Image
18/11/2002

Balzac et la petite tailleuse chinoise

Begin jaren '70, de Culturele Revolutie raast door China. Intellectuelen en andere 'reactionaire bourgeois' worden naar maoïstische heropvoedingskampen op het platteland gestuurd. Ook de jonge kerels Luo en Ma komen in een prachtige maar afgelegen uithoek van China terecht om daar het revolutionaire boerenvak te leren.
 Ze maken kennis met de totaal ongeletterde lokale bevolking en sluiten vriendschap met het mooie naaistertje van het dorp. Wanneer ze een stel gesmokkelde boeken van Franse klassieke auteurs weten te bemachtigen, beginnen Luo en Ma hun eigen bescheiden culturele revolutie, die als een virus de rurale gemeenschap aansteekt. Balzac et la petite tailleuse chinoise, van de Frans-Chinese schrijver en cineast Dai Sijie, is lichtvoetig en rauw-realistisch tegelijk, een beetje zoals La vita e bella een zwarte pagina uit de geschiedenis op een poëtische, bijna dartele manier benadert. Episch en toch intiem, geen meesterwerk maar wel een originele, tedere en humoristische kijk op hoe het individu het uiteindelijk toch kan halen op het systeem. Mozart is een reactionaire bourgeois? Luo en Ma maken het dorp wijs dat het muziekstuk dat ze op viool spelen Mozart denkt aan Mao heet, en de partijchef knikt goedkeurend. Chinese humor, we love it.

(JC)


Comment

TopMovies

SOCIALPoll

Job in the picture

GUIDO NV is het nummer 1 Belgische niche-mediabedrijf naar de doelgroep jongeren (studenten in het bijzonder), scholieren en Young Starters

Bruiloftstraat 127, 9050 Gentbrugge
Tel.: +32 (0) 9 210 74 84