Serie noire: Dark pop + New Beat
Het lijkt nu eeuwen geleden, maar ooit waren techno, house, electro en alle aanverwante genres ook alternatief, zelfs bijna rebels. Vanaf midden jaren tachtig experimenteerden slaapkamergeluidfreaks met de eerste opa's en oma's van de samplewereld. Kroinks, dofdode boenken, nijdige bleeps of elektrisch verwekte drumlijnen werden met grote zorg en toewijding opgevoed, draden verwisseld, geluid gesmeed. Bij Eskimo Recordings blikken ze met vernieuwde interesse terug, de muziekhype bepalend, naar die donkere tijden van elektronica.
New Beat bezorgde België een plaatsje op de internationale muziekkaart. Als uitloper van new-wave, cold-wave, vroege electro-body music en alles wat toen maar enigszins elektronisch klonk, was het meteen een uniek genre, de voorloper van techno, house en nog veel meer machinaal/computergemaakte muziek. Serie Noire gaat heel diep graven en diept de meest obscure songs op, soms klasse maar evengoed flets, soms bekend klinkend maar evengoed ongehoord. In elk geval een onmiskenbare sign of the times, een flashback voor sommigen en een ontdekking van een stukje vaderlandse muziekgeschiedenis waar we al bij al trots mogen op zijn.
Veel puur Belgisch staat er nochtans niet op, maar de hele mentaliteit kreeg wel zijn scene in Belgie. Middels de legendarische Gentse Bocaccio-dancing, enkele Belgische platenlabels of de New Beat take 1 enz. serie. Ook de smileygekte in combinatie met donkere kleren, weggelopen uit de new-wave, was hier overduidelijk een hype van lange adem, om van commerciële uitloper The Confetti's maar te zwijgen. De songs krijgen door de notoire trage beats en de nogal sombere en sobere muzikale invulling een heel eigen identiteit. 'Film2' de b-kant van Grauzone's 'Eisbaer' is een van de eerder herkenbare tracks op de rand van electro body en de geboorte van dance. En hoewel je hier geen pure new-beat-klassiekers als 'Fatal error' of 'Taste of sugar' terugvindt, blijft het een heel interessante terugblik. Met songs die telkens wel een muziekgeschiedenismomentje in zich hebben, van de herkenmomentjes in 'Funkatarium' of 'The end' tot de volledige sfeer die het album uitstraalt en het gevoel van oprecht enthousiasme over de grensverlegging van klank, songstructuur en gevoel van muziek, dansmuziek.
Een bezoek aan de oorsprong van de dansmuziek. Een zorgvuldig samengestelde verzamelaar, zoals we van Eskimo gewend zijn, met terugblikken, herontdekken en vaak zelfs voor het eerst horen van sample-, pc- en machinemuziek.
(LAD)