UGent onderzoekt techniek om supermarktklanten te doen kiezen voor veggie
In de supermarkt maken klanten voortdurend keuzes. Soms is het kiezen tussen vlees of een plantaardig alternatief. Hoe overtuig je de winkelende klant om voor veggie te opteren? BE4LIFE, een onderzoekscentrum van de Universiteit Gent, onderzocht het in samenwerking met Carrefour België.
De onderzoekers wilden te weten komen hoe effectief de nudging-techniek is. Nudging wil in de praktijk zeggen dat klanten die niet specifiek op zoek zijn naar vegetarische producten, ze opmerken en alsnog in hun winkelmandje leggen. Een duwtje in de juiste richting, met andere woorden. Nudge, nudge. In tien Carrefour-winkels plaatsten de onderzoekers plantaardige eiwitproducten naast maaltijdkits, met een aantrekkelijk vegetarisch receptenboekje erbij. De resultaten waren positief: de studie toonde een stijging aan van de gecombineerde verkoop van maaltijdkits met plantaardige eiwitproducten. Conclusie: nudging wérkt.
Tekst: Herbert De Paepe