dat een stuk minder. Sinds ik in de wereldranking van de 400 meter horden ben geklasseerd, moet ik allerhande wedstrijden lopen, zoals bijvoorbeeld de Diamond League. Dat maakt de combinatie moeilijker, dus ik hoop dat de proffen goede syllabussen hebben samengesteld. Het is een kwestie van organisatie, maar als je iets graag doet, wordt alles makkelijker. In mijn vorige studie moest ik vakken blokken die me niet interesseerden. Dat vergde veel energie. In de Filosofie vind ik alles interessant.
GUIDO: Word je dikwijls aangesproken door je medestudenten?
Julien: Ik ben geen Borlée, mijn kop is niet zo bekend. (lacht) Alleen hardcore atletiekfans herkennen me. Dat vind ik prima. Ik heb onlangs nog een paar mensen leren kennen en het woord 'atletiek' is nog niet gevallen. Zo heb ik het graag.
GUIDO: Als topsporter kun je het uitgaansleven op je buik schrijven, veronderstel ik?
Julien: Toen ik nog studeerde voor ingenieur, heb ik stevig geprofiteerd van mijn recupmaand om te feesten. Het was een ervaring die ik niet wou laten liggen, maar na die maand was het gedaan met fuiven. Eenmaal de trainingen herbeginnen, mag je het nachtleven vergeten. Het is sowieso al moeilijk om te recupereren na een training. Als je dan ook nog alcohol gaat drinken, is het mission impossible. Ik zeg niet dat ik nooit een glaasje drink, maar doorzakken is een no-no. Misschien moet ik nog één keer naar een studentenfuif gaan, samen met mijn lief, voor de lol.
GUIDO: Is het moeilijk om dat strikte regime vol te houden?
Julien: Het is niet zo lastig als je denkt. Het is een kwestie van goede gewoontes kweken en goed weten wat je lichaam nodig heeft. Als je je daar niet aan houdt, word je snel ingehaald door de realiteit.
Hoogtepunt
GUIDO: Wat zijn je doelstellingen op korte termijn?
Julien: Een finaleplaats op de Wereldkampioenschappen in Hongarije, volgend jaar in augustus, dat zou super zijn. Voor de rest concentreer ik me momenteel vooral op een aantal technische aspecten.
GUIDO: Op je dertigste sta je op het hoogtepunt van je carrière. Hoelang kan je nog op dit niveau blijven sporten?
Julien: Je kan daar moeilijk algemene uitspraken over doen, het hangt af van je individuele traject. In mijn discipline zijn veel atleten van boven de dertig actief, denk maar aan Yasmani Copello, die is er al vijfendertig. Zolang het lichaam mee wil... Persoonlijk kijk ik met een zeker optimisme naar de toekomst, want ik word begeleid door mensen die erg voorzichtig met me zijn. Te voorzichtig, misschien. Mijn gewrichten en spieren worden nauwgezet in de gaten gehouden, als een soort verzekering voor de toekomst. Ik heb ook niet overdreven in de hoeveelheid wedstrijden, dus ik hoop dat ik het langer zal kunnen volhouden dan atleten die hun lichaam op vijf jaar hebben opgebrand.
Tekst: Sébastien Daloze